Opinió

Límits salarials i càstigs exemplars

Cada dia que passa, Twit­ter és un lloc pit­jor per tenir refle­xi­ons pau­sa­des sobre l’actu­a­li­tat, per entrar a fons a les pro­blemàtiques que afec­ten el nos­tre dia a dia. Cada set­mana Twit­ter em cansa més perquè ja no saps si els titu­lars periodístics tenen sen­tit o estan fets, sim­ple­ment, per fer con­tents a la parròquia i des­mo­ra­lit­zar el rival. El peri­o­disme espor­tiu n’és un exem­ple. La infor­mació sobre els movi­ments del mer­cat d’hivern de can Barça ha tran­si­tat diària­ment per les xar­xes sur­fe­jant pels rumors i les notícies, més o menys interes­sa­des, que aju­den a ven­dre dia­ris, tenir més clics, gene­rar espe­rança de canvi –“hem tor­nat!”– o dei­xar clar que ja no hi ha res a fer: que el club s’ensorra en la misèria perquè no hi ha calés i no es poden ins­criure nous juga­dors. La cire­reta del pastís, un titu­lar que diu molt, i no diu res. Resava, més o menys: “Haa­land vindrà al Barça, si hi ha diners”. Quan la infor­mació entra en el món del con­di­ci­o­nal és que hem per­dut tota volun­tat d’enal­tir la pro­fessió.

No obs­tant, també Twit­ter pot ser lloc per plan­te­jar bones refle­xi­ons, si un acon­se­gueix sor­tir del bro­git i el fang. Aquests dies de Reis, una piu­lada de l’eco­no­mista Marc Ciria plan­te­java una para­doxa interes­sant: per una banda, el Barça és un club que pot sor­tir als mer­cats inter­na­ci­o­nals a bus­car finançament, i que n’acon­se­gueix, però per altra banda té el topall d’un límit sala­rial impo­sat per LaLiga, que l’ofega. Després d’anys de gau­dir del “cer­cle virtuós” –fa tem­po­ra­des apli­cat amb des­tresa al Manc­hes­ter City–, el límit sala­rial ha aca­bat esde­ve­nint l’impul­sor d’un “cer­cle viciós” que com­pro­met el Barça, però també aca­barà deva­lu­ant la com­pe­tició si no s’aplica una certa raci­o­na­li­tat a tot ple­gat. Perquè, si bé Javier Tebas esca­nya el club perquè s’afe­geixi a la pro­posta de CVC i per fer-li pagar la traïció de donar suport a la Super­lliga –que les lleis del mer­cat aca­ba­ran jus­ti­fi­cant, més d’hora que tard–, Tebas es tira un tret al peu pro­hi­bint que un club que demos­tra tenir solvència –que com sabem, no vol dir liqui­di­tat– no pugui fit­xar.

Javier Tebas no és Adam Sil­ver, el tot­po­derós comis­si­o­nat de l’NBA, ni tam­poc el límit sala­rial de LaLiga és el mateix que el de la NBA o les com­pe­ti­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes. El límit sala­rial de LaLiga és una clàusula de la patro­nal per evi­tar endeu­ta­ments exces­sius dels clubs afi­li­ats, men­tre que el model nord-ame­ricà ha bus­cat sem­pre meca­nis­mes que ser­vei­xin per millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat de les lli­gues: entre ells els topalls sala­ri­als, però també els draft i la col·lec­ti­vit­zació de bona part dels ingres­sos d’unes franquícies que a la vegada són pro­pietàries de la glo­ba­li­tat del negoci! No és una diferència menor. De fet, aquí una nova para­doxa: l’apli­cació orto­doxa que s’està fent del límit sala­rial a LaLiga no millora la com­pe­ti­ti­vi­tat del tor­neig (que hau­ria de ser l’objec­tiu real), ja que pot arri­bar a debi­li­tar en excés actius de la com­pe­tició que són essen­ci­als per a la cons­trucció de marca a nivell glo­bal, com passa actu­al­ment amb el FC Bar­ce­lona.

A curt ter­mini, pot­ser esde­vindrà atrac­tiu per l’audiència riure d’un Barça que lluiti a l’Europa Lea­gue i ani­mar el Sevi­lla, el Betis o la Real Soci­e­tat a jugar de tu a tu con­tra l’encara tot­po­derós Real Madrid. Per cert, el Madrid ja té el juga­dor amb més valor de mer­cat (Vinícius Júnior, 166 mili­ons d’euros), segons el big data gene­rat pel ren­di­ment espor­tiu i tri­an­gu­lat per CIES Foot­ball Obser­va­tory. Però, a llarg ter­mini, què pas­sarà?

Els números han ense­nyat que el nou acord audi­o­vi­sual de LaLiga tam­poc és tan millor que la nego­ci­ació ante­rior. Però, també es fa impos­si­ble pen­sar la sub­sistència de la com­pe­tició sense donar satis­facció als gai­rebé 350 mili­ons d’afi­ci­o­nats que el Barça té al món, segons l’informe d’Euro­me­ri­cas Sport Marke­ting (2016), o la no aposta per tor­nar a tenir entre els grans del fut­bol espa­nyol els qui avui en dia podrien reem­plaçar la riva­li­tat Messi-Ronaldo: Haa­land con­tra Mbbapé. L’actual apli­cació que es fa del límit sala­rial a Espa­nya, fixem-nos-hi, acaba per debi­li­tar la pri­mera marca fut­bolística del món –segons el rànquing del 2021 de la revista For­bes–, una orga­nit­zació que a la vegada ha demos­trat que és sol­vent gràcies al refi­nançament que ha tin­gut, la rebaixa de la massa sala­rial ja apli­cada i la capa­ci­tat dels seus actius per gene­rar ingres­sos a llarg ter­mini (com l’Espai Barça).

El Barça té molts deu­res per fer i ha de pagar la penitència d’haver suspès en l’art de la com­pra-venda de juga­dors. Però, tinc la sen­sació que volem fer pagar a l’actual Barça pels mals de tots, apro­fi­tant a més a més que la mateixa orga­nit­zació té una tendència auto­des­truc­tiva cada vegada que s’enfronta a una crisi ins­ti­tu­ci­o­nal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.