L’EDITORIAL
El vot de censura està en l’aire
Un cop assolides i validades les signatures, res que no fos una dimissió de la junta directiva del Barça hauria de poder evitar que el vot de censura es portés a terme. Això, però, seria en unes condicions convencionals. L’excepcionalitat d’aquest 2020 va camí de ser un aliat del president Bartomeu. Si finalment no es vota, el principi democràtic quedarà en qüestió, i aquest és un fet rellevant, encara que sigui per una qüestió de salut pública.
De moment, Salut no s’hi oposa però posa condicions, i el Barça guanya 15 dies endarrerint unilateralment la hipotètica data del referèndum –el 15 i 16 de novembre queda fora dels terminis que preveuen els estatuts del club– en nom de donar compliment a les mesures preventives ampliades pel govern. És necessari que sigui així, però també és exigible diligència en els preparatius de la logística que requerirà una votació que s’ha de fer durant dos dies, amb franges horàries diferenciades i en una vintena de punts de votació diferents, tot per evitar les aglomeracions.
És una evidència que a la junta li interessa guanyar temps. Té, pel cap baix, tres raons per fer-ho. En primer lloc, perquè cada dia que s’apropi el vot de censura a la data de les eleccions (20 i 21 de març del 2021) restarà efectivitat a la hipotètica destitució de la junta, fins al punt de reduir la votació pràcticament a una qüestió de caire personal –fer passar Bartomeu pel mal tràngol– que des del punt de vista de l’interès del barcelonisme no té cap sentit.
En segon lloc, perquè a mesura que avança la tardor i s’apropa l’hivern, no es preveu que les dades epidemiològiques millorin, ans al contrari. I un nou enduriment dels requisits de Salut podria ser el preludi de la suspensió definitiva del vot de censura.
I, per últim, guanyar temps serveix perquè la junta –amb tota la legitimitat– pugui tancar més acords com els subscrits amb Lenglet, Piqué, Ter Stegen i De Jong i redueixi la massa salarial de la temporada 2020/21 fins a nivells compatibles amb uns ingressos que es preveu que cauran a menys de 800 milions. Els prop de 100 milions de pèrdues de l’exercici 2019/20 són inamovibles, però no és el mateix presentar-los al costat d’un pressupost que preveu 100 milions més de pèrdues o d’un que porta l’explotació a un resultat més o menys neutre.