Editorial

L’EDITORIAL

L’esport en les eleccions: matèria troncal o ‘maria’?

La UFEC, que durant la pandèmia ha mantingut un nivell de mobilització més que notable en defensa de l’essencialitat i seguretat del sector esportiu, ha organitzat aquesta setmana d’eleccions un debat sectorial entre les vuit llistes amb representació al Parlament i remata ara la feina ara amb una reveladora comparativa de programes que interessa a tothom que consideri l’esport una de les seves prioritats vitals.

No es pot concloure que el que no surt al programa no sigui defensable per un partit concret –el reconeixement internacional de les federacions catalanes només el porten JxCat, ECP i el PdeCAT i és obvi que ERC també el defensa– però sí que orienta sobre les prioritats d’una candidatura i, sobretot, dona una pista rellevant del pes de l’esport en el seu pla de govern.

Només són dades (i programes, que passades les eleccions tenen el valor que tenen), però és inquietant que algunes difereixin clarament del que van manifestar els candidats en el debat de la UFEC, fa tan sols cinc dies. Com en la qüestió de la conselleria d’Esports, que només recullen els programes del PdeCAT i En Comú Podem, mentre que en el debat la van fer seva la CUP, el PP, JxCat i, a la seva manera, ERC. Encara crida més l’atenció que la unanimitat que va generar en el debat de candidats la proposta de destinar a l’esport l1’% del pressupost només s’explicita en els programes del PdeCAT i del PP.

Els programes estan elaborats abans del debat i, per tant, sent ben pensats es pot concloure que hi ha partits que s’han sensibilitzat amb posterioritat. Però estem massa acostumats que tot i que el que no està escrit (i a vegades també el que està en paper) sovint s’ho emporta el vent.

D’altra banda, no és estrany que la CUP no portés cap d’aquestes mesures al programa perquè, ras i curt, no fa cap proposta en l’àmbit de l’esport. Per poc detallat que sigui el programa dels anticapitalistes, l’oblit és memorable i no admet excusa. Ni tan sols hi ha un esment al pla de xoc i de rescat que necessita l’esport (i tants altres, és clar), que constitueix una de les grans línies d’actuació per a la majoria de partits, juntament amb les polítiques de gènere en l’esport, la utilitat com a teràpia anti-Covid, la necessitat d’una nova llei de l’esport, la consideració de servei essencial, formalitzar la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona i l’atenció a les persones vulnerables mitjançant l’esport.

En el rànquing de propostes el PdeCAT és el líder (62) a molta distància dels partits del govern, ERC (37) i JxCat (33). Tanta diferència és deguda al fet que detalla en diverses propostes el que per altres partits és una línia genèrica d’actuació, però també s’hi nota la intenció que l’esport sigui un element troncal del programa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)