Editorial

L’EDITORIAL

El llegat de Jordi Llopart

L’atle­tisme català acaba de per­dre un dels seus prin­ci­pals balu­ards, un home que va con­tri­buir a popu­la­rit­zar aquest esport i, sobre­tot, la dis­ci­plina de la marxa, gràcies als seus èxits inter­na­ci­o­nals, el títol euro­peu del 1978 i, sobre­tot, la plata olímpica a Mos­cou, el 1980. Ell i la bicam­pi­ona del món de cros Carme Valero –pràcti­ca­ment coetània de Llo­part– van ser els pri­mers cata­lans que obte­nien grans guar­dons inter­na­ci­o­nals.

La marxa cata­lana –una escola que ha pro­por­ci­o­nat una quan­ti­tat ingent de pri­me­res figu­res inter­na­ci­o­nals– no comença amb Jordi Llo­part –ni amb Josep Marín, el seu gran rival de l’època– però són els èxits de Llo­part i Marín els que fan visi­ble i fins i tot popu­lar una dis­ci­plina fins ales­ho­res reclosa en l’ano­ni­mat, si no menys­tin­guda. Sense arri­bar al des­pec­tiu mari­e­tes, dedi­cat als mar­xa­dors des d’un des­co­nei­xe­ment popu­lar impreg­nat del pòsit sociològic del fran­quisme, dins del col·lec­tiu atlètic la marxa no era pre­ci­sa­ment una dis­ci­plina amb molts adep­tes. Dani Plaza, Valentí Mas­sana, Mari Cruz Díaz, Reyes Sobrino, Encarna Gra­na­dos, Maria Vasco, Raquel González i tants altres mar­xa­dors d’èxit són hereus de Llo­part i Marín i la majo­ria han estat entre­nats per algun dels dos pre­cur­sors de l’illa de la marxa en què s’ha con­ver­tit el Baix Llo­bre­gat durant dècades.

La con­tri­bució de Llo­part –i Marín– no va ser només local. Des dels seus tri­omfs, mai més els mar­xa­dors van ser reforçats atle­tes com els ante­ri­ors cam­pi­ons de l’antiga Europa de l’est. La marxa lleu­gera –més pròpia­ment, amb atle­tes lleu­gers, menuts, fibro­sos però de poc pes– havia tret el cap amb els mexi­cans entre­nats pel lle­gen­dari polonès Jerzy Haus­le­ber. La mor­fo­lo­gia menuda dels mar­xa­dors mexi­cans –com Llo­part– i l’entre­na­ment en alçada van arri­bar per que­dar-se i els èxits dels cata­lans van con­tri­buir a vali­dar aquesta estratègia a Europa i a Àsia, i també a intro­duir ele­ments de con­trovèrsia –que també donen popu­la­ri­tat– ja que els mar­xa­dors lleu­gers cor­ren i les des­qua­li­fi­ca­ci­ons pro­li­fe­ren.

Per aca­bar, un mea culpa en nom d’aquesta capçalera (cadas­cun dels altres mit­jans que el van donar per mort ahir dimarts que faci el que cre­gui con­ve­ni­ent): el decés no estava prou con­tras­tat, tot i que dir això implica denun­ciar que la fede­ració espa­nyola d’atle­tisme –que és qui va anun­ciar la defunció– no ha estat una font prou fia­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)