Opinió

Només faltava el breakdance olímpic

El bre­ak­dance for­marà part del pro­grama dels Jocs Olímpics de París del 2024. El comitè exe­cu­tiu del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) ha donat el vist-i-plau defi­ni­tiu a la petició del comitè orga­nit­za­dor dels Jocs de París per a que aquesta moda­li­tat de dansa urbana sigui esport olímpic. Amb les regles actu­als, cada orga­nit­za­dor té dret a triar qua­tre esports per als seus jocs, i els fran­ce­sos han triat el bre­ak­dance, el surf, l’esca­lada i l’ska­te­bo­ard. Tots ells, menys el bre­ak­dance, ja es dipu­ta­ran en els Jocs de Tòquio. Pot­ser és que em vaig fent gran, però em sem­bla una broma de molt mal gust que el bre­ak­dance entri als Jocs Olímpics. Estava can­tant que seria així després de la petició de París i de que ja es dis­putés en els Jocs Olímpics de la Joven­tut del 2018. Que voleu que us digui, a aques­tes alçades ja no estic per a gai­res invents i cada vegada m’agrada menys cap a on van els Jocs.

Fa molt i molt de temps que els Jocs Olímpics han anat evo­lu­ci­o­nant cap a un gran espec­ta­cle i negoci espor­tiu, tot i que els seu pro­pi­e­ta­ris, el COI, encara ens ven­guin que es tracta del mateix, adap­tat als temps, que va crear el baró de Cou­ber­tin en el segle XIX. Els Jocs Olímpics són seus, del COI, -encara que ens vul­guin fer creure que son una mena de patri­moni de la huma­ni­tat-, i en fan el que volen. Que ho facin, però que no ens trac­tin de babaus par­lant de valors, d’espe­rit olímpic, de que el que importa és par­ti­ci­par i totes aques­tes coses. Diuen que els Jocs són més que una com­pe­tició espor­tiva i segu­ra­ment deu ser veri­tat, però em nego a accep­tar que esti­guin per sobre del bé i del mal i que ens haguem d’empas­sar totes les coses que fan. Els Jocs Olímpics son un negoci, un gran negoci, que es dis­puta cada qua­tre anys i que, espor­ti­va­ment par­lant, en algu­nes esports, té menys nivell que els res­pec­tius cam­pi­o­nats del món. El somni dels espor­tis­tes però, con­ti­nuarà sent gua­nyar una meda­lla olímpica. Ho entenc perquè és quel­com que només es pot gua­nyar un cop cada qua­tre anys -i els cam­pi­o­nats del món cada cop sovin­te­gen més-, però tota la resta de para­fernàlia que l’envolta fa molt de temps que ja no me l’empasso.

I ara el bre­ak­dance. Diuen que és per atraure el jovent, que no s’interessa pels esports tra­di­ci­o­nals. No dubto que segu­ra­ment és veri­tat, però el que em molesta és que, tenint en compte tots els mit­jans que tenen, es ren­dei­xin i tirin pel dret. Val més gua­nyar encara més diners amb el bre­ak­dance o l’ska­te­bo­ard que per­dre’n fomen­tant l’hand­bol, l’atle­tisme o la natació? També diuen que amb aquests nous esports són els que interes­sen a la joven­tut i que amb ells els Jocs van cap a la moder­ni­tat. Moder­ni­tat? S’han atu­rat a pen­sar que tenen en comú tres dels qua­tre nous esports del pro­grama del 2024? Que com­par­tei­xen el bre­ak­dance, el surf i l’ska­te­bo­ard? Doncs que són esports que en els que qui deci­deix qui gua­nya són uns jut­ges asse­guts en unes cadi­res rere una taula. No hi ha mesura de velo­ci­tat, de distància, de pes, de gols, de punts que pugui deter­mi­nar qui és el millor. Per deci­dir qui gua­nya hi ha la valo­ració sub­jec­tiva d’uns jut­ges. Ara algú podria dir que no n’hi ha per tant, que és el mateix que passa amb la gimnàstica o el pati­natge, i tin­dria raó. Tota la raó. El pro­blema és que el pri­mer cam­pi­o­nat del món de gimnàstica artística es va dis­pu­tar el 1903 i el de pati­natge artístic sobre gel el 1896. O sigui que incor­po­ren esports que en diuen del segle XXI, que al cap­da­vall es deci­dei­xen com ja es feia en el segle XIX i prin­ci­pis del XX. Tot molt modern. També tinc mol­tes ganes de veure els bre­ak­dan­cers, els sur­fis­tes i els ska­ters uni­for­mats, con els atle­tes, els neda­dors o els juga­dors d’hoquei sobre herba, i des­fi­lant amb aires mar­ci­als rere les ban­de­res dels seus equips. Em sem­bla però, que em que­daré amb les ganes, dubto molt que ho facin. No estava en anar con­tra el sis­tema l’ori­gen del bre­ak­dance i dels ska­ters? Diu el pre­si­dent de la fede­ració espa­nyola de ball espor­tiu, que és la que acull el bre­ak­dance, que no són menys esport perquè no vagin en pan­ta­lons curts i samar­reta. Em sem­bla per­fecte, aquí cadascú defensa la seva part del negoci.

Entre les dis­ci­pli­nes que han tru­cat a la porta del COI i no han entrat en aquesta ocasió hi ha l’hand­bol de platja, el rem de mar i el parkour. L’hand­bol de platja i el rem de mar no han entrat perquè per fer-ho, les fede­ra­ci­ons res­pec­ti­ves havien de reduir els par­ti­ci­pants en les dis­ci­pli­nes tra­di­ci­o­nals. I no ho han vol­gut fer, Si més no per ara. Pot­ser arri­barà un dia que en els Jocs no hi haurà bàsquet, ni hand­bol, ni volei­bol o fut­bol, però sí 3x3, hand­bol platja, volei platja i fut­bol platja. I si entren esports o dis­ci­pli­nes, d’altres n’han de sor­tir i entre els que li ha tocat el rebre hi ha als 50 quilòmetres marxa. Estava can­tat que la prova llarga de la marxa sal­ta­ria del pro­grama. Ja li va pas­sar el 1976, a Mon­treal i va tor­nar el 1980 a temps perquè Jordi Llo­part es con­sagrés a Mos­cou. En el for­mat actual de les grans com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves, una prova que dura més de qua­tre hores molesta. Massa temps gas­tat per poc ren­di­ment econòmic. El COI diu que era una prova que no aju­dava a la pari­tat, perquè només la feien els homes, però oblida men­ci­o­nar que era perquè no han vol­gut accep­tar la feme­nina -en els mun­di­als va entrar després d’una demanda judi­cial-. Ja que estem en el tema de la pari­tat, quan es començarà a dis­pu­tar la gimnàstica rítmica mas­cu­lina en els Jocs?

La pari­tat i l’uni­ver­sa­lisme són dos dels cri­te­ris que mar­quen la presència dels esports en el pro­grama olímpic. Tant dones com homes fan bre­ak­dance, el surf, l’esca­lada i l’ska­te­bo­ard, tot i que sem­pre he tin­gut la sen­sació que el bre­ak­dance era més aviat cosa d’homes. Del que no tinc cap mena de dubte és que no serà en aquests nous esports on veu­rem algun Mous­sam­bani. Pels que no ho recor­din o no ho sàpiguen, Eric Mous­sam­bani és un neda­dor de Gui­nea Equa­to­rial que va par­ti­ci­par en les pro­ves de natació de Syd­ney i que no es va ofe­gar de mira­cle. L’atle­tisme i la natació con­ti­nu­a­ran sent les pro­ves on el COI col·locarà -en les pro­ves de 100 m en atle­tisme i en els 50 i 100 m lliu­res en natació que duren poc i així no moles­ten- els espor­tis­tes dels països que no en tenen cap de nivell olímpic i així poder con­ti­nuar superant record de par­ti­ci­pació pel que fa a xifra de comitès olímpics: 201 a Ate­nes, 204 a Pequín i a Lon­dres, 207 a Rio de Janeiro.

Aquests són els Jocs Olímpics que tenim. La sort és que el bre­ak­dance ha entrat en el pro­grama dels Jocs de Paris per petició dels orga­nit­za­dors però no forma part del pro­grama olímpic i que els pro­pers orga­nit­za­dors no estan obli­gats a man­te­nir-lo. A Los Ange­les 2028 podran triar qua­tre esports que no esti­guin en el pro­grama del COI i no han de ser els matei­xos que ha triat París. Vés a saber amb que ens sor­pren­dran els cali­for­ni­ans. Tot sem­pre pot anar a pit­jor. I ben­vin­guts a tots els que estan des­co­brint ara que els Jocs Olímpics són un gran negoci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.