Opinió

Molt més que un derbi

La riva­li­tat entre l’Espa­nyol i el Barça té unes arrels pro­fun­des i unes moti­va­ci­ons que sobre­pas­sen l’àmbit estric­ta­ment espor­tiu. Hèctor Oliva, en un lli­bre recent titu­lat RCD Espa­nyol. Història d’un sen­ti­ment (Base, 2017), ras­treja els orígens d’aquesta con­fron­tació i parla d’una “tra­gi­comèdia en tres actes, que es va anar desen­vo­lu­pant a mesura que els clubs crei­xien i que el fut­bol s’anava con­ver­tint en un feno­men de mas­ses”. El pri­mer d’aquests actes es va pro­duir el 1912, quan la fede­ració va ator­gar al Bar­ce­lona l’orga­nit­zació de la copa del Rei, tot i que l’Espa­nyol s’havia pro­cla­mat campió de Cata­lu­nya i tenia dret a jugar-la. L’agror d’aquell gest es va diri­mir en un doble par­tit, que l’Espa­nyol va gua­nyar per un glo­bal de 5 a 0. El segon acte es va viure arran de la denúncia de l’Espa­nyol al Barça per ali­ne­ació inde­guda d’un juga­dor d’ori­gen filipí en el cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya del 1916. El ter­cer acte, final­ment, va escla­tar arran del cas Zamora, un por­ter que va pas­sar de l’Espa­nyol al Barça i del Barça a l’Espa­nyol després d’expres­sar públi­ca­ment el seu desig “d’obli­dar un error de jove”.

En qual­se­vol cas, seria inno­cent pen­sar que la riva­li­tat entre els dos clubs neix d’aquells epi­so­dis de greu­ges espor­tius o d’altres que es van anar acu­mu­lant amb el pas dels anys, o, fins i tot, expli­car-ho tot per la com­petència local, en què dos equips es dis­pu­ten el domini en una mateixa ciu­tat, tal com passa a Madrid entre l’Atlético i el Real Madrid i a Manc­hes­ter entre el City i el Uni­ted, per posar-ne només alguns exem­ples. En el cas del Barça i l’Espa­nyol, hi va haver, de bon començament, un xoc clar d’iden­ti­tats, i és molt com­pli­cat des­em­pa­lle­gar-se’n mal­grat que al Barça hi hagi hagut afi­ci­o­nats mani­fes­ta­ment espa­nyo­lis­tes i, a l’Espa­nyol, alguns que s’hagin vin­cu­lat al cata­la­nisme o a l’inde­pen­den­tisme.

La iden­ti­fi­cació dels uns amb Espa­nya (o amb l’espa­nyo­lisme, si es vol) i dels altres amb el cata­la­nisme (o amb Cata­lu­nya) es remunta a prin­ci­pis del segle pas­sat. En algun altre capítol d’aquesta sèrie hem expli­cat que men­tre que l’Espa­nyol mal­dava per acon­se­guir el títol de “reial”, el Barça no dei­xava de fer ges­tos amb el cata­la­nisme, una aliança que es va estrènyer durant els anys de la dic­ta­dura de Primo de Rivera. El 1924, arran de les noces d’argent del club, la revista Xut! recor­dava que “el gloriós FC Bar­ce­lona d’aquesta època és ben exòtic. Al llarg dels anys es va cata­la­nit­zar, i vint-i-cinc anys de constància li han permès com­prar el poble”.

El 1939, amb la victòria fran­quista, l’equip de les Corts es va con­ver­tir en el club que calia “espa­nyo­lit­zar per com­plet”, tal com es podia lle­gir en un informe de la Pre­fec­tura Pro­vin­cial de Pro­pa­ganda, men­tre que l’Espa­nyol va esde­ve­nir el que con­cen­trava les essències pàtries. En aque­lles dates, el pre­si­dent de l’Espa­nyol, Genaro de la Riva, escri­via una carta al de la fede­ració cata­lana en què reco­nei­xia que havia assu­mit el càrrec “per evi­tar que el Club Depor­tiu Espa­nyol pogués arri­bar a ser diri­git per gent anti­es­pa­nyola”. La imatge del club de les Corts era total­ment con­tra­po­sada. En una carta que va adreçar el cap de la poli­cia de Bar­ce­lona, Luis Martí Oli­va­res, al cap de la direcció gene­ral de Segu­re­tat a Madrid, José María Finat y Escrivá de Romaní, es reco­nei­xia ober­ta­ment que “el FC Bar­ce­lona sem­pre ha fet política, en un prin­cipi cata­la­nista i, des de fa molts anys, fran­ca­ment sepa­ra­tista.”

Mal­grat tot, durant els anys de la dic­ta­dura, la riva­li­tat entre els dos clubs va pas­sar a un segon terme en bene­fici de la que van pro­ta­go­nit­zar el Barça i el Madrid. El pri­mer es va con­ver­tir en un dels espais en què es podia con­cen­trar més gent al vol­tant de la idea de país, men­tre que el Madrid, sobre­tot a par­tir de les victòries en la copa d’Europa, va esde­ve­nir una pla­ta­forma de pro­pa­ganda del règim a l’estran­ger. Tot i la pre­pon­derància d’aquesta riva­li­tat, el tor­ce­braç entre els dos equips cata­lans es va man­te­nir, i fins i tot va pren­dre una nova dimensió. L’arri­bada de nous immi­grants a par­tir dels anys cin­quanta i sei­xanta va fer que l’Espa­nyol es con­vertís en un refugi per a alguns d’aquests. Manuel Vázquez Mon­talbán, fill de tre­ba­lla­dors gallecs esta­blerts a Cata­lu­nya, va dei­xar escrit: “El Barça va esde­ve­nir el símbol de la posició política de la bur­ge­sia naci­o­nal i de la petita bur­ge­sia cata­lana fins a la Guerra Civil; després, es va con­ver­tir en l’única forma d’expressió el·líptica d’un con­junt de sen­ti­ments. La prova prin­ci­pal d’aquesta afir­mació rau en el fet que els immi­grants inte­grats són segui­dors del Barça, men­tre que els no inte­grats, de l’Espa­nyol.” Sigui com sigui, per a molts segui­dors del Barça l’equip de Sarrià repre­sen­tava (i encara ho con­ti­nua fent) l’ene­mic inte­rior a com­ba­tre, o, dit d’una altra manera, “l’espec­tre del cen­tra­lisme a la seva pròpia casa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)