Opinió

De la Lliga dels mediàtics a la Superlliga

Ronaldo i Beckham van representar l’aposta del Madrid per un projecte econòmic fonamentat en els ingressos generats per la publicitat associada als components del primer equip
El projecte de la Superlliga europea ha posat d’acord el FC Barcelona i el Real Madrid en l’aposta per l’explotació d’un mateix model de negoci
La nova competició no hauria d’implicar inflació –els clubs gairebé duplicarien els pressupostos– d’un esport que ha donat mostres de ser un gegant amb peus de fang

El pas­sat 18 d’abril dotze clubs euro­peus anun­ci­a­ven la cre­ació de la Super­lliga, una nova com­pe­tició con­ti­nen­tal que començaria durant el mes d’agost de l’any 2022. No obs­tant això, l’opo­sició fron­tal de la UEFA, d’alguns governs i de bona part dels afi­ci­o­nats ha pro­vo­cat la renúncia de nou dels clubs fun­da­dors –els sis angle­sos més l’Atlético de Madrid, el Milan i l’Inter de Milà– i l’avor­ta­ment momen­tani de la posada en marxa d’aquesta pro­posta que trans­gre­deix l’ordre esta­blert en el fut­bol euro­peu.

Els dies següents a l’anunci, alguns peri­o­dis­tes i opi­na­dors vin­cu­lats a dife­rents mit­jans de comu­ni­cació (Josep Ramo­neda -Ara-, Vicent Par­tal -Vilaweb- o Mar­cos Lame­las -El Con­fi­den­cial-) ana­lit­za­ren les pos­si­bles con­seqüències que la Super­lliga tin­dria en les rela­ci­ons entre Cata­lu­nya i Espa­nya. Tots tres cita­ven les parau­les de Vázquez Mon­talbán refe­rint-se al paper que la lliga de fut­bol desen­vo­lu­pava en la ver­te­bració de l’Estat espa­nyol gràcies a la riva­li­tat entre el FC Bar­ce­lona i el Real Madrid. El tras­llat d’aquest anta­go­nisme a l’àmbit euro­peu podria repre­sen­tar un cop per a la uni­tat d’Espa­nya i un impuls per a l’inde­pen­den­tisme català.

Tan­ma­teix, segu­ra­ment aquesta ini­ci­a­tiva només sigui un pas més per avançar en el procés de trans­for­mació del fut­bol en un espec­ta­cle mediàtic glo­ba­lit­zat que s’inicià a les aca­ba­lles del segle XX. Mon­talbán ja ens adver­tia ales­ho­res que els clubs esta­ven dei­xant de banda la seva repre­sen­ta­ti­vi­tat política i social per “remo­de­lar-se segons els cànons de pode­ro­sos cen­tres finan­cers i mediàtics” (“Fútbol, otra droga de diseño”, El País, 1997). De la mà de Flo­ren­tino Pérez, un pre­si­dent més pre­o­cu­pat per l’adap­tació del club al negoci fut­bolístic que pel man­te­ni­ment dels seus trets iden­ti­ta­ris, el Real Madrid dei­xava de banda el seu impe­ri­a­lisme bel·licista o la seva fat­xen­de­ria capi­to­lina per abraçar una “ama­bi­li­tat eco­no­mi­cista” (“La mayoría abso­luta”, El País Sema­nal, 2002).

Com a con­seqüència d’aquesta nova com­prensió del fut­bol com un negoci publi­ci­tari més pre­o­cu­pat pel seu valor econòmic que no pas simbòlic o espor­tiu, el con­junt blanc incor­po­rava l’any 2002 Ronaldo Nazário, un juga­dor capaç de ven­dre qual­se­vol pro­ducte tot i tenir els genolls des­tros­sats. El fit­xatge la tem­po­rada següent de l’anglès David Beck­ham, un fut­bo­lista atrac­tiu per a un gran nom­bre de patro­ci­na­dors, con­fir­mava l’aposta del club per un pro­jecte econòmic fona­men­tat en els ingres­sos gene­rats per la publi­ci­tat asso­ci­ada als com­po­nents del pri­mer equip.

Així, els mit­jans de comu­ni­cació espa­nyols introduïren el con­cepte “juga­dor mediàtic”, una eti­queta que es refe­ria a la doble valo­ració de les estre­lles del fut­bol per la seva con­tri­bució als resul­tats espor­tius i a la venda de pro­duc­tes rela­ci­o­nats amb la seva imatge. A més, la no reno­vació de l’entre­na­dor Vicente Del Bos­que supo­sava el tren­ca­ment de la dar­rera baula que con­nec­tava amb el Real Madrid here­tat de Di Stéfano i la inau­gu­ració d’un nou temps basat en el màrque­ting i la glo­ba­lit­zació que con­ver­ti­ria el club en una superes­truc­tura mediàtica equi­va­lent a la CNN (“De Beck­ham a Ronal­dinho, el espec­tro de juga­do­res mediáticos”, Interviú, 2003).

Per la seva banda, el FC Bar­ce­lona estava immers en un procés elec­to­ral amb el qual s’ini­ci­a­ria el període més bri­llant de la seva història. Joan Laporta, envol­tat d’un gran equip de per­so­nes amb una com­bi­nació de talent i joven­tut, seria esco­llit pre­si­dent amb un pro­jecte moder­nit­za­dor sin­te­tit­zat en l’expressió ‘cer­cle virtuós’. Un model de negoci basat en el fit­xatge de fut­bo­lis­tes de talla mun­dial que garan­tis­sin un aug­ment dels ingres­sos per patro­ci­nis i un òptim ren­di­ment espor­tiu per acon­se­guir títols. Com a repre­sen­tant d’aquesta idea, la can­di­da­tura de Laporta anuncià un acord amb el Manc­hes­ter Uni­ted pel traspàs de David Beck­ham. Però el fut­bo­lista anglès ja tenia un acord amb el Real Madrid i final­ment el Barça fitxà Ronal­dinho, el gran artífex del salt qua­li­ta­tiu –espor­tiu i econòmic– del club.

Vázquez Mon­talbán batejà el cam­pi­o­nat 2003/2004 com la “Lliga dels mediàtics” i des­tacà Beck­ham i Ronal­dinho com els màxims expo­nents d’un nou per­fil de fut­bo­lista amb un valor afe­git rela­ci­o­nat amb els ingres­sos obtin­guts per la publi­ci­tat. Tan­ma­teix, en el cas del juga­dor culer, calia que, a més a més, marqués la diferència en el ter­reny de joc. La resta d’equips pun­ters també s’afe­gien a aquesta nova impo­sició del mer­cat fut­bolístic i trac­ta­ven de tro­bar algun mediàtic que generés diners pel club anun­ci­ant qual­se­vol pro­ducte (“La Liga de los mediáticos”, El País, 2003).

Gai­rebé vint anys després de l’inici d’aquesta aposta per la con­versió dels clubs de fut­bol en mar­ques glo­bals repre­sen­ta­des per juga­dors mediàtics capaços d’atraure l’interès d’una audiència pla­netària, les pèrdues gene­ra­des per la pandèmia han acce­le­rat la recerca de nous ingres­sos. El pro­jecte de la Super­lliga euro­pea ha posat d’acord el FC Bar­ce­lona i el Real Madrid en l’aposta per l’explo­tació d’un mateix model de negoci. De nou, la seva via­bi­li­tat econòmica sem­bla que passa per aug­men­tar el seu valor mediàtic par­ti­ci­pant en una com­pe­tició que atre­gui més espec­ta­dors i compti amb els millors fut­bo­lis­tes. Mal­grat que l’assem­blea de com­pro­mis­sa­ris no ha rati­fi­cat encara la inclusió de l’enti­tat culer en aquesta com­pe­tició, les parau­les del pre­si­dent Joan Laporta defen­sant la seva con­veniència con­fir­men la volun­tat d’adhe­rir-s’hi.

Ara ja no són les tele­vi­si­ons o els patro­ci­na­dors els que posen els diners damunt la taula, sinó empre­ses vin­cu­la­des a fons d’inversió que veuen en el fut­bol un mitjà per enri­quir-se. Però, qui pot garan­tir que els estu­dis sobre el valor cre­matístic de la com­pe­tició s’ajus­ta­ran a la rea­li­tat? Què pas­sarà si les pre­vi­si­ons econòmiques no s’acom­plei­xen i no es poden abo­nar els 700 mili­ons d’euros pro­me­sos als clubs? Tor­na­ran a fer fallida en tro­bar-se de nou amb una des­pro­porció entre els sous dels fut­bo­lis­tes i els ingres­sos efec­tius com ha succeït durant els dar­rers mesos amb la cai­guda de la recap­tació per l’absència de públic als esta­dis?

Pot­ser el pro­blema de la Super­lliga només ha estat de comu­ni­cació i real­ment sigui l’única sor­tida pos­si­ble a les pèrdues econòmiques i a la dava­llada de l’interès tele­vi­siu pel fut­bol de les noves gene­ra­ci­ons. Però en cap cas hau­ria d’impli­car una nova inflació –els clubs gai­rebé dupli­ca­rien els seus pres­su­pos­tos– d’un esport que ha donat mos­tres de ser un gegant amb peus de fang. La res­posta al ter­ra­bas­tall pro­vo­cat per la pandèmia no hau­ria de ser una fugida enda­vant per tapar forats ni un crei­xe­ment des­me­su­rat que generi una altra bom­bo­lla mediàtica, sinó una opor­tu­ni­tat per repen­sar el fut­bol entre tots els agents impli­cats. És el moment de bus­car un model més sos­te­ni­ble que no depen­gui exclu­si­va­ment d’un mer­cat per a qui la passió i la iden­ti­fi­cació sus­ci­tada per aquest esport esdevé una opor­tu­ni­tat més de negoci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)