Opinió

La clausura de l’estadi de les Corts

El 16 de juny del 1925, dos dies després de la “xiu­xi­ue­jada” a la Marxa reial que es va pro­duir després del par­tit amistós entre el Barça i el Júpiter, el gover­na­dor civil de Bar­ce­lona, Joa­quim Milans del Bosch, va publi­car un ofici en què s’orde­nava la sus­pensió de “par­tits, reu­ni­ons i espec­ta­cles de qual­se­vol tipus al camp de les Corts”. La mesura, de caràcter pro­vi­si­o­nal, no només afec­tava l’estadi. En el docu­ment també es reso­lia que “els equips per­ta­nyents a aquest club no podran pren­dre part en cap par­tit en altres camps fins que el govern dicti l’opor­tuna reso­lució”. Es trac­tava, doncs, d’una sus­pensió de qual­se­vol acti­vi­tat del club, es portés a terme o no a les seves ins­tal·laci­ons. L’Orfeó, l’enti­tat que havia estat home­nat­jada en aquell par­tit, també va ser objecte de les ires de les auto­ri­tats i va ser suspès “fins a una nova ordre”.

L’ofici va rebre una res­posta imme­di­ata del club. De fet, va aparèixer a la premsa al mateix temps que la sanció. La junta argu­men­tava que “seria una injustícia fer res­pon­sa­ble el club de qual­se­vol acte que es faci al nos­tre estadi [...], ja que de cap manera es poden pren­dre com a actes soci­als aquells en què inter­vin­guin o puguin inter­ve­nir ele­ments estranys que han com­prat la seva entrada a la taqui­lla”. El pre­si­dent del Barça, Joan Gam­per, també hi va voler ficar culle­rada i va jus­ti­fi­car l’acti­tud del públic afir­mant que “no es tro­bava pre­pa­rat” en el moment de l’audició de la Marxa reial, un argu­ment cer­ta­ment ori­gi­nal. En la seva rèplica, el gover­na­dor s’abo­nava al mar­ti­ro­logi: afir­mava que havia hagut de “domi­nar el meu pro­fund sen­ti­ment i indig­nació” i que, gràcies a això, la decisió que s’havia pres era “pro­vi­si­o­nal”. El dia 17, Joa­quim Milans del Bosch, acom­pa­nyat d’una petita dele­gació, va anar a Madrid per infor­mar direc­ta­ment el dic­ta­dor, Miguel Primo de Rivera. En aque­lla reunió es va posar damunt de la taula la pos­si­bi­li­tat de dis­sol­dre el club de manera defi­ni­tiva. Men­tres­tant, la poli­cia es va pre­sen­tar a les ofi­ci­nes del club, a la plaça del Tea­tre de Bar­ce­lona, i va pro­ce­dir “a tan­car i sege­llar les por­tes de l’estatge social”, tal com reco­llia La Veu de Cata­lu­nya.

El procés con­tra el Barça va obrir un debat públic sobre la ide­o­lo­gia del club. Men­tre que l’enti­tat s’esforçava per remar­car que el Barça “sem­pre ha tin­gut com el més impor­tant guardó la con­questa del cam­pi­o­nat d’Espa­nya” o que “sem­pre ha dei­xat els seus juga­dors per for­mar part de l’equip repre­sen­ta­tiu naci­o­nal”, algu­nes veus dei­xa­ven anar que “des de fa temps i a recer de la pilota, certs socis del club per­me­ten pro­pa­ganda anti­es­pa­nyola en cafès, bars i esta­bli­ments públics”. Alguns detrac­tors del club fins i tot van arri­bar a dema­nar que el Barça passés un període de penitència i orga­nitzés “en el ter­mini màxim de 15 dies, un acte social de des­greuge pels símbols de la pàtria”. O que, com a mínim una vegada a la set­mana, a les ins­tal·laci­ons del club onegés “la ban­dera espa­nyola, no podent ésser aquesta, en mida i qua­li­tat, ni menor ni pit­jor que el de les insígnies soci­als”. Si no es com­plien aquests requi­sits, dema­na­ven “la dis­so­lució del FC Bar­ce­lona i un càstig sever als seus direc­tors”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.