Editorial

L’EDITORIAL

El debat de la UFEC: els prenem la paraula

Havent escol­tat les expo­si­ci­ons i pro­pos­tes dels repre­sen­tants de JxCat, ERC, CUP, PDe­CAT, PSC, ECP, Cs i PP en el debat elec­to­ral que aquest mig­dia ha orga­nit­zat la UFEC aflo­ren dos inter­ro­gants.

El pri­mer, si s’ha d’adme­tre com a cert que un debat sec­to­rial de polítiques d’esport no per­met grans con­trovèrsies ni con­tra­po­sició de pro­gra­mes. Perquè men­tre no s’han tocat els límits de la política, el con­sens ha estat sovint a vuit ban­des, com en la con­si­de­ració de l’esport com a ser­vei essen­cial, la neces­si­tat d’un nou marc legis­la­tiu, el com­promís de crear una taula de tre­ball per con­sen­suar la vida durant la pandèmia i el res­cat impres­cin­di­ble o la reserva de l’1% del pres­su­post. Després vin­dran els mati­sos, però en aques­tes línies gene­rals, tot­hom diu estar d’acord.

La segona con­si­de­ració obli­gada és que en el debat hi havia repre­sen­tants de qua­tre par­tits que for­men part dels governs de Cata­lu­nya i de l’estat als quals –més al PSC i En Comú Podem pel que fa a l’escas­se­dat de mesu­res econòmiques i fis­cals, i més a ERC i JxCat pel que fa a les res­tric­ci­ons pandèmiques– se’ls ha d’inter­ro­gar per què ara, en cam­pa­nya, incor­po­ren pro­pos­tes que durant 11 llargs mesos de Covid-19 no han apli­cat. Com­pro­mi­sos de rever­tir les reta­lla­des, de plans de xoc i de res­cat, de boni­fi­ca­ci­ons fis­cals, d’assig­nació de recur­sos públics i de bus­car con­sen­sos amb el sec­tor. I fins ara?

No ens enga­nyem, els par­tits amb his­to­rial de gestió ho tenen més pelut per pre­su­mir de res i els que no han osten­tat aques­tes res­pon­sa­bi­li­tats tro­ben una auto­pista per encar­ri­lar les crítiques. La cam­pa­nya elec­to­ral és con­trovèrsia poc pro­duc­tiva. La legis­la­tura serà el moment de l’exigència en el com­pli­ment dels pro­gra­mes.

Queda també per a recor­da­tori el com­promís amb el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de les fede­ra­ci­ons cata­la­nes fet pel PSC. I també el de crear la con­se­lle­ria d’esports que tots els grups excepte Cs i el PSC (i un matís d’ERC poc expli­cat per falta de temps) han adqui­rit. Aquest és un fet cab­dal. Cer­ta­ment, el sim­ple fet d’ele­var de secre­tari gene­ral a con­se­ller el rang del màxim res­pon­sa­ble espor­tiu del govern no garan­teix un salt qua­li­ta­tiu de l’esport. Les com­petències que­den bui­des si no s’acom­pa­nyen de dotació econòmica, com hem com­pro­vat en els últims 40 anys. Però no admet dis­cussió que tenir cadira al Con­sell Exe­cu­tiu és impres­cin­di­ble per fer sen­tir la veu de l’esport en el màxim òrgan de decisió.

En tot cas, ben­vin­gut debat, que ha ser­vit per fixar posi­ci­ons de manera sintètica i sense gira­gon­ses dialècti­ques, amb un cronòmetre impla­ca­ble que ha fre­nat les diva­ga­ci­ons. Tot està enre­gis­trat i, a par­tir del moment que es con­fi­guri el govern –que no serà dilluns i tot fa pen­sar que anirà per llarg–, el sec­tor de l’esport ha de tenir memòria. Perquè el com­promís de la taula de tre­ball, el de des­ti­nar fons euro­peus a l’esport i la con­si­de­ració de sec­tor essen­cial són per ara, pels pròxims mesos, per con­viure i sobre­viure a la Covid-19.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.