Opinió

El premi enverinat de Roger Grimau

Javier Tebas és un dels per­so­nat­ges més per­ni­ci­o­sos per al Barça, i ja pot Laporta inten­tar lli­mar diferències. El club no fa prou calaix i, entre les exigències de l’ultra­dretà diri­gent de LaLiga i que Messi –molt més neces­sari per fac­tu­rar que per jugar a fut­bol– no ha vin­gut, la dotació de la secció de bàsquet ha rebut del dret i del revés. De 40 mili­ons a 27 és un terç menys de pres­su­post i no podia ser que Miro­tic se n’emportés 11 tot sol –la sor­tida de Jasike­vi­cius no ha tin­gut només moti­va­ci­ons econòmiques– perquè l’equi­li­bri hau­ria estat impos­si­ble. La solució ha estat aba­ra­tir a sac – si no hi ha més solució que pas­sar pels jut­jat, s’hi pas­sarà– i recons­truir l’equip a par­tir d’un entre­na­dor de casa i de juga­dors sobre els quals Roger Gri­mau man­tin­gui ascendència perquè gai­rebé (o sense el gai­rebé) han estat rivals seus a la pista com Bri­zu­ela, els ger­mans Her­nangómez i algun més que vindrà.

Aquesta recepta, que recu­llen tots els manu­als de recons­trucció, té prou ingre­di­ents per sor­tir sabo­rosa i 27 mili­ons de pres­su­post con­ti­nu­a­ran situ­ant el Barça en la banda alta dels pres­su­pos­tos, només clara­ment al dar­rere del Madrid, el CSKA i el Milà, però més a prop de la classe mit­jana. Gai­rebé tots els equips d’Europa podrien ento­mar una reta­llada sem­blant sense fer-ne un drama. Al cap i a la fi, con­ti­nuen sent molts mili­ons i donen marge de mani­o­bra. Però, és aquest el cas del Barça? Pot per­me­tre’s una tem­po­rada de tran­sició? Amb entre­na­dor debu­tant i la cai­guda de pres­su­post s’hau­ria de poder res­pon­dre que sí, però l’experiència diu el con­trari i la pròpia política comu­ni­ca­tiva del club i del seu pre­si­dent sos­te­nen el con­trari –“Amb mi no hi ha tem­po­ra­des de tran­sició”, “Per­dre té con­seqüències”– i afe­gei­xen pressió a l’entre­na­dor, però també a la direcció espor­tiva.

No cal ser el culer més pes­si­mista per enten­dre que, si bé la pos­si­bi­li­tat de resol­dre favo­ra­ble­ment i a cost assu­mi­ble les sor­ti­des impres­cin­di­bles per ajus­tar-se als 27 mili­ons hi és, la de no poder-ho tan­car tot i tenir una plan­ti­lla amb equi­li­bri i rols dis­tor­si­o­nats, també. I si defen­sem que Roger Gri­mau és una aposta induïda per una con­jun­tura finan­cera però vàlida en ter­mes espor­tius, no és admis­si­ble cre­mar-lo en una hipotètica pri­mera tem­po­rada sense títols.

El gran pro­blema del Barça és també un dels leit­mo­tivs de la seva existència, i es diu Madrid. El Barça de Gri­mau –ampli­a­ble a les altres sec­ci­ons pro­fes­si­o­nals, totes cam­pi­o­nes de lliga– pot engan­xar amb el seu bàsquet com ho feia ell mateix quan aixe­cava l’última Euro­lliga (2010), però quan arri­bin els moments de la veri­tat i a davant hi hagi els rivals potents –ara més rics– amb entre­na­dors i estre­lles que gau­dei­xen d’un plus de res­pecte, caldrà reforçar les con­vic­ci­ons pròpies i l’auto­ri­tat del tècnic en la mateixa pro­porció que puguin arri­bar les der­ro­tes sen­si­bles.

Enlloc consta que el Barça no tin­gui un geni a la ban­queta. Però, per anar a l’exem­ple clàssic, si el 2008 a Laporta li hagues­sin tre­mo­lat les cames després de la der­rota con­tra el Numància i l’empat con­tra del Racing i hagués dub­tat de Guar­di­ola, la història del Barça i del seu llo­re­jat i acla­mat entre­na­dor s’hau­ria escrit d’una altra manera. Hi ha prou epi­so­dis que il·lus­tren la com­plexa vida d’un club que, per la seva dimensió i per com s’ampli­fica tot el que li passa, és massa sen­si­ble a la deses­ta­bi­lit­zació i es con­ver­teix en una pode­rosa tri­tu­ra­dora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)