Opinió

PEL CARRIL DEL MIG

Hem tingut sort

Mentre observo el genoll de Marc Gasol, 34 anys de bàsquet s’acceleren en una pantalla imaginària
Girona ha tingut sort. Ara convé talent, criteri responsabilitat i habilitat perquè no torni la boira

Aquest arti­cle podria fer una glossa –una més– de la per­sistència del Girona, de l’empa­tia de Míchel o del gegan­tisme espor­tiu i per­so­nal de Marc Gasol, però com que em faria pesat i repe­ti­tiu, jus­ti­fico en els més de 35 anys fent peri­o­disme espor­tiu el fet de caure en la temp­tació de la pri­mera per­sona, de la bata­lleta de vell. El bàsquet és un dels esports més estre­ta­ment lli­gats a la meva vida pro­fes­si­o­nal. El meu debut en la plan­ti­lla d’un diari va tenir com a encàrrec reco­llir –des d’un telèfon fix, per des­comp­tat– la crònica del debut del Valvi Girona a pri­mera B, el 27 de setem­bre del 1986. Quan va pujar a l’ACB el 7 de maig del 1988, els par­dals al cap pro­pis d’un aju­dant de redacció de 22 anys amb tota la vida pro­fes­si­o­nal al davant feien com­pli­cada la presa de consciència d’haver vis­cut un fet històric per a Girona. Vint anys més tard (2008), haver de rela­tar la cai­guda a l’infern d’aquell pro­jecte tan arre­lat soci­al­ment a Girona sí que va ser un impacte. Sota el nom d’Akas­vayu, el club havia vis­cut tres anys en una ficció, clara­ment per sobre de les seves pos­si­bi­li­tats, sem­pre arra­pat a la fugida enda­vant, i sucum­bia a la irres­pon­sa­bi­li­tat d’alguns i la falta de vigilància d’altres. Tor­nant de Bada­lona després de l’eli­mi­nació con­tra la Penya de Ricky i Rudy, la con­versa amb els com­panys Jordi Prat –quants after hours tan­cant pla­nes fora de temps, oi Jordi?– i Raül Muxach girava al vol­tant del futur de Marc Gasol i d’un hipotètic conill sal­va­dor que mai no va sor­tir del bar­ret d’Akas­vayu.

En l’equip que va escriure l’epíleg hi jugava Marc Gasol, i també el lle­gen­dari Darryl Midd­le­ton i Víctor Sada, tots dos pre­sents a Fon­ta­jau el cap de set­mana. “No ho podies ni somiar, quan Akas­vayu es va enfon­sar!”, em cri­dava diu­menge Gerard Darnés a prop de Toni Espi­nosa men­tre una ger­nació espe­rava la sor­tida dels juga­dors. I no, no m’ho pen­sava jo, ni tam­poc ell, encu­nya­dor del terme Akus­baixu –defor­mació fonètica de a que us baixo i empa­ren­tat amb el nom del patro­ci­na­dor Akas­vayu.

Marc Gasol és l’artífex des de tots els punts de vista d’aquest somni fet rea­li­tat. Ja és un per­so­natge deter­mi­nant en la història del bàsquet gironí. La des­feta del 2008 va ser tan dolo­rosa, tan feri­dora, que en l’horitzó imme­diat només hi havia espes­sor. Marc Gasol se’n va anar a l’NBA. Quan va expli­car que aca­ba­ria la seva vida espor­tiva a Girona, poc crèdit se li va ator­gar. Amb els anys i a còpia de con­fir­mar amb fets els seus com­pro­mi­sos, la cre­di­bi­li­tat va anar a l’alça i ja ha estat inqüesti­o­na­ble des que va fun­dar el Bàsquet Girona, el 2014. “Vull veure com reac­ci­ona Girona perquè si això no arrela o no és ben comprès, ho dei­xaré córrer; no tin­dria cap sen­tit man­te­nir un arti­fici”, em deia en una de les seves visi­tes esti­uen­ques. Queda clar que hi ha hagut res­posta, que hi ha arre­la­ment, que la idea de vin­cu­lar l’Uni i el Bàsquet Girona, Marc Gasol i Laia Palau, té un poten­cial incal­cu­la­ble i que els límits són inde­fi­ni­bles si la res­pon­sa­bi­li­tat de la gestió no posa en risc els pro­jec­tes. En aquest aspecte, l’Uni ha mar­cat una nova referència i ha des­ter­rat velles mane­res de fer. Avui, una mega­lo­ma­nia com la d’Akas­vayu només cau­sa­ria rebuig.

Amb la vista fixada en el genoll esquerre de Marc Gasol abans de la final, una pel·lícula de 34 anys de bàsquet passa a tot drap i en pocs minuts per la meva pan­ta­lla ima­ginària. Hi sur­ten cen­te­nars de juga­dors, juga­do­res, entre­na­dors i entre­na­do­res, els d’aquest arti­cle i moltíssims més que no hi sur­ten. Moments com el tir lliure fallat per Costa per aga­far el rebot d’atac i donar-la a Mar­gall perquè amb un tri­ple remuntés un par­tit per­dut con­tra el CAI, com els dego­ters a Palau que van acce­le­rar la cons­trucció de Fon­ta­jau, com la metra­lleta d’Iva­no­vic que es va lesi­o­nar quan era l’estre­lla de la lliga, com el dramàtic play-off con­tra el Breogán del 1995, com el dia que tor­nant d’un viatge em van dir que s’havia mort el meu avi, com la lliga cata­lana de Chris Corc­hi­ani que vaig haver de veure en VHS perquè la Fina i en Jordi van deci­dir casar-se aquell dia i era o la boda o la vida, com la mai prou valo­rada semi­fi­nal de la Korac del 2000 con­tra el Lle­mot­ges, com el tri­ple de mig camp de Myers con­tra el Bil­bao el dia del mal de ven­tre que em va aca­bar envi­ant a la sala d’ope­ra­ci­ons, com l’eter­na­ment com­pe­ti­tiu Midd­le­ton –“Ei, que jo encara vull jugar”, encara em diu, a punt de fer-ne 56, com jo mateix–, com les penúries crei­xents en l’inici del segle XXI segui­des del títol de la FIBA Cup i la final per­duda de la ULEB Cup en aque­lla des­me­sura de l’últim tri­enni. I, ja mort el rei, com el clau roent del Sant Josep i el seu cor­res­po­nent fune­ral (el segon). I com la Lliga Feme­nina de l’Uni el 2015 i el 2019 i les grans victòries en l’Euro­lliga que ens han inflat els pul­mons.

Quan escri­via de bàsquet, el meu ritual al final de les grans cites era, des del par­quet, sen­tir el silenci allà on el sonòmetre havia col·lap­sat i obser­var la grada buida amb les res­tes de la bata­lla. Diu­menge no hi havia manera que Fon­ta­jau quedés buit, com si ana­to­mit­zar la inten­si­tat d’aquell ins­tant exigís una llarga des­com­pressió per abai­xar l’adre­na­lina.

Entre les abraçades amb els de la meva època, una de molt espe­cial i efu­siva amb Jordi Plà, ara direc­tor espor­tiu del club i abans peri­o­dista a El 9 i L’Espor­tiu. Van ser quinze anys de cos­tat (lite­ral­ment), de no ren­dir-se fins a tenir l’entre­vista impos­si­ble i de ses­si­ons antològiques de bàsquet, de gaso­lina i de tot, que em feien veure que era molt més pro­fitós escol­tar que xer­rar.

Quan l’antic CB Girona ago­nit­zava vaig escriure un arti­cle, gai­rebé un epi­tafi, titu­lat Que tin­guem sort i que, com la cançó de Lluís Llach, s’aca­bava amb un lacònic “mal­grat la boira, cal cami­nar”. Girona ha tin­gut sort amb Marc Gasol. Ara convé talent per pla­ni­fi­car, cri­teri per deci­dir, res­pon­sa­bi­li­tat per admi­nis­trar i habi­li­tat per com­pe­tir. Serà la manera d’esqui­var emboi­ra­des i que mai més hagi d’expli­car bata­lle­tes per cele­brar un ascens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)