Opinió

L’Esportiu al cafè, al mòbil i a la sala d’espera

Lle­geixo en alguns mit­jans digi­tals la notícia que la peri­o­dista Mònica Ter­ri­bas, coor­di­na­dora, docu­men­ta­lista, guio­nista o aju­dant de direcció, quan era jove­neta, en pro­gra­mes de tele­visió de màxima audiència de Joa­quim Maria Puyal o de Miquel Calçada (Miki­moto) i, a par­tir d’aque­lles experiències pri­me­ren­ques dels 90, doc­tora en ciències de la comu­ni­cació i, tot seguit, pro­fes­sora titu­lar a la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra al Depar­ta­ment de Comu­ni­cació i Peri­o­disme (d’on és inves­ti­ga­dora del Grup de Recerca en Comu­ni­cació Política, Peri­o­disme i Democràcia) i pre­sen­ta­dora, a con­ti­nu­ació, d’El Matí de Cata­lu­nya Ràdio i de diver­sos pro­gra­mes de tele­visió d’audiència tan ele­vada que van cata­pul­tar-la a la direcció de TV3, al con­sell d’admi­nis­tració i d’edició del diari Ara, a la Secció de Filo­so­fia i Ciències Soci­als de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans i a la vice­pre­sidència d’Òmnium Cul­tu­ral –i a la Creu de Sant Jordi, entre força altres reco­nei­xe­ments i pre­mis–, lle­geixo, deia, que va ser objecte del mal­trac­ta­ment habi­tual dels energúmens espa­nyols que tenen el català com un mal d’ore­lla.

L’anècdota és tan cor­rent que la cata­la­nofòbia que la governa ens està ave­sant a anar pel món abai­xant-nos-les nosal­tres matei­xos, les ore­lles, com si, en el fons, ens creguéssim de debò que això nos­tre és una infecció que no pot sor­tir de casa.

Ignoro, perquè els pro­pa­ga­dors digi­tals reproduïen d’oïdes la tertúlia del dia 24 d’abril de RAC1, on la pro­ta­go­nista col·labora amb Jordi Basté en el pro­grama més escol­tat del país, i fet el titu­lar no fur­guen gaire, si la peri­o­dista va expli­car al seu col·lega, també de tra­jectòria pro­gres­siva i llo­ada, si, a banda d’escam­par la indig­nació, va pren­dre cap altra mesura, com ara denun­ciar ofi­ci­al­ment el fet o pre­sen­tar cap queixa. Sos­pito que no, perquè dur tan­tes llui­tes al damunt es comprèn que esgota.

Ser dona i llui­tar cada dia per fer-se veure –visu­a­lit­zar-se, desin­vi­si­bi­lit­zar-se, ves– deu ser tan car­regós com pre­ten­dre pren­dre’s un cafè amb llet sense haver-se de defen­sar de dema­nar-lo en català al tren Iryo que fa l’anada i tor­nada de Bar­ce­lona a Madrid a l’alta velo­ci­tat dels currículums impor­tants, que comp­ten –o que hau­rien de comp­tar–, perquè l’anècdota prou que ens ense­nya que, en la quo­ti­di­a­ni­tat, no comp­ten gaire.

I així anem, amb la gent d’aquest país sense títols ni car­re­res flo­re­ja­des havent de dema­nar als bars de les can­to­na­des, als cer­ca­dors de les pan­ta­lles i a les sales d’espera que, si més no, a més dels de la llen­gua que ens impera, encara que només sigui per favor i per fer veure que no ens invi­si­bi­lit­zen, ens ofe­rei­xin una cosa tan dis­treta com els esports en la mateixa llen­gua que, això sí, davant de l’audiència entre­gada del Camp Nou el dia abans de la tertúlia dita, la insigne peri­o­dista va vin­di­car, valenta des del mig del camp, sense el risc, el dia de Sant Jordi, de cap cam­brer de tren imper­ti­nent, com a digna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)