Editorial

L’EDITORIAL

Griezmann i Marc Gasol, esportistes amb consciència social

Quan tan sovint hem de lamen­tar que els espor­tis­tes renun­cien al com­promís per­so­nal en la defensa de deter­mi­nats valors que podrien exer­cir en tant que per­so­nat­ges públics i pro­pa­ga­dors d’opinió, que per­so­nat­ges de tan alt nivell com Antoine Gri­ez­mann o Marc Gasol aixe­quin la veu con­tra el poder és una nove­tat i s’ha d’aplau­dir i esti­mu­lar perquè aquest tipus de res­posta sigui cada vegada menys mino­ritària. Els que rei­vin­di­quen i jus­ti­fi­quen el mutisme del per­so­natge públic en nom dels con­trac­tes publi­ci­ta­ris i d’hipotètiques reven­ges dels patro­ci­na­dors obvien que són jus­ta­ment són els espor­ti­va­ment indis­cu­ti­bles i els econòmica­ment pri­vi­le­gi­ats els que poden jugar la carta de la cre­ació d’opinió, molt més que els que viuen d’un salari con­ven­ci­o­nal.

Marc Gasol, que ja s’ha decla­rat con­trari a les polítiques dels estats en el drama dels que cre­uen el mar en pas­tera i també en favor de la sor­tida democràtica al con­flicte Cata­lu­nya-Espa­nya, acaba de mani­fes­tar-se con­tra el pri­vi­legi que tenen els juga­dors de l’NBA de rebre la vacuna de la Covid-19 abans que els col·lec­tius vul­ne­ra­bles. Les per­so­nes abans que el negoci. La vida abans que el diner. A més, la ciència i l’estadística dona tota la raó al pivot dels Lakers. L’espor­tista d’alt nivell no neces­sita la vacuna abans que la resta. Neces­sita pas­sar test cada set­mana, i en el cas de resul­tat posi­tiu, té la cer­tesa que serà asimp­tomàtic o mani­fes­tarà clínica lleu. No hi ha his­to­rial d’espor­tis­tes joves, en actiu, que hagin mort o hagin reque­rit ingrés a UCI. Els que neces­si­ten pri­mer la vacuna són els que tenen risc de morir o d’aca­bar en llits de crítics. Però és clar, a l’NBA, com a totes les orga­nit­za­ci­ons pode­ro­ses, li surt més a compte com­prar vacu­nes per a tot­hom i dei­xar de pen­sar en la Covid-19 que estar fent test cada set­mana i córrer el risc d’un brot que posi en risc par­tits.

Avui s’ha sabut que Antoine Gri­ez­mann ha gosat tren­car amb la xinesa Huawei davant la sos­pita que el gegant tec­nològic hau­ria posat en mans del govern xinès un dis­po­si­tiu que mit­jançant el reco­nei­xe­ment facial ser­vi­ria per per­se­guir l’ètnia uigur, mino­ria que viu al nord-est de la Xina que té feso­mia molt allu­nyada de la xinesa, llen­gua pròpia més empa­ren­tada amb l’àrab i que és asset­jada pel règim de Pequín. No con­tent amb la rup­tura –que li cau­sarà un per­ju­dici econòmic– Gri­ez­mann repta Huawei que con­demni la per­se­cució als uigurs.

Demà ja esta­rem pen­dents de què fa Gri­ez­mann amb la pilota als peus. Avui, al seu cap­te­ni­ment li cor­res­pon una ovació i mereix tro­bar imi­ta­dors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.