Opinió

Del dopatge al ‘Playboy’

La República Democràtica Alemanya (RDA) va manar durant quasi tres dècades en l’atletisme femení. Era l’altre gran miracle alemany. Quan va caure el mur i es van obrir els arxius vam saber que els esportistes eren sistemàticament dopats. Tot i això, només una atleta de la RDA, la llançadora de pes Ilona Slupianek, l’any 1977, va donar positiu. En la nova Alemanya unificada, algunes atletes de l’est van tenir problemes per adaptar-se als nous temps, com ara Katrin Krabbe, el 1991, o Susen Tiedtke, el 1995.

Aquesta atleta, nascuda a Berlín est el 1969, va ser gimnasta, campiona juvenil de la RDA i hauria pogut ser olímpica a Los Angeles el 1984 si no hagués estat pel boicot. Filla d’atletes –la mare velocista i el pare saltador de perxa–, es va passar a l’atletisme quan va créixer massa per ser gimnasta i va aconseguir el bronze en salt de llargada en l’europeu júnior del 1987, però va renunciar a anar al mundial júnior del 1988 perquè, segons va explicar anys després, no es va voler dopar. Tot això amb la RDA. Ja amb l’Alemanya unificada, va ser cinquena en el mundial del 1991 i vuitena en els Jocs de Barcelona; Susen Tiedtke era l’atracció en totes les competicions pel seu físic. En els Jocs de Barcelona va ser triada miss Jocs Olímpics en una votació feta entre els esportistes. El 1991 va saltar 7 metres, la barrera que situa les atletes en un nivell superior. El 1993 va pujar per primer cop a un gran podi, segona en el mundial en pista coberta, competició en què va ser tercera el 1995. Aquell bronze aconseguit al Palau Sant Jordi de Barcelona va ser el cant del cigne de Tiedtke. L’endemà de guanyar-lo li van fer un control sorpresa i va donar positiu de testosterona. L’atleta va negar que hagués pres res, però el doctor Manfred Donike, del laboratori de Colònia, va provar que s’havia pres un fàrmac anomenat Oral-Turinabol, usat habitualment a la RDA. Tiedtke va ser sancionada amb quatre anys de suspensió, posteriorment reduïts a dos. Va tornar el 1997 i va aconseguir entrar en les finals de salts de llargada dels Jocs del 2000, els mundials del 1997 i el 1999 i l’europeu del 1998, però mai va recuperar el nivell anterior a la sanció. El 2004, amb 35 anys, no es va classificar per als Jocs d’Atenes.

Durant la seva carrera esportiva en l’atletisme, Susen Tiedtke va destacar més per la seva bellesa que pels seus resultats. Va ser una bona atleta, però mai una gran atleta. La seva bona presència física la va portar a poder fer una mena de carrera paral·lela de model, que va culminar l’any 2001 quan, estant semiretirada de l’atletisme, va posar nua per a l’edició d’Alemanya de la revista Playboy.

Susen Tiedtke es va casar el desembre del 1993 amb el saltador dels Estats Units Joe Greene, medalla de bronze en salt de llargada en els Jocs de Barcelona i d’Atlanta. El matrimoni va durar cinc anys, ja que Greene es mostrava molt gelós de l’atracció que aixecava la seva dona en les competicions a les quals anaven i en què els periodistes la designaven la miss del campionat. El 2005, Tiedtke es va casar amb l’extennista Hendrik Dreekman, amb qui va tenir dos fills i del qual també es va separar. Ara viu a Berlín i es dedica a la fisioteràpia natural.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)