L’EDITORIAL
El bàsquet passa el test de la Covid-19
L’Eurolliga i l’Eurocopa masculines de bàsquet arrenquen aquesta setmana. Seran, amb permís de la Lliga de Campions d’handbol, els conillets d’Índies de les grans competicions europees de clubs, a l’espera del que passi amb la Champions i l’Europa League de futbol. Tot i que l’esport professional està dotat de mitjans econòmics i logística suficient per ser l’entorn més segur, la falta d’homogeneïtat causarà un munt de disfuncions. D’entrada, les situacions locals pel que fa a la pandèmia no són les mateixes a la confinada Tel-Aviv o a la contagiada Madrid que a la neta Kaunas. S’estableixen corredors i bombolles segures i tots els que trepitgen parquet passen tests setmanals, de manera que el risc està més que controlat. Però ja sabem què passa si es cola un sol positiu...
Pel que fa a la presència o absència de públic, el batibull és considerable. Si a LaLiga no es permet públic, en el bàsquet europeu. Alemanya, Turquia, Grècia o Israel no autoritzen aficionats a les grades. La situació que es viu a Madrid, tampoc. A Barcelona sí que es podria, però és el club el que considera que no té les instal·lacions adequades per metre-ho –això explica que en els partits d’handbol tampoc n’hi hagi– quan, en canvi, la Penya s’estrena avui en l’Eurocopa amb uns centenars d’aficionats a Olímpic i, 200 km més al nord, l’Andorra ho farà sense claca.
Tornant al futbol, el director esportiu del Borussia Dortmund acaba de demanar l’ajornament de l’inici de la Champions, que se sorteja dijous. I és que no està clar què passarà quan el seu equip jugui un dimecres la competició europea en segons quin país i hagi de tornar a Alemanya. S’haurà d’ajornar el partit de Bundesliga perquè els jugadors hauran de fer quarantena? La qüestió pot afectar igualment els equips de bàsquet i l’Alba debuta ni més ni menys que a Tel-Aviv, zona calenta de la Covid-19.
La conclusió no pot ser altra que tant Champions com Europa League, tant Eurolliga com Eurocopa, i sobretot els seus equips, han d’estar preparats per assumir baixes d’última hora –com el Barça d’handbol amb els Pascual, pare i fill– partits en precari o fins i tot ajornaments que poden alterar el desenvolupament lògic de les competicions però que sempre seran mal menor davant, per exemple, les cancel·lacions de bàsquet i handbol la temporada passada.
I amb permís del maleït coronavirus, Sarunas Jasikevicius s’estrena amb el Barça, que si amb Pesic ja era aspirant a tot –i ho va demostrar en la fase regular– amb la frescor competitiva del lituà aspira més que mai al seu tercer títol.