Opinió

60.000 ikurrins al Tour

El juliol és el mes del Tour. De les tar­des de pai­sat­ges fran­ce­sos ama­bles, de cas­tells, de bos­cos, de rius i de cims. D’esca­pa­des, de con­tra­re­llot­ges, d’esprints i dels mallots groc, verd, blanc i a punts. Però aquest any la ronda fran­cesa ha començat de manera dife­rent, i no només perquè Poga­car bus­qui la revenja davant el tot­po­derós Jumbo, ni perquè l’Enric Mas hagi anat a terra només de començar, sinó també perquè aquest any el Tour ha començat a Euskadi.

No és la pri­mera vegada que surt de fora de l’hexàgon, sense anar més lluny l’any pas­sat va començar des de Dina­marca. Però al País Basc n’han tret més suc. Les ins­ti­tu­ci­ons, amb el govern autonòmic al cap­da­vant, i les dipu­ta­ci­ons i muni­ci­pis al dar­rere feia més de 5 anys que nego­ci­a­ven perquè el Tour fes el Grand Depart des de ter­res bas­ques i final­ment ho han acon­se­guit. Han hagut de pagar més de 10 mili­ons d’euros per la pre­sen­tació i tres eta­pes, cosa que pot sem­blar molt, però pot­ser no ho és tant si es té en compte el que valen altres esde­ve­ni­ments espor­tius que ni s’acos­ten a la reper­cussió mun­dial de la cursa fran­cesa, amb diver­ses hores d’emissió al dia.

Han pogut ense­nyar els pai­sat­ges i fomen­tar el ciclo­tu­risme, han por­tat Poga­car, Van Aert, Vin­ge­gard i la resta a la porta de casa d’una afició que ja acos­tuma a seguir el Tour, i pot­ser han fomen­tat que hi hagi més mai­nada que agafi la bici­cleta som­ni­ant a enfun­dar-se el mallot groc algun dia. Però també han fet política, i com a mínim de tres mane­res dife­rents.

La més vis­tosa ha estat repar­tir 60.000 ikur­rins pels pobles per on ha pas­sat la cursa. Diver­ses enti­tats, orga­nit­za­ci­ons i empre­ses ho han impul­sat i, afe­gi­des a les que la gent ja té a casa seva, han fet que els ports de mun­ta­nya, els car­rers dels pobles i les avin­gu­des de les ciu­tats s’hagin omplert del ver­mell, blanc i verd de la ban­dera basca.

Men­tre els espec­ta­dors miràvem si la pri­mera etapa aca­bava a l’esprint com gai­rebé sem­pre o els can­di­dats al groc ja tre­ien el nas, el públic one­java la ban­dera del seu país. I pot­ser algun espec­ta­dor s’ha pre­gun­tat: què hi deu pas­sar, aquí? I els que ja ho sabien han cons­ta­tat que el País Basc exis­teix i que la gent n’està orgu­llosa.

La segona és la llen­gua. El diven­dres abans de començar la pri­mera etapa sem­pre hi ha la pre­sen­tació de tots els equips. L’esce­nari era just davant del Gug­gen­heim, mos­trant al món l’emblema de Bil­bao i d’una recon­versió indus­trial d’èxit. En la pre­sen­tació es va com­bi­nar la llen­gua de la cursa, el francès, amb el basc, l’anglès i el cas­tellà. Les entre­vis­tes als ciclis­tes bas­cos es van fer en euskara.

Final­ment, el mapa del recor­re­gut. No hi ha gaire res més polític que un mapa. La pri­mera etapa sor­tia i arri­bava a Bil­bao recor­rent bona part de Bis­caia. La segona sor­tia de Gas­teiz per arri­bar a Donos­tia. I l’última sor­tia d’Etxano per arri­bar a Baiona, al País Basc del Nord. Tres eta­pes recor­rent bona part d’Euskal Her­ria i recor­dant que la nació no s’acaba als Piri­neus. Tot això ha succeït davant la indi­ferència dels mit­jans de comu­ni­cació espa­nyols, que han fet el segui­ment habi­tual, com si el Tour hagués sor­tit de Nor­man­dia, de la Bre­ta­nya o d’Alvèrnia. Algú s’ima­gina la importància que li hau­rien donat si hagués sor­tit de Madrid?

Aquest agost la Vuelta a España sor­tirà de Bar­ce­lona i les qua­tre pri­me­res eta­pes recor­re­ran Cata­lu­nya i Andorra. I si la Vuelta ve a Cata­lu­nya no és pre­ci­sa­ment per rei­vin­di­car cap fet dife­ren­cial, sinó per tot el con­trari. Hi haurà alguna ins­ti­tució pública o alguna enti­tat que fomen­tarà que es mos­tri la senyera al món? En el ciclisme, com en tots els esports, també s’hi fa política. De fet, para­fra­se­jant Joan Fus­ter, si no la fas, te la fan.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)