Opinió

La volatilitat dels impactes

Si sabem tro­bar un moment de pausa en la vida és qua hi veiem més clar, quan ens ado­nem de la fra­gi­li­tat de l’espècie humana i pre­nem consciència que no podem allar­gar inde­fi­ni­da­ment l’espi­ral de cada dia més, cada any més, més i més. La qüestió és que no sabem parar.

De vega­des, però, una trom­pada ens obliga a parar. Fa una set­mana que lamen­tem la pèrdua de vides huma­nes i d’entorns natu­rals per culpa d’una bor­rasca tre­menda. El des­bor­da­ment del Ter ha alte­rat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment la vida a les seves ribes. Per­so­nes, nego­cis, mane­res de viure i també l’esport en patei­xen unes con­seqüències que seran llar­gues i cos­to­ses. La tragèdia, però, hau­ria d’obrir un espai de reflexió per veure què es pot fer millor en les emergències i, sobre­tot, en la pla­ni­fi­cació a llarg ter­mini.

Diu­menge, un acci­dent d’helicòpter es va endur la vida de nou per­so­nes, una de les quals, Kobe Bryant, era un refe­rent mun­dial sobre­tot de l’esport, però no només de l’esport. La boira, l’esti­mació del risc... ja escol­ta­rem les con­clu­si­ons de la inves­ti­gació, però de moment l’impacte és enorme. No estem men­tal­ment pre­pa­rats per a la pèrdua sob­tada dels que hem aca­bat per­ce­bent com a per­so­nes invul­ne­ra­bles perquè han estat espor­tis­tes inven­ci­bles. De les altres vuit, fins i tot de la mateixa filla de l’exju­ga­dor, n’obli­da­rem ràpida­ment els noms –si és que hi hem parat atenció– i qual­se­vol altra dada. Però de Kobe no serem capaços d’obli­dar-ne res, ni els 81 punts en un par­tit, ni que era un nord-ame­ricà de cul­tura, ni que par­lava italià i espa­nyol... ni el somni impos­si­ble de veure’l jugant al Barça per poder-se estar en una Bar­ce­lona cos­mo­po­lita que li encan­tava.

Sor­tim de l’estat de xoc per posar-nos en guàrdia: un coro­na­vi­rus té la Xina en estat d’alerta. I si la Xina té febre, el món tre­mola. Els preolímpics de bàsquet i fut­bol que comen­cen la set­mana vinent s’ha tras­lla­dat del gegant asiàtic a Bel­grad i Syd­ney. Peri­lla el mun­dial d’atle­tisme en pista coberta. Ele­men­tals mesu­res de prudència, però cap garan­tia d’immu­ni­tat, perquè la huma­ni­tat ha deci­dit que vol moure’s per tot el pla­neta. Si les fron­te­res no exis­tei­xen per a les per­so­nes, encara menys per als virus que trans­por­tem i que ame­na­cen de con­ver­tir-se en l’arma de des­trucció mas­siva del segle XXI, al davant de l’emergència climàtica.

Un epi­sodi mete­o­rològic excep­ci­o­nal, una fata­li­tat aèria i una infecció vírica. El pla­neta, la tec­no­lo­gia i la malal­tia. Tres mane­res ben dife­rents de per­dre la vida i totes amb gran càrrega mediàtica, que és el que ens impacta. Però quan repa­rem els des­per­fec­tes, hàgim fet tots els home­nat­ges pòstums a Kobe Bryant i el virus xinès hagi fet el seu curs, recu­pe­ra­rem la falsa sen­sació de segu­re­tat i tor­na­rem a dis­cu­tir-nos per temes menors sense afron­tar deci­si­ons estratègiques, men­tre espe­rem la següent pata­cada, que ens tor­narà a col­pir i que ini­ciarà un nou cicle de malen­co­nia sense que ens hàgim posat a tre­ba­llar perquè el progrés es defi­neixi per uns paràmetres dife­rents dels que conei­xem i que és clar que no ens ser­vei­xen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.