Opinió

OPINIÓ

Futbol sense públic: l’acompliment d’una distopia

Fa 20 anys Manuel Vázquez Montalbán augurava, amb sentit de l’humor i ironia, les greus conseqüències de l’evolució del negoci futbolístic
De cap manera la crisi sanitària pot esdevenir una excusa per arrabassar-nos furtivament allò que ha fet del futbol un patrimoni de la humanitat

La Lliga de fut­bol s’ha reprès amb els esta­dis buits. L’actual crisi sanitària ha fet pos­si­ble l’acom­pli­ment, ni que sigui només per unes set­ma­nes, d’un dels vati­ci­nis distòpics de Manuel Vázquez Mon­talbán: l’absència d’espec­ta­dors a les gra­des com a con­seqüència de la recon­versió del fut­bol en sim­ple entre­te­ni­ment tele­vi­siu.

L’any 1997, davant les milionàries audiències tele­vi­si­ves i les tendències mer­can­ti­lis­tes, un direc­tiu bar­ce­lo­nista plan­te­java l’opció de jugar par­tits a porta tan­cada. Una pro­posta que va merèixer la rèplica de Vázquez Mon­talbán, per qui l’absència de públic als esta­dis, i la con­seqüent pèrdua d’iden­ti­fi­cació social amb els clubs, sig­ni­fi­ca­ria la des­a­pa­rició del fut­bol (“Vázquez Mon­talbán apela al fútbol como señal de iden­ti­dad”, El País).

L’escrip­tor bar­ce­loní era cons­ci­ent dels can­vis que s’esta­ven pro­duint en l’esport rei, una mutació dels seus com­po­nents tra­di­ci­o­nals que el trans­for­ma­ven en una droga de dis­seny (“Fut­bol de dis­seny”, Avui, 1998). Un altre fut­bol on els pro­ta­go­nis­tes eren els direc­tius, els agents dels juga­dors, els entre­na­dors o les mul­ti­na­ci­o­nals de roba espor­tiva, i el públic que­dava rele­gat a segona fila sense altra opció que con­for­mar-se amb el seu tràgic destí (“Liga de tra­fi­can­tes”, El País, 1998).

La diferència abis­mal entre l’apor­tació econòmica dels socis i afi­ci­o­nats i la de la tele­visió i la publi­ci­tat feia del públic un ingre­di­ent cada vegada més secun­dari. Un paper que, per a Mon­talbán, es reduïa al de figu­rant o extra de les super­pro­duc­ci­ons cine­ma­togràfiques (“La trans­parència fis­cal”, Avui, 2000). En una soci­e­tat glo­ba­lit­zada de con­sum, el fut­bol podia dei­xar de ser un espec­ta­cle per esde­ve­nir un negoci espec­ta­cu­lar sense que els afi­ci­o­nats anes­sin al camp (“Figo”, Avui, 2000).

En veure com cada cop s’anava ampli­ant l’escletxa emo­ci­o­nal i iden­titària entre els segui­dors i els clubs, el peri­o­dista bar­ce­loní no té altre remei que accep­tar la pos­si­bi­li­tat futura de dis­pu­tar par­tits amb les gra­des bui­des: “la tea­tra­li­tat fut­bolística exi­geix la litúrgia de les mas­ses als esta­dis, però es pot ima­gi­nar una com­pe­tició espor­tiva exclu­si­va­ment con­vo­cada per ser tele­vi­sada, sense cap altra audiència que la pro­por­ci­o­nada per les ones, els cables, els satèl·lits de comu­ni­cació” (“Fútbol: la pérdida de la sobe­ranía popu­lar”, Interviú, 1999).

El públic desa­llot­jat dels esta­dis seria suplan­tat per un altre de vir­tual, fabri­cat a mida, acrític amb el poder esta­blert i dis­po­sat sem­pre a ani­mar el seu equip. I els esta­dis aca­ba­rien sent subs­tituïts per maque­tes cons­truïdes als estu­dis de tele­visió o sim­ples dis­senys d’ordi­na­dor (“Adiós, Barça, adiós”, El País, 1999). Una pro­fe­cia futu­rista que ha aca­bat acom­plint-se amb els eSports, la fla­mant indústria de vide­o­jocs on ja par­ti­ci­pen els prin­ci­pals clubs del món.

Fa 20 anys Manuel Vázquez Mon­talbán augu­rava, amb sen­tit de l’humor i iro­nia, les greus con­seqüències de l’evo­lució del negoci fut­bolístic. Avui, les mesu­res pre­ven­ti­ves davant la pandèmia faran rea­li­tat el que sem­blava una distòpia. Fins i tot, les tele­vi­si­ons, amb la con­nivència de la Lliga de Fut­bol Pro­fes­si­o­nal, ofe­rei­xen unes gra­des ple­nes, amb el so de fons d’un públic vir­tual enfer­vo­rit que dona suport al seu equip sense defa­llir. Un engany benin­ten­ci­o­nat perquè l’espec­ta­cle no s’aturi.

Cer­ta­ment, els afi­ci­o­nats que assis­tei­xen al camp són una font d’ingres­sos gens menys­pre­a­ble per als grans clubs, sobre­tot gràcies a les llot­ges VIP i al turisme. Tan­ma­teix, el coro­na­vi­rus podria ser­vir de pre­text per assa­jar un nou model de negoci publi­ci­tari i mediàtic que pres­cindís de la seva presència activa. Un cavall de Troia capaç d’aca­bar amb l’únic ele­ment incon­tro­la­ble del sis­tema. De cap manera la crisi sanitària pot esde­ve­nir una excusa per arra­bas­sar-nos fur­ti­va­ment allò que ha fet del fut­bol un patri­moni de la huma­ni­tat: el vin­cle emo­ci­o­nal esta­blert entre el públic i els juga­dors.

El con­fi­na­ment ens ha empès a aïllar-nos. Avui més que mai neces­si­tem experiències com escol­tar ple­gats el “You’ll Never Walk Alone” a l’estadi d’Anfi­eld. Un himne que, a més de posar de mani­fest la iden­ti­tat com­par­tida d’una afició, rei­vin­dica la insubs­tituïble comunió entre el ter­reny de joc i la grada. Aquest és el valuós lle­gat que mes­tres com Vázquez Mon­talbán i Mic­hael Robin­son ens han dei­xat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.