Editorial

L’EDITORIAL

L’esport es rebel·la contra els abusos que empara Donald Trump

La limi­tació de man­dats és una mesura de qua­li­tat democràtica accep­tada uni­ver­sal­ment, però que no impe­deix que en deter­mi­na­des cir­cumstàncies causi efec­tes no desit­jats. Donald Trump va arri­bar a la pre­sidència dels Estats Units perquè Barack Obama no es podia pre­sen­tar (i qui sap si per altres raons que encara no ens han acla­rit) i els demòcra­tes no li van tro­bar un relleu ade­quat i van reci­clar Hillary Clin­ton que, mal­grat rebre 2,8 mili­ons de vots popu­lars més, no va ser pre­si­denta per culpa del pecu­liar sis­tema elec­to­ral dels EUA, que atorga tots els vots pre­si­den­ci­als d’un estat al can­di­dat gua­nya­dor, s’hagi impo­sat per un vot de diferència o per un milió. I Trump, popu­lista, defen­sor de les armes, ultra­con­ser­va­dor, pro­tec­ci­o­nista, mas­clista, neo­li­be­ral, racista... va rete­nir els estats d’aquest mateix per­fil sociològic, va donar per per­duts els clara­ment demòcra­tes i va esforçar-se amb èxit a decan­tar els estats més inde­fi­nits amb pro­me­ses que al nord-ame­ricà de for­mació clàssica i acos­tu­mat a valo­rar només els afers interns encara el sedu­ei­xen: Ban­dera, llei, pis­tola, mur, religió i raça. Així va ser pre­si­dent.

En l’últim any de man­dat, la nefasta gestió –pri­mer nega­ci­o­nista, després amb cri­te­ris econòmics– de la Covid-19 l’ha posat entre les cor­des i a dos mesos de les elec­ci­ons, un demòcrata amb tan poc carisma com Joe Biden el supera d’uns quants punts a les enques­tes. El que l’hau­ria de rema­tar les expec­ta­ti­ves elec­to­rals de Trump són els abu­sos poli­ci­als con­tra ciu­ta­dans de raça negra. No serà per falta d’exem­ples recents i amb reper­cussió. La mort de George Floyd asfi­xiat a Min­ne­a­po­lis al maig i ara el tiro­teig a Jacob Blake a Wis­con­sin han cau­sat mani­fes­ta­ci­ons, alda­rulls i enfron­ta­ments al car­rer i pro­tes­tes de tota mena en els àmbits més diver­sos. També en l’esport, fins al punt que s’ha posat en qüestió la dis­puta de les semi­fi­nals i finals de l’NBA, amb tot l’impacte econòmic que tin­dria. Que el vice­pre­si­dent dels Bucks hagi donat suport incon­di­ci­o­nal a la incom­pa­rei­xença del seu equip hau­ria de fer refle­xi­o­nar, perquè se suposa que s’hi juga molts diners. Par­titsde WNBA, de beis­bol i fins i tot el tor­neig de ten­nis de Cin­cin­nati s’han vist afec­tats.

Però, mal­grat tota aquesta pressió, totes les mani­fes­ta­ci­ons de per­so­nat­ges influ­ents en l’opinió pública nord-ame­ri­cana, espor­tis­tes inclo­sos, no és gens clar que els epi­so­dis d’abu­sos poli­ci­als con­tra ciu­ta­dans negres juguin en con­tra de Trump. De fet, si de Floyd i Blake no se n’hagues­sin fet públi­ques les imat­ges, no cal ser un ana­lista gaire fi per saber que els dos casos s’hau­rien jus­ti­fi­cat com a reac­ci­ons de defensa pròpia dels poli­cies, que no s’hau­ria obert cap inves­ti­gació i que Trump els hau­rian lloat com a herois que actuen en defensa de la llei i l’ordre. Als Estats Units exis­teix un racisme sistèmic, anco­rat durant dècades per la pro­moció, jus­ti­fi­cació o tolerància d’acti­tuds dis­cri­mi­natòries des de les edats menu­des i que exem­plars de l’espècie humana de con­ducta i prin­ci­pis tan nefas­tos com Donald Trump no han fet altra cosa que con­so­li­dar amb els seus dis­cur­sos de la por con­tra el foras­ter i els plans per aixe­car murs. És aquest fet, l’existència d’aquest racisme, el que fa dub­tar que els epi­so­dis que aquí col­pei­xen a una majo­ria juguin en con­tra de la ree­lecció de Trump. S no fos per aquest pòsit soci­al­ment tan arre­lat, sumant les dones i els votants que no són de raça blanca un dis­curs tan dis­cri­mi­na­tori i sec­tari com el seu no podria ser mai gua­nya­dor.

No es pot caure en l’auto­com­plaença. El racisme, el clas­sisme i el segre­ga­ci­o­nisme no són exclu­sius dels Estats Units. Vol­ten per tot el món, i no cal pre­su­mir de res quan aquí al cos­tat els fei­xis­tes ja tenen seients als par­la­ments i cam­pen lliu­re­ment pels car­rers. A Cata­lu­nya són resi­du­als, i per molts anys, però a Espa­nya ja con­di­ci­o­nen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.