Editorial

L’EDITORIAL

Límit d’edat per frenar les morts en el motociclisme

La fede­ració inter­na­ci­o­nal de moto­ci­clisme ha adop­tat un paquet de mesu­res per posar fi a la gra­ve­tat dels acci­dents que aquesta tem­po­rada han cos­tat la vida a tres joves pilots en cate­go­ries inter­na­ci­o­nals. Algu­nes és clar que seran efec­ti­ves, com l’extensió a les cate­go­ries de for­mació de deter­mi­nats ele­ments de pro­tecció per­so­nal obli­ga­to­ris en el cam­pi­o­nat del món i el reforç de les mesu­res de segu­re­tat dels cir­cuits i de les assistències. D’altres, però, fa la sen­sació que seran més efec­tis­tes, i entre aques­tes des­taca sobre­tot l’incre­ment de l’edat mínima per com­pe­tir en el mun­dial dels 16 anys als 18 per a Moto3 i Moto2. Ja fa uns anys que les edats mínimes van a l’alça, de manera que els rècords de pre­co­ci­tat han pas­sat a la història

El suís Jason Dupas­quier va per­dre la vida en la Q2 de Moto3 en el GP d’Itàlia, l’andalús Hugo Millán ho va fer a Motor­land en una cursa de l’Euro­pean Talent Cup i el català Dean Berta Viñales va morir a Jerez en una prova del mun­dial de Supers­port 300. Aquests últims casos posen de mani­fest que la regla de l’edat és, com a mínim, font de con­trovèrsia. Perquè Dupas­quier tenia 19 anys i hau­ria pogut com­pe­tir igual­ment, men­tre que Millán (14) i Viñales (15) no dis­pu­ta­ven el mun­dial de MotoGP.

Que la regla no genera con­sens ho demos­tra que ni entre els pilots de MotoGP hi ha acord. Men­tre Marc Márquez l’aplau­deix –tot i que ell mateix va debu­tar en el mun­dial amb 15 anys aca­bats de fer i va ser campió de 125 cc amb 17– i Pol Espar­garó li fa cos­tat, Àlex Rins no la com­pra i al·lega que només hau­rien de pujar de cate­go­ria els pri­mers clas­si­fi­cats per garan­tir que el com­por­ta­ment a pista, la valo­ració de ris­cos i el res­pecte pels rivals és l’ade­quat.

Des del cim del moto­ci­clisme, la base queda lluny. A aquest esport s’hi pot acce­dir des dels 7 anys amb les com­pe­ti­ci­ons de mini­mo­tos i a par­tir d’aquí comença l’esca­lada. Si hi ha con­sens que en els esports d’equip els entre­na­dors dels pri­mers nivells han de ser for­ma­dors i de qua­li­tat, amb més motiu quan es tracta d’un esport de risc ele­vat. Per tant, val més que la FIM i les fede­ra­ci­ons afi­li­a­des no es pre­o­cu­pin tant de les edats –dins d’un ordre, perquè situar el 12 anys la mínima per com­pe­tir en un cir­cuit de GP sem­bla apro­piat– i s’escar­ras­sin a popu­la­rit­zar la difusió (i els preus) dels diver­sos ele­ments de pro­tecció per­so­nal. I que s’escol­tin les idees de pilots amb cri­teri, com Pol Espar­garó, que tot i estar d’acord amb l’aug­ment de l’edat reclama can­vis tècnics en les motos de for­mació per fer-les més com­pli­ca­des de pilo­tar, que no sigui tan fàcil anar al límit i que el talent de cadascú pugui des­ta­car sense neces­si­tat de veure cur­ses amb grups tan nom­bro­sos com hi ha ara. Tam­poc seria sobrer endu­rir de veri­tat les san­ci­ons als com­por­ta­ments peri­llo­sos –res de punts ni pena­lit­za­ci­ons en segons, sinó cur­ses de sus­pensió– i plan­te­jar-se un reducció de potències, una sim­pli­fi­cació dels pneumàtics i una limi­tació de mate­ri­als cars per rever­tir la ina­ca­ba­ble millora dels temps per volta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.