Opinió

Barça: entre la identitat i la globalització

No sembla que els compromissaris del Barça estiguin tan disposats a deixar que la globalització es faci amb el control d’una institució fortament arrelada al país i amb més de 120 anys d’història
La imatge del podi de la Pilota d’Or ocupat íntegrament per tres futbolistes del Barça mostrava com era possible compatibilitzar la màxima globalitat amb la màxima identitat
També hauria de ser possible convertir els seguidors estrangers en socis identificats amb el tarannà propi del club i cercar fonts de finançament que s’acoblin a aquesta idiosincràsia particular

El procés de glo­ba­lit­zació avança ine­xo­ra­ble­ment i cada vegada afecta més àmbits de la vida per­so­nal i social dels ciu­ta­dans. El fut­bol no n’és una excepció perquè és una expressió cul­tu­ral i a més té un poten­cial econòmic i mediàtic que el fa molt lla­mi­ner. A grans trets, podríem dir que la glo­ba­lit­zació començà la seva con­questa fut­bolística pri­mer pel ter­reny de joc, incor­po­rant a les plan­ti­lles un nom­bre cada vegada major de juga­dors estran­gers i ator­gant un major pro­ta­go­nisme al mer­cat de fit­xat­ges i als repre­sen­tants; després per les gra­des, afa­vo­rint l’adhesió d’afi­ci­o­nats d’arreu del pla­neta mit­jançant la retrans­missió mun­dial dels par­tits i les gires dels equips; i final­ment pels des­pat­xos, faci­li­tant l’adqui­sició dels clubs per part de pro­pi­e­ta­ris de grans for­tu­nes o fons d’inversió pri­vats.

Algu­nes de les qüesti­ons trac­ta­des en la dar­rera assem­blea de com­pro­mis­sa­ris del FC Bar­ce­lona han tor­nat a dei­xar al des­co­bert la tensió entre la dimensió més local del club, arre­lada al ter­ri­tori i la cul­tura cata­la­nes, i la més glo­bal, oberta a tot el món. El debat entorn del model de pro­pi­e­tat, rela­ci­o­nat amb les con­di­ci­ons per acce­dir a la cate­go­ria de soci i amb el risc d’un aug­ment de l’endeu­ta­ment que com­porti la con­versió en una soci­e­tat anònima en mans dels cre­di­tors, reflec­teix en el fons la dis­jun­tiva en què es tro­ben els clubs de fut­bol. Cal triar entre dei­xar-se arros­se­gar pel cor­rent glo­ba­lit­za­dor per poder ser com­pe­ti­tius o resis­tir el seu impuls per evi­tar la dis­so­lució de la seva iden­ti­tat enmig d’un oceà de mul­ti­na­ci­o­nals de l’entre­te­ni­ment.

El bar­ce­lo­nisme no ha qüesti­o­nat mas­si­va­ment una pro­gres­siva estran­ge­rit­zació de la plan­ti­lla per optar a gua­nyar més títols, tot i el per­ju­dici oca­si­o­nat als juga­dors del plan­ter. Tam­poc l’aug­ment l’expo­nen­cial dels seus segui­dors arreu del pla­neta per incre­men­tar els ingres­sos tele­vi­sius, de patro­cini, de mar­xan­datge i de ticke­ting. Tan­ma­teix, l’absència de turisme per la pandèmia ha bui­dat l’estadi evi­den­ci­ant la des­a­fecció que algu­nes d’aques­tes mesu­res han gene­rat entre l’afició local. En canvi, ate­nent a les dife­rents inter­ven­ci­ons dels socis com­pro­mis­sa­ris, no sem­bla que esti­guin tan dis­po­sats a dei­xar que la glo­ba­lit­zació es faci amb el con­trol d’una ins­ti­tució for­ta­ment arre­lada al país i amb més de 120 anys d’història.

La qüestió no és nova. A prin­ci­pis dels anys noranta del segle pas­sat, Vázquez Mon­talbán, amb una intuïció i mirada pri­vi­le­gi­a­des per albi­rar els pro­ble­mes del futur –ja sigui en l’àmbit polític, social o espor­tiu–, plan­tejà la neces­si­tat de què el bar­ce­lo­nisme s’expandís més enllà de les seves fron­te­res. Quan el terme ‘glo­ba­lit­zació’ encara no s’emprava habi­tu­al­ment, l’escrip­tor bar­ce­loní con­si­de­rava que els culers havien de tenir un sen­tit ecumènic del seu bar­ce­lo­nisme i fer-ne apos­to­lat. Per això calia que el Barça “no fos només l’equip d’una nació o d’una xarxa de penyes dis­per­ses per la geo­gra­fia espa­nyola”. Els culers havíem d’aspi­rar que al cos­tat d’un hotel de la cadena Hil­ton o d’un McDo­nald’s sem­pre hi hagués una penya bar­ce­lo­nista. També reco­ma­nava dis­po­sar d’un satèl·lit de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons bar­ce­lo­nista –Barça Stu­dios s’hi apropa molt– per gau­dir d’una presència mediàtica mun­dial. Tan­ma­teix, aquesta vocació pla­netària és incom­pa­ti­ble amb la con­versió del club en una soci­e­tat anònima, ja que “movi­ments secrets de capi­tals o acci­ons incon­tro­la­des de tes­ta­fer­ros podrien pro­pi­ciar una pèrdua de la iden­ti­tat del club supe­rior al des­cens a segona divisió” (“El Barça és el nos­tre club”, a Decàleg del culé, Columna, 1992).

Gai­rebé trenta anys després, el FC Bar­ce­lona s’ha con­so­li­dat com un club glo­bal cone­gut i reco­ne­gut arreu del pla­neta. El pro­se­li­tisme culer al que es refe­ria Mon­talbán s’ha asso­lit amb escreix. Podem tro­bar afi­ci­o­nats bar­ce­lo­nis­tes arreu del món, els par­tits del pri­mer equip es poden veure en qual­se­vol racó del pla­neta, mili­ons de per­so­nes seguei­xen el seu dia a dia a les xar­xes soci­als i la visita al museu i l’assistència al Camp Nou s’han con­ver­tit en un atrac­tiu turístic. Però, d’altra banda, la cada vegada menor rellevància econòmica dels ingres­sos pro­ce­dents dels socis i abo­nats i la major dependència dels patro­ci­na­dors i ope­ra­dors tele­vi­sius ha incre­men­tat nota­ble­ment el risc de caure en mans d’inver­sors estran­gers i, en con­seqüència, de per­dre la iden­ti­tat.

Cal tro­bar la fórmula que per­meti con­ju­mi­nar la ine­vi­ta­ble glo­ba­lit­zació amb la con­ser­vació d’uns trets iden­ti­ta­ris par­ti­cu­lars que ens dife­renciïn dels altres. Un dels àmbits on s’ha arri­bat a acon­se­guir de manera exi­tosa i que ens pot ser­vir de refe­rent és el de la com­po­sició de la plan­ti­lla. La imatge del podi de la Pilota d’Or ocu­pat ínte­gra­ment per tres fut­bo­lis­tes del Barça mos­trava com era pos­si­ble com­pa­ti­bi­lit­zar la màxima glo­ba­li­tat que suposa el reco­nei­xe­ment mun­dial als millors juga­dors amb la màxima iden­ti­tat que com­porta la seva pro­cedència d’un mateix club. A més, es trac­tava de tres juga­dors que repre­sen­ta­ven uns valors pròpia­ment bar­ce­lo­nis­tes: La Masia com escola de for­mació per­so­nal i fut­bolística en uns valors i un estil de joc genuí, la direcció d’un entre­na­dor edu­cat en els matei­xos prin­ci­pis i, fins i tot, una manera d’enten­dre la cata­la­ni­tat oberta i inclu­siva. No és un detall menor que entre els tres fut­bo­lis­tes hi hagués un català, que té vin­cles pro­fes­si­o­nals i amis­tats fora de Cata­lu­nya; un man­xec, que s’atre­veix a emprar la llen­gua cata­lana en els seus dis­cur­sos com a capità; i un argentí, que vol viure a Bar­ce­lona i tre­ba­llar pel club quan acabi la seva car­rera.

Si al ter­reny de joc hem acon­se­guit que es pugui reconèixer una iden­ti­tat bar­ce­lo­nista al si d’unes plan­ti­lles glo­ba­lit­za­des amb juga­dors pro­ce­dents de qual­se­vol país i amb dife­rents cul­tu­res fut­bolísti­ques, també hau­ria de ser pos­si­ble con­ver­tir els segui­dors estran­gers en socis iden­ti­fi­cats amb el tarannà propi del club i cer­car fonts de finançament que s’aco­blin a aquesta idi­o­sincràsia par­ti­cu­lar. Si el juga­dor amb més impacte glo­bal, un nou­vin­gut que ha cres­cut al Barça i a Cata­lu­nya, s’iden­ti­fica amb un club local de Bar­ce­lona fins al punt de par­ti­ci­par en els pro­ces­sos elec­to­rals i voler vin­cu­lar-s’hi per la vida, per què no ho poden fer milers d’afi­ci­o­nats i algu­nes empre­ses de tot el món? Està a les nos­tres mans fer-los enten­dre i viure què sig­ni­fica i qui­nes impli­ca­ci­ons té pertànyer a una ins­ti­tució que és “més que un club” per tal que es com­pro­me­tin a res­pec­tar-ho com a quel­com propi. Tal i com es va fer palès en la seva pre­sen­tació, l’arri­bada de Xavi Hernández, un símbol del club con­ver­tit en refe­rent mun­dial del fut­bol, pot ser un pri­mer pas per tor­nar a recu­pe­rar el reco­nei­xe­ment uni­ver­sal de la iden­ti­tat bar­ce­lo­nista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.