Opinió

La màquina de fer bitllets

El mal­son de la Covid-19 està col­pe­jant la ciu­ta­da­nia amb un impacte doble, el de la salut i el de l’eco­no­mia. Qual­se­vol atac al valor sagrat de la vida –i més si no hi ha antídot per com­ba­tre’l– causa un estat d’angoixa a la majo­ria i un sen­ti­ment de des­es­pe­ració als que en que­den direc­ta­ment afec­tats. L’epidèmia causa morts que són irre­pa­ra­bles però la fac­tura que pas­sarà a la immensa majo­ria que ho podrà expli­car serà des­co­mu­nal. No cal ser un geni per pro­nos­ti­car que men­tre soci­al­ment la trans­cendència de la Covid-19 no s’assi­mili a la de la grip, l’eco­no­mia glo­bal patirà un sotrac molt pit­jor que la de la crisi del 2008.

Mireu-vos.ho com vul­gueu, però no hi ha altra sor­tida que el res­cat públic de les vides pri­va­des. Posar en marxa les màqui­nes d’impri­mir bit­llets és una heret­gia per als qui només accep­ten el mer­cat com a regu­la­dor de l’eco­no­mia, però en temps d’una crisi que és i serà més mun­dial que les guer­res del segle XX, fabri­car diners i repar­tir-los és un requi­sit impres­cin­di­ble per inten­tar tor­nar-nos a assem­blar al que vam ser fins al 2019. Recordo com els vells manu­als de teo­ria econòmica pre­sen­ta­ven el fet d’impri­mir moneda com una manera enco­berta de deva­luar-la sense anun­ciar-ho. Enrere, traïdor! que les impor­ta­ci­ons ens arruïnaran! Però quan és ina­pel·lable que tots els racons del pla­neta pas­sa­ran pel mateix tràngol, importa gaire la balança comer­cial?

Si cre­iem que aquesta crisi sanitària té un final, hem de tenir-ho tot pre­pa­rat per al dia D. La crisi del 2008, de la qual vam tar­dar anys i panys a sor­tir-ne perquè Key­nes va ser enviat a la foguera, ens hau­ria d’haver ense­nyat que el camí cor­recte és evi­tar al preu que sigui que quan s’acabi el con­fi­na­ment hagin tan­cat empre­ses, s’hagin ren­dit autònoms o que hi hagi tre­ba­lla­dors sense ni un euro a la but­xaca. Perquè l’objec­tiu del dia D és que tots sor­tim de casa, com­prem, dinem al res­tau­rant, anem al fut­bol o al bàsquet i pla­ni­fi­quem el viatge de vacan­ces. Tot això, sent cons­ci­ents que la sen­sació de vul­ne­ra­bi­li­tat no ens la traurà ningú i que el requi­sit bàsic perquè hi hagi acti­vi­tat econòmica és una per­cepció de segu­re­tat... que tri­ga­rem a recu­pe­rar.

A la UE, l’inter­rup­tor de la màquina d’impri­mir bit­llets el té Ale­ma­nya. Un país que ha estat res­pon­sa­ble –estal­vi­a­dor en temps de bonança, aus­ter en temps de crisi– a diferència del ver­gonyós com­por­ta­ment de l’Estat espa­nyol, mal­ba­ra­ta­dor de diner propi i aliè, cli­en­te­lista i cor­rupte fins a les entra­nyes sense que cap govern de cap color hi hagi vol­gut posar mà. Pedro Sánchez es treu del bar­ret 200.000 mili­ons amb un aire de tri­ler que no s’aguanta –els crèdits s’han de tor­nar– i la UE con­ti­nua ino­pe­rant pels eterns i jus­ti­fi­cats recels cap als fone­dors de recur­sos que habi­ten al sud. L’un i els altres no s’ado­nen que si el dia D la ciu­ta­da­nia, per espi­tosa que esti­gui per sor­tir al car­rer, es mira a la but­xaca i no hi troba res, riu-te’n de la crisi del 2008.

Els governs –que més que donar-nos ins­truc­ci­ons ens han de repre­sen­tar– han de fer un plan­te­ja­ment radi­cal: sos­te­nir totes i cadas­cuna de les empre­ses, els autònoms i els tre­ba­lla­dors de manera tran­sitòria, arti­fi­cial, amb sub­ven­ci­ons a fons per­dut. Pel que fa al d’Espa­nya –que a diferència del nos­tre és qui té el mànec d’una de les pae­lles– con­ti­nua sent la riota d’Europa i fa sen­tir ver­go­nya ali­ena. Dife­reix deci­si­ons de con­fi­na­ment òbvies perquè no sigui dit que l’anta­go­nista polític tenia raó, cen­tra­litza com­pres que no sabia on fer i que aca­ben sent de mas­ca­re­tes pirata, com­pa­reix cada dia amb un metge que parla com un (mal) polític i coman­da­ments car­re­gats de meda­lles per mili­ta­rit­zar l’opinió pública i omple hores de tele­visió amb vague­tats rei­te­ra­des i sobre­ac­tu­a­des d’un pre­si­dent que parla més de guerra, de sol­dats i d’Espa­nya que el mateix Aznar.

És ben clar que l’octu­bre del 2017 vam dei­xar esca­par una opor­tu­ni­tat.

Ànims i paciència...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)