Opinió

Coreografia i velocitat

L’inici de la Vuelta va transcórrer en un mar de mala pla­ni­fi­cació, vagues de ciclis­tes enco­ber­tes, ope­ra­ci­ons poli­ci­als i xocs evi­ta­bles després de l’arri­bada. Es podria qua­li­fi­car de mol­tes mane­res, però pot­ser l’adjec­tiu més precís per a tot ple­gat és esperpèntic. Els ciclis­tes havien estat pre­pa­rant la pri­mera etapa pels vol­tants de Bar­ce­lona els dies ante­ri­ors amb una calo­rada asfi­xi­ant, però just cinc minuts abans de començar a rodar el pri­mer equip va caure un llamp, el cel es va tan­car, no va parar de ploure durant tota la prova i s’anava fent fosc a mar­xes forçades. L’orga­nit­zació no va pen­sar que a Bar­ce­lona hi pot ploure i que es troba més a l’est que altres llocs on la pri­mera etapa també havia sigut al ves­pre. Les diferències també són geogràfiques.

Però més enllà de tot això i limi­tant-nos al que és espor­tiu, la pri­mera etapa va ser una con­tra­re­llotge per equips. És una de les dis­ci­pli­nes del ciclisme més boni­ques i poc freqüents. Els ciclis­tes no sur­ten tots junts sinó per equips, de vuit en vuit. El temps dels qua­tre pri­mers de cada equip no el mar­quen ells matei­xos, com a la resta d’eta­pes, sinó el ciclista que entra en quarta posició. Per tant no té sen­tit que el més ràpid entri sol sinó que la gràcia és que han de coo­pe­rar.

En aquesta etapa és molt impor­tant la tàctica: es poden donar relleus curts o llargs; mirar d’arri­bar tots vuit junts tan lluny com es pugui o “cre­mar” algun ciclista que ho doni tot al prin­cipi i després es des­pengi del grup; el líder pot anar a roda bene­fi­ci­ant-se del rebuf dels com­panys o en alguns trams com­pli­cats encapçalar-lo per evi­tar les cai­gu­des. Tot això ho vam poder veure a la capi­tal de Cata­lu­nya, on hi va haver equips que van arri­bar a meta amb només qua­tre ciclis­tes i d’altres que ho van fer amb l’equip sen­cer.

En aquesta etapa els ciclis­tes avan­cen com una uni­tat for­mada per diver­sos ciclis­tes, i l’aero­dinàmica i la coor­di­nació gai­rebé són tan deter­mi­nants com la força física. Últi­ma­ment no hi ha gai­res con­tra­re­llot­ges per equips. Té mala premsa perquè solen gua­nyar els equips forts i pot pena­lit­zar un líder sense equip. Molts ciclis­tes reco­nei­xen que és l’etapa d’una gran volta on pit­jor ho pas­sen perquè si falles no només perds temps tu, sinó que el fas per­dre als teus com­panys.

En certa manera és simi­lar a un bot amb vuit remers. En aquest cas òbvi­a­ment han d’entrar tots junts, però l’exer­cici tam­poc és només de força, ni ser­veix de gaire que un sigui molt supe­rior, sinó que la regu­lació de l’esforç i la coor­di­nació són gai­rebé tan impor­tants com la potència.

L’ante­rior con­tra­re­llotge ciclista per equips mas­cu­lina a Cata­lu­nya havia estat a la Volta a Cata­lu­nya el 2017 al millor lloc del sud d’Europa per remar: Banyo­les. Van pujar cap a Vila­de­muls, van rodar per sota els pla­ta­ners d’Orfes cap a Espo­nellà i van tor­nar a la capi­tal del Pla de l’Estany per cons­ta­tar que la comarca efec­ti­va­ment té un mera­vellós estany però no té cap metre de pla.

La con­tra­re­llotge per equips és un dels pla­ers visu­als a què es pot acce­dir con­tem­plant el ciclisme. Ja sigui per la tele­visió, veient com cada equip es mou en una core­o­gra­fia de gran plas­ti­ci­tat, es donen relleus i van per­dent uni­tats, ja sigui en viu, on l’adre­na­lina i la fressa s’impo­sen. Tant de bo la Volta torni a pro­gra­mar-ne una i no hàgim d’espe­rar sis anys per poder tor­nar a gau­dir-ne de ben a prop.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)