Opinió

El geni de l’‘snooker’

De vega­des ve de gust que­dar emba­da­lit mirant a la tele­visió un espec­ta­cle estètic i pau­sat com l’sno­oker. Tapet verd, taula enorme, quinze boles ver­me­lles i sis de colors i par­ti­des que poden durar hores. Hi ha tants estils de joc com juga­dors, però n’hi ha un que s’eleva molt per sobre de qual­se­vol altre: Ron­nie O’Sulli­van.

O’Sulli­van és el millor juga­dor de la història de l’sno­oker. No els vull avor­rir amb dades, però només com a tas­tet podem dir que té 48 anys i encara és el número 1 en la clas­si­fi­cació mun­dial. A prin­ci­pis de desem­bre va gua­nyar el cam­pi­o­nat del Regne Unit i es va con­ver­tir en el juga­dor més veterà a acon­se­guir-ho. Fa 31 anys, als 17, ja va acon­se­guir ser el més jove a gua­nyar-lo. Però, entre­mig, no tot han estat flors i vio­les.

El geni ambi­dex­tre des­taca pel seu estil i per la seva acti­tud, però no per la seva esta­bi­li­tat men­tal ni anímica. El seu joc és el més agraït per a l’espec­ta­dor: ràpid i a l’atac. Quan està ins­pi­rat, que és gai­rebé sem­pre, és letal i impla­ca­ble com un felí a la sabana: quan arrenca, la presa ja pot córrer, que sap que aquell és el dia de la seva mort. En el cas del juga­dor rival, sap que és el dia de la seva der­rota. En canvi, quan no està fi, sem­bla que no tin­gui la capa­ci­tat, ni les ganes ni la con­cen­tració per tan­car-se, defen­sar i aguan­tar.

Com la majo­ria dels juga­dors excep­ci­o­nals en el seu esport, és un talent natu­ral. Es podria com­pa­rar amb Messi, Valen­tino Rossi i Eddy Merckx, per par­lar de tres domi­na­dors indis­cu­ti­bles durant anys i panys en el seu esport. Això no vol dir que no s’hagin d’entre­nar tan­tes hores com qual­se­vol altre. En l’esport d’alta com­pe­tició, una mit­ja­nia que s’entrena moltíssim gai­rebé sem­pre gua­nyarà un talent natu­ral que gan­du­leja. Ara bé, si el talent s’entrena és quan pot començar la lle­genda.

I O’Sulli­van és una lle­genda des de fa anys, en diver­sos sen­tits. El pri­mer i prin­ci­pal, sobre el tapet: si ell juga un tor­neig, té molts números de gua­nyar-lo. A més, és el juga­dor que tot­hom vol veure, i per això li reser­ven els millors hora­ris. També ho és en les entre­vis­tes, en les quals no té pèls a la llen­gua a l’hora de par­lar dels rivals o d’ell mateix, nor­mal­ment amb una autocrítica ferotge. Com molts altres billa­ris­tes britànics, no prové pre­ci­sa­ment de les capes més altes de la soci­e­tat. El seu pare va estar a la presó gai­rebé dues dècades con­dem­nat per assas­si­nat, i la seva mare també va tenir pro­ble­mes amb la justícia. Ell ha llui­tat tota la vida con­tra els seus dimo­nis per­so­nals, sobre­tot el con­sum d’estu­pe­fa­ents i la depressió. I ha reco­ne­gut que l’entre­na­ment de billar, amb hores i hores de soli­tud repe­tint movi­ments, no és el que més ajuda a tenir un estat anímic llu­minós.

Fa uns anys que tot sovint anun­cia que es reti­rarà, que ja li fa man­dra anar als tor­ne­jos. Que li agra­da­ria viure en una granja, sor­tir a córrer de bon matí i gan­du­le­jar la resta del dia. I alguna tem­po­rada s’ha reti­rat. Però al final sem­pre torna al tapet. Pot­ser té dies incom­pren­si­ble­ment dolents, però la majo­ria són abso­lu­ta­ment bri­llants, jugant amb una faci­li­tat a la qual no s’acosta ningú. Aquesta set­mana es juga el Mas­ters, el tor­neig que només juguen els setze millors del món. Una nova opor­tu­ni­tat per aga­far-s’ho amb calma, a casa o al bar, i veure com el millor del món con­ti­nua embo­cant les boles a les tro­ne­res amb segu­re­tat, pre­cisió i, com en els escacs, pre­ve­ient les pro­pe­res tres juga­des. Un espec­ta­cle tele­vi­siu allu­nyat del ritme frenètic del món, un plaer per a siba­ri­tes que es puguin per­me­tre no tenir pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)