Opinió

La milícia esportiva Sunyol

La tràgica mort de Josep Sunyol, dipu­tat d’Esquerra, pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Fut­bol i del Barça, ha estat recons­truïda en diver­ses oca­si­ons, i fins i tot s’han impul­sat algu­nes ini­ci­a­ti­ves per inten­tar recu­pe­rar el seu cos i el de les altres per­so­nes que van morir assas­si­na­des amb ell. En alguna altra ocasió par­la­rem d’aquells fets. Avui, però, volem recor­dar l’onada de soli­da­ri­tat que es va des­fer­mar quan es va donar a conèixer la seva mort i que es va con­cre­tar en algu­nes ini­ci­a­ti­ves poc cone­gu­des. Una de les quals va ser la for­mació d’una milícia de sol­dats que va aca­bar duent el seu nom. Pocs dies després del cop d’estat, la Fede­ració Cas­te­llana de Fut­bol va deci­dir for­mar una columna de mili­ci­ans inte­grada per espor­tis­tes. Quan es va conèixer la mort de Sunyol, els impul­sors la van voler bate­jar amb el nom de Josep Sunyol, tal com expli­cava el seu res­pon­sa­ble polític, Luis Álva­rez: “Hem vol­gut que el nom de les milícies fos el d’un espor­tista. Des­gra­ci­a­da­ment, un va caure en la con­tesa i, per tant, era lògic que la nos­tra com­pa­nyia portés el nom de Sunyol. El dipu­tat d’Esquerra, mort a Gua­dar­rama, havia estat pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Fut­bol i actu­al­ment era pre­si­dent del Fut­bol Club Bar­ce­lona.”

El 28 d’agost del 1936, el diari La Voz infor­mava dels pre­pa­ra­tius per posar en marxa la milícia i anun­ci­ava que s’hi podien ins­criure tots aquells espor­tis­tes que es mos­tres­sin dis­po­sats a “defen­sar les lli­ber­tats repu­bli­ca­nes”. El batalló estava for­mat per espor­tis­tes madri­lenys i tenia la seu als bai­xos del Madrid CF, que el 1931 havia per­dut el títol de Real. Si fem cas de les infor­ma­ci­ons apa­re­gu­des a la premsa, la milícia va tenir un èxit imme­diat. Pocs dies després de cons­ti­tuir-se, el mateix Álva­rez infor­mava que ja s’havia com­ple­tat una pri­mera com­pa­nyia de 180 mili­ci­ans, i que es pre­veia for­mar-ne dues més en els pro­pers dies. Álva­rez també expli­cava que la majo­ria dels ins­crits eren fut­bo­lis­tes d’equips “modes­tos” i que també hi havia boxe­ja­dors, neda­dors i ciclis­tes. També des­ta­cava que hi havia vuit o deu mili­ci­a­nes, si bé les tas­ques que tenien assig­na­des eren “les pròpies del seu sexe”. En la columna també hi par­ti­ci­pa­ven espor­tis­tes cata­lans, prop de 50, i fins i tot un peri­o­dista del set­ma­nari La Ram­bla de Cata­lu­nya, que havia estat diri­git per Sunyol. Totes les des­pe­ses ana­ven a càrrec de la Fede­ració Espa­nyola de Fut­bol.

La fase d’ins­trucció, que va aparèixer foto­gra­fi­ada a la revista Crónica, es feia a l’estadi de Cha­martín. “En el ter­reny on abans es feien les grans com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves, es pre­pa­ren avui aquests homes per a la guerra”, expli­cava un peri­o­dista. Un dels ins­truc­tors des­ta­cava que en algun cas resul­tava com­pli­cat impo­sar la dis­ci­plina perquè algun dels sol­dats “havia estat cas­ti­gat quasi sem­pre per haver agre­dit els àrbi­tres” en la seva etapa com a juga­dor. La ban­dera de la milícia tenia un fons ver­mell i també els colors de Cas­te­lla i les qua­tre bar­res de Cata­lu­nya. El 7 de setem­bre, el dia abans de sor­tir cap al front, estava pre­vist cele­brar un fes­ti­val benèfic, que havia de tenir com a plat fort un par­tit entre el Madrid i el València. La recap­tació s’havia de des­ti­nar al Socors Roig Inter­na­ci­o­nal. Al final, però, no es va arri­bar a fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.