Opinió

Vázquez Montalbán: un clàssic del barcelonisme per a temps convulsos

La pandèmia ha posat en dubte un model de gestió basat en l’augment exponencial dels ingressos sense control de la despesa, que ha comportat un endeutament rècord i la impossibilitat de reforçar-se
També hi ha una pèrdua del simbolisme del club, especialment greu perquè la situació política catalana ha propiciat que el Barça deixi de ser “l’exèrcit simbòlic de Catalunya” perquè la temperatura emocional del país ja no es mesura al Camp Nou
La pèrdua d’ingressos generada per la pandèmia també pot ser un oportunitat que se’ns ofereix per retrobar-nos amb nosaltres mateixos i recuperar un sentiment identitari que havia quedat soterrat sota el pes de l’economia.

El tan­ca­ment del mer­cat de fit­xat­ges i l’atu­rada de la lliga pels com­pro­mi­sos inter­na­ci­o­nals ens ofe­rei­xen un parèntesi per poder refle­xi­o­nar amb una certa distància emo­ci­o­nal sobre el pre­sent i el futur del FC Bar­ce­lona. Diuen que els grans juga­dors són aquells capaços d’apli­car la pausa al seu joc per després acce­le­rar-lo un cop ava­lu­ada quina és la millor decisió a pren­dre. En aquest moment en l’entorn del club es detecta un cert des­en­can­ta­ment o deso­ri­en­tació. Fins i tot, podríem par­lar d’una crisi, un període de canvi que segu­ra­ment ofe­reix una opor­tu­ni­tat per recons­truir-se tor­nant a les arrels i recu­pe­rant la iden­ti­tat pròpia del “més que un club”. Un pas­sat des­co­ne­gut per a les noves gene­ra­ci­ons que han cres­cut a l’aixo­pluc de l’embri­a­guesa de l’èxit, però que ha permès a molts culers con­ti­nuar sent fidels al seu equip mal­grat les der­ro­tes.

La impos­si­bi­li­tat de reno­var el con­tracte de Leo Messi ha estat la gota que ha aca­bat amb la paciència de molts afi­ci­o­nats culers i ha dei­xat al des­co­bert la feblesa d’una ins­ti­tució que en els dar­rers anys s’aga­fava al 10 com a solució de totes les seves con­tra­dic­ci­ons. D’ençà que l’any 2003 Joan Laporta va gua­nyar les elec­ci­ons amb una junta de la que també for­ma­ven part els pre­si­dents San­dro Rosell i Josep Maria Bar­to­meu, hem gau­dit del millor Barça de la història, però també hem arri­bat a un atzu­cac. Al llarg de la seva història, el club se n’ha tro­bat d’altres i sem­pre els ha superat posant per enda­vant el vin­cle emo­ci­o­nal que uneix la seva massa social. Més enllà de bus­car cul­pa­bles, una acti­tud que sovint evita la recerca de solu­ci­ons, el que ens cal és cons­truir un relat que aglu­tini el bar­ce­lo­nisme per superar con­jun­ta­ment aquesta tra­vessa del desert.

Des del meu punt de vista, la crisi actual és greu perquè afecta les dimen­si­ons vitals del club: ins­ti­tu­ci­o­nal, espor­tiva, econòmica, social i simbòlica. A nivell ins­ti­tu­ci­o­nal, durant aquests anys hi ha hagut dues moci­ons de cen­sura, una dimissió, una acció de res­pon­sa­bi­li­tat –en l’horitzó s’albira la pos­si­bi­li­tat d’una altra– i diver­ses denúncies als jut­jats.

En l’àmbit espor­tiu, l’equip ja no és el refe­rent mun­dial admi­rat arreu i del qual tot­hom en volia for­mar part. El pri­mer a aban­do­nar el vai­xell va ser Ney­mar, després Leo Messi va enviar un buro­fax expli­ci­tant el seu desig de des­vin­cu­lar-se del club i final­ment no s’ha pogut reno­var el dar­rer super­vi­vent d’aquell tri­dent màgic sor­git de La Masia que va copar el podi de la Pilota d’Or. Tot això ama­nit amb dolo­ro­ses der­ro­tes per gole­jada en la Lliga de Cam­pi­ons que asso­li­ren el seu zenit amb la humi­li­ant des­feta per 2-8 davant del Bayern de Munic.

Econòmica­ment, la pandèmia ha posat en dubte un model de gestió basat en l’aug­ment expo­nen­cial dels ingres­sos sense con­trol de la des­pesa, que ha com­por­tat un endeu­ta­ment rècord i la impos­si­bi­li­tat de reforçar-se i, inclús, d’ins­criure juga­dors com Messi, el millor actiu per acon­se­guir patro­ci­nis i ven­des per mar­xan­datge. Tot això amb la neces­si­tat d’inver­tir en la reforma d’un estadi que per­meti gene­rar més recur­sos, sota el con­trol d’uns ava­la­dors que no estan dis­po­sats a per­dre diners i amb l’amenaça de la con­versió en una Soci­e­tat Anònima Espor­tiva. El Barça ha dei­xat de ser el club més ric del món i ara assis­teix impo­tent a l’exhi­bició de múscul econòmic del PSG –el nou màxim anta­go­nista en el negoci fut­bolístic–, el City, l’Uni­ted, el Chel­sea i, fins i tot, el Real Madrid.

En l’àrea social assis­tim a un enfron­ta­ment amb les penyes, autèntica ànima del bar­ce­lo­nisme popu­lar, i també a un empre­nya­ment dels afi­ci­o­nats que es mani­festa en xiu­la­des a deter­mi­nats fut­bo­lis­tes als quals es res­pon­sa­bi­litza de la situ­ació espor­tiva i econòmica. Però el més greu, sens dubte, és una des­a­fecció que amenaça de bui­dar de nou l’estadi com succeïa el segle pas­sat. De moment, més de 25000 socis han apro­fi­tat la pandèmia per no assis­tir a l’estadi aquesta tem­po­rada.

Final­ment, també hi ha una pèrdua del sim­bo­lisme del club. Pot ser que aquest fet sigui el més greu, en el sen­tit que en altres moments històrics on hi ha hagut difi­cul­tats simi­lars, el com­po­nent iden­ti­tari ha estat clau per superar els entre­bancs en altres àmbits. La situ­ació política cata­lana ha pro­pi­ciat que el Barça deixi de ser “l’exèrcit simbòlic de Cata­lu­nya” perquè la tem­pe­ra­tura emo­ci­o­nal del país ja no es mesura al Camp Nou sinó a les mani­fes­ta­ci­ons ciu­ta­da­nes. A més, la sin­to­nia amb Flo­ren­tino Pérez en relació a la Super­lliga o al fons d’inversió CVC, està afe­blint l’anta­go­nisme congènit amb el Real Madrid amb qui ara anem de la mà per llui­tar con­tra la UEFA i els clubs pro­pi­e­tat de gran mili­o­na­ris.

En els escrits de Vázquez Mon­talbán dedi­cats a refle­xi­o­nar sobre el Barça podem tro­bar punts de referència per ori­en­tar-nos enmig d’aquest labe­rint. Un dels més cla­ri­vi­dents en relació al sen­tit de l’afició bar­ce­lo­nista és “El Barça és el nos­tre club”. Es tracta del pri­mer mana­ment del “Decàleg del culé” (Ed. Columna, 1992), un text redac­tat poques hores després de l’eli­mi­nació en la prèvia de la Copa d’Europa pel CSKA, que ens ofe­reix alguns senyals per guiar-nos. Pro­pos­tes redac­ta­des des de l’espe­rança en els temps i els culers futurs que han de saber que estem com­pro­me­sos en l’escas­se­dat i en la riquesa per una església metafòrica però real.

En el pla ins­ti­tu­ci­o­nal, Mon­talbán defensa que l’adhesió de l’afi­ci­o­nat no pot depen­dre d’una junta direc­tiva con­creta o d’un pre­si­dent deter­mi­nat. Per això pro­posa el man­te­ni­ment del com­promís amb el club quan hi ha un diri­gent con­trari a les pròpies idees com “una prova autèntica de per­ti­nença a una comu­ni­tat”. Evi­dent­ment, això no vol dir que no es pugui expres­sar el des­a­cord amb la seva gestió, però en cap moment es pot desit­jar una der­rota espor­tiva per fer caure un pre­si­dent (acu­sació de la qual es va haver de defen­sar en més d’una ocasió).

Pel que fa a la par­cel·la espor­tiva, més enllà de fílies o fòbies per deter­mi­nats juga­dors que sovint res­po­nen a aspi­ra­ci­ons par­ti­cu­lars, l’escrip­tor bar­ce­loní reco­mana assu­mir l’equip actual com “el nos­tre equip”. Fins i tot, accep­tant-lo en les der­ro­tes més dolo­ro­ses i inex­pli­ca­bles com les del Ben­fica, el Metz, l’Ste­aua (ara hi podríem afe­gir les del Liver­pool i el Bayern). D’altra banda, tenia clara quina era la política espor­tiva que calia imple­men­tar: un gran nom­bre de juga­dors del plan­ter que sabes­sin jugar de memòria segons un sis­tema de joc implan­tat a les cate­go­ries infe­ri­ors reforçat amb alguns dels millors juga­dors del món en posi­ci­ons clau com la davan­tera o el cen­tre de la defensa.

En l’àmbit econòmic, Vázquez Mon­talbán insis­teix que cal evi­tar la con­versió de la ins­ti­tució en una SAE sot­mesa a interes­sos ocults, un fet que supo­sa­ria “des­vir­tuar el club en grau supe­rior al que podria repre­sen­tar per­dre la cate­go­ria en la lliga”. Per tant, abans debi­li­tar-se espor­ti­va­ment, tras­pas­sant juga­dors o pagant pit­jors sala­ris, que per­dre la pro­pi­e­tat del club. A hores d’ara no sabem fins a quin punt els préstecs vin­cu­lats a fons d’inversió supo­sen un risc per a un model en el qual els socis encara tenen la dar­rera paraula.

Soci­al­ment, Mon­talbán reco­mana llui­tar per evi­tar que el Camp Nou quedi envaït per la “immensa tris­tesa d’una cate­dral buida” quan es pateix una mala tem­po­rada. I, encara menys, dei­xar la militància bar­ce­lo­nista en mans de grups vio­lents que no pre­te­nen cus­to­diar una memòria sen­ti­men­tal sinó esbra­var-se. Afor­tu­na­da­ment sem­bla que en aquest punt hi ha un con­sens total dins del bar­ce­lo­nisme, tot i alguns epi­so­dis lamen­ta­bles en algun des­plaçament. També enco­ratja els culers a fer apos­to­lat de la seva per­ti­nença i aspi­rar que en qual­se­vol lloc del pla­neta hi hagi una penya bar­ce­lo­nista. En aquest sen­tit, cal valo­rar un movi­ment que repre­senta el club arreu del món i li atorga visi­bi­li­tat.

Final­ment, a nivell iden­ti­tari, el peri­o­dista bar­ce­loní afirma amb rotun­di­tat que, tot i exis­tir afi­ci­o­nats d’un club que ho són només per les seves victòries o der­ro­tes espor­ti­ves, “si s’és del Barça per la seva Història, s’assu­meix tot el que vol dir que el Barça és més que un club”. Un vin­cle que com­porta accep­tar el seu valor simbòlic naci­o­nal i reconèixer el fet dife­ren­cial català. El bar­ce­lo­nisme ha de ser un ins­tru­ment al ser­vei d’un cata­la­nisme inte­gra­dor soci­al­ment i cul­tu­ral­ment. Assu­mida la rei­vin­di­cació més naci­o­na­lista pels diri­gents polítics, el sim­bo­lisme de l’enti­tat queda en mans dels ano­me­nats “fut­bo­lis­tes ètnics”, és a dir, juga­dors del plan­ter, cata­lans o no, amb els qui els afi­ci­o­nats es poden iden­ti­fi­car i que repre­sen­ten un tarannà propi del país i del club. Ara bé, les iden­ti­tats també es cons­tru­ei­xen antro­pològica­ment al vol­tant d’un ene­mic exte­rior capaç d’aglu­ti­nar les for­ces inte­ri­ors. Per molts interes­sos econòmics comuns que hi hagi, recu­pe­rar l’anta­go­nisme amb el Real Madrid propi del sen­ti­ment bar­ce­lo­nista és quel­com impres­cin­di­ble.

Segu­ra­ment La Masia seria un dels pals de paller entorn del qual es podria arri­bar a un con­sens ins­ti­tu­ci­o­nal, recu­pe­rar l’excel·lència espor­tiva, millo­rar l’eco­no­mia, apai­va­gar el des­encís social i rei­vin­di­car el sim­bo­lisme del club. L’atri­bució del número 10 a Ansu Fati per part del club sem­bla anar en aquesta direcció. En els dar­rers anys sem­blava que els culers havíem aban­do­nat el pes­si­misme històric for­jat per algu­nes desgràcies inex­pli­ca­bles. La pèrdua d’ingres­sos gene­rada per la pandèmia podria ser un epi­sodi més que con­firmés aquest destí tràgic. Tan­ma­teix, pot ser un opor­tu­ni­tat que se’ns ofe­reix per tor­nar a retro­bar-nos amb nosal­tres matei­xos i recu­pe­rar un sen­ti­ment iden­ti­tari que havia que­dat soter­rat sota el pes de l’eco­no­mia.

Sovint, davant d’algu­nes situ­a­ci­ons con­tro­ver­ti­des vin­cu­la­des al bar­ce­lo­nisme o a la vida política i social del nos­tre país, molta gent es pre­gunta què diria Vázquez Mon­talbán. Segu­ra­ment resul­ta­ria massa ago­sa­rat posar en veu de l’escrip­tor bar­ce­loní opi­ni­ons i judi­cis sobre els nos­tres dies o, fins i tot, hi hau­ria el risc de caure en una ins­tru­men­ta­lit­zació del per­so­natge per defen­sar deter­mi­nats interes­sos. En canvi, podem recórrer al seu lle­gat lite­rari i periodístic per veure què va dir en cir­cumstàncies sem­blants a les actu­als i, mal­grat el pas del temps, dei­xar-nos inter­pel·lar per les seves res­pos­tes. En temps con­vul­sos es reco­mana recórrer als clàssics. Doncs bé, un dels més reco­ne­guts i amb major pres­tigi és sens dubte Mon­talbán. De la seva mà podem recu­pe­rar l’essència d’un bar­ce­lo­nisme que pot­ser ha obli­dat la raó de ser d’una enti­tat que és més que un club de fut­bol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)