Editorial

L’EDITORIAL

Quartararo, motiu d’orgull català

En absència de cam­pi­ons del món cata­lans, el títol de MotoGP de Fabio Quar­ta­raro és una nova opor­tu­ni­tat perquè el moto­ci­clisme i, en gene­ral, l’esport català, refermi i en alguns casos revi­ta­litzi els esforços dels pro­gra­mes de for­mació. En el cas dels esports de motor, els de qua­tre rodes estan en hores molt bai­xes –també pel seu alt cost–, tot i que els resul­tats obtin­guts no són menors, i el títol de l’Indy­Car d’Àlex Palou n’és l’exemp­ple més pro­per. Els de dues rodes no hau­rien de seguir el mateix camí tot i que en els últims anys no hagi tin­gut con­tinuïtat la prolífica for­nada de pilots nas­cuts entre el 1989 i el 1996 que han mar­cat l’última dècada en el mun­dial. Per­sis­tir i no defa­llir és la pri­mera part de l’èxit. Tor­nant a les qua­tre rodes, els ral·lis, abans patri­moni de britànics i escan­di­naus, són ara mono­po­lit­zats pels pilots fran­ce­sos. La raó bàsica és l’existència d’un potent, ben estruc­tu­rat i ben dotat pro­grama de suport de la fede­ració fran­cesa d’auto­mo­bi­lisme.

De la quan­ti­tat en surt la qua­li­tat, i si el pare de Fabio Quar­ta­raro ho va veure clar i es va sacri­fi­car fent quilòmetres i quilòmetres perquè el seu fill com­petís a Cata­lu­nya con­tra 30 pilots bons enlloc de gua­nyar títols a França sense rival, amb més motiu els res­pon­sa­bles de l’esport català hau­rien d’assu­mir com a obli­ga­tori man­te­nir els pro­gra­mes de pro­moció. Que no només con­sis­tei­xen a acom­pa­nyar durant uns anys els pilots que des­pun­ten, sinó també a con­fi­gu­rar uns cam­pi­o­nats atrac­tius com a reclam per a joves de tot arreu, com han estat en els últims anys. La Pro­mo­RACC i el Cam­pi­o­nat Medi­ter­rani de Velo­ci­tat van for­mar la base d’una piràmide ben estruc­tu­rada de la qual han sor­tit la majo­ria dels cam­pi­ons del món dels últims anys. També Quar­ta­raro, que no és català però que ha encar­ri­lat aquí una tra­jectòria que ha aca­bat amb el màxim èxit que pot asso­lir un pilot en moto.

El títol de Quar­ta­raro té un altre ele­ment d’anàlisi que crida l’atenció. El pilot de Niça va com­ple­tar amb èxit i títols tota l’etapa for­ma­tiva, però en el mun­dial havia pas­sat gai­rebé de pun­te­tes per Moto3 i Moto2, i no se’n pot bus­car la causa en la falta de mit­jans dels seus equips. Sim­ple­ment, el francès és un exem­ple més que tots els espor­tis­tes neces­si­ten un temps, el seu temps, per posar en ordre tots els fac­tors que els poden con­ver­tir en gua­nya­dors. Per sort, algú (Yamaha) va creure en ell i Quar­ta­raro ha pogut des­men­tir la teo­ria que per sal­tar a la cate­go­ria reina s’ha d’haver gua­nyat en Moto3 (només hi va fer dos podis) i Moto2 (una victòria i dos podis). No és el pri­mer que ho fa, però segu­ra­ment cap cas pre­ce­dent ho havia demos­trat amb tanta rotun­di­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)