Editorial

L’EDITORIAL

El Barça, davant l’imperatiu de prendre decisions valentes i coherents

Les dates de les deci­si­ons de junta direc­tiva difícil­ment cons­ten en la història dels clubs espor­tius. Però ara mateix hi ha en marxa una reunió de direc­tiva del Barça d’aque­lles que mar­quen una època. La des­ti­tució de Setién, l’arri­bada del seu subs­ti­tut amb tots els vots per Koe­man i l’anti­ci­pació de les elec­ci­ons són només les pri­me­res deci­si­ons per fer cau i net d’una crisi que no s’ha des­en­ca­de­nat pel 2-8 con­tra el Bayern. La gole­jada dels bava­re­sos ha actuat només com a cata­lit­za­dor, com a pre­ci­pi­ta­dor d’unes deci­si­ons que s’han anat ajor­nant massa temps. A la mera­ve­llosa nis­saga que va tri­om­far amb Rijka­ard li va sobrar un any de decadència que no es va saber diagnos­ti­car (ni molt menys trac­tar) a temps. L’irre­pe­ti­ble Barça de Guar­di­ola era tan bo i tan supe­rior que va ser capaç d’un tri­plet amb Luis Enri­que el 2015. En el seu cas, la decadència s’ha per­llon­gat perquè amb Messi tot era pos­si­ble i perquè en aquest Barça hegemònic hi havia (i hi ha) noms sen­si­bles del bar­ce­lo­nisme, juga­dors fets a la casa que sap greu –i fa man­dra– haver de rele­gar. Perquè el Barça, no ho obli­dem, con­serva una carac­terística dife­ren­cial que per a molts és un ana­cro­nisme: una empresa de 1.000 mili­ons diri­gida per un òrgan votat pels socis, un sis­tema de pro­pi­e­tat i de gestió molt allu­nyada de les regles mer­can­tils del segle XXI. Un sis­tema en què elec­tors i elec­tes com­par­tei­xen, segur, un valor: el seu bar­ce­lo­nisme irre­dempt. I no necessària­ment els assis­tei­xen cri­te­ris pro­fes­si­o­nals, per molt que s’hagin envol­tat d’una estruc­tura pro­fes­si­o­na­lit­zada en totes les àrees, els direc­tius i el pre­si­dent són els autèntics exe­cu­tius.

Bar­ce­lo­nisme també és el que pro­fessa Gerard Piqué. Tot i que dels juga­dors de més de 30 anys només ell i Messi res­po­nen al ren­di­ment exi­gi­ble al Barça, el bar­ce­lo­nisme del cen­tral li per­met ser pro­ba­ble­ment l’únic juga­dor capaç d’apar­tar-se i anar-se’n a casa en bene­fici del club. No cal caure en la trampa de dema­nar a la resta que segueixi l’exem­ple de Piqué però un cop més, aquí queda. Perquè els intr­rans­fe­ri­bles tot­hom s’atre­veix a esmen­tar-los: Messi, Ter Ste­gen, De Jong i les dues per­les de la Masia: Riqui Puig i Ansu Fati.

L’entre­na­dor serà Ronald Koe­man en un 99% de pos­si­bi­li­tats. El selec­ci­o­na­dor holandès ha dit del dret i del revés que vol entre­nar al Barça i que només li han de pro­po­sar. Xavi, en canvi, hi afe­geix que vol tenir les mans lliu­res i plens poders. Aquí hi pot haver la diferència entre tots dos. L’heroi de Wem­bley 92 tindrà un any de coll en què no se li exi­girà res perquè la recons­trucció exi­geix una fei­nada ingent, encert, pro­moció –ara sí– del talent propi i no pot arri­bar de la mà de grans dis­pen­dis. A par­tir del curs 2021/22, Koe­man pas­sarà a ser com tots els entre­na­dors del Barça, el pal de proa que rep tots els embats del vent. I si se’n surt, Xavi haurà de con­ti­nuar espe­rant un ter­cer tren blau­grana, que per alguna raó és 17 anys més jove.

Queda l’espinós tema de les elec­ci­ons. Els par­ti­da­ris de cre­mar-ho tot les vol­drien demà però, o són uns indo­cu­men­tats o uns insen­sats. Els pre­can­di­dats o els que aspi­ren a ser-ne recla­men el dret a cons­truir el seu propi pro­jecte i hi tenen tot el dret, però fins i tot l’any de la Covid-19, la segona quin­zena d’agost és moment de tenir la feina encar­ri­lada. No hi ha temps de fer elec­ci­ons i que el nou ocu­pant de la cadira pre­si­den­cial canviï secre­ta­ria tècnica, entre­na­dor i plan­ti­lla. Haurà de ser el curs 2021/22. També Messi, a qui se li impu­ten pres­si­ons per forçar foc nou quan fa dos mesos va renun­ciar a la clàusula que li per­me­tia que­dar lliure, sap que a Bar­to­meu no se li han d’exi­gir elec­ci­ons ara, sinó deci­si­ons –elec­ci­ons inclo­ses– que pal·liïn tant com es pugui el dolor i que encar­ri­lin una recons­trucció impres­cin­di­ble sense hipo­te­car més del que sigui impres­cin­di­ble el marge de mani­o­bra del seu suc­ces­sor. D’això es tracta en la trans­cen­dent jor­nada d’avui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)