Opinió

Una muntanya que fa cagar

En aquesta secció ja vaig dei­xar dit que els esports de mun­ta­nya són un modus vivendi que con­fi­gu­ren una manera de ser i de veure el món. “A la mun­ta­nya s’hi viu en un sen­tit ampli. També s’hi mor... I també s’hi for­nica”, vaig escriure en l’arti­cle Sexe, nus i mun­ta­nyes. Podríem reblar una mica més el clau per afe­gir que a la mun­ta­nya també s’hi prac­tica la sem­pre pla­ent tasca d’anar de cos, altra­ment dit cagar. Doncs sí, esti­mats lec­tors, els alpi­nis­tes que tres­quen mun­ta­nya amunt per esco­me­tre ascen­si­ons èpiques amb les quals pre­te­nen pas­sar als annals de l’alpi­nisme també tenen la neces­si­tat fisiològica de bui­dar els intes­tins. Ja ho diu, la dita: “Caga el rei i caga el papa / i, de cagar, ningú se n’escapa.” Aquesta intro­ducció esca­tològica ve a tomb per l’anunci que les auto­ri­tats muni­ci­pal de Khumbu obli­ga­ran els alpi­nis­tes que pugin l’Eve­rest a endur-se els seus pro­pis excre­ments. Com que es con­ge­len i no es des­com­po­nen del tot, les caga­ra­des con­ti­nuen pre­sents a la mun­ta­nya anys després que els alpi­nis­tes hagin rela­xat l’esfínter. Si tenim en compte que fins al gener d’aquest any s’hi han fet 11.996 ascen­si­ons, segons dades de Hima­layan Data­base, podem con­si­de­rar que l’Eve­rest és la latrina més alta del món. Són tifes i fites a la vegada, perquè seguint-ne el ras­tre un no pot pas equi­vo­car-se de camí, en aital camp de mines.

“Les nos­tres mun­ta­nyes comen­cen a fer pudor”, va asse­gu­rar a la BBC Mingma Sherpa, pre­si­dent del muni­cipi rural de Pasang Lhamu. Una afir­mació que des­munta de cap a cap la creença, ali­men­tada per la cançó popu­lar L’airet de mati­nada, segons la qual la merda de la mun­ta­nya no fa pudor ni quan la reme­nes amb un bastó. Ja em sap greu haver fet caure aquest mite de la basta i prolífica tra­dició esca­tològica cata­la­nesca. La qüestió és que s’ha aca­bat això de defe­car i dei­xar la merda allà on la dipo­sita la gra­ve­tat. A par­tir d’ara, els alpi­nis­tes l’hau­ran de reco­llir i posar-la en una bossa específica que serà revi­sada en cada camp d’alti­tud fins que la bai­xin al camp base, on rebrà el trac­ta­ment ade­quat. Aques­tes bos­ses, amb sis­tema de tan­ca­ment ziplock, con­te­nen uns pro­duc­tes químics que aju­den a soli­di­fi­car la pas­te­rada i evi­ten que faci catipén. La mesura ja s’aplica en altres mun­ta­nyes, com ara al Denali, a Alaska, on la nor­ma­tiva que obliga a endur-se el “gran tre­sor que val més plata que or”, eufe­misme del rec­tor de Vall­fo­gona per refe­rir-se a un senyor cagarro, és molt estricta. A l’Eve­rest van plan­te­jar-se, fins i tot, la pos­si­bi­li­tat de cons­truir una planta de biogàs al camp base per con­ver­tir la merda d’alpi­nista en ener­gia, però les difi­cul­tats logísti­ques per ins­tal·lar-la en un lloc de tanta alti­tud no ho van fer pos­si­ble.

Aquesta ini­ci­a­tiva s’emmarca en un pro­jecte més ampli per evi­tar que l’Eve­rest, espe­ci­al­ment la ruta sud-est, la més con­cor­re­guda, es con­tinuï degra­dant a mar­xes forçades. Per això, les auto­ri­tats nepa­le­ses també pre­ve­uen una nor­ma­tiva més estricta per evi­tar que els cam­pa­ments d’alti­tud es con­ver­tei­xin en un abo­ca­dor de dei­xa­lles de tota mena, des de ten­des fetes malbé fins a bom­bo­nes d’oxi­gen bui­des. Algu­nes cam­pa­nyes de neteja s’han endut tones de resi­dus de la mun­ta­nya, però també es tracta que a par­tir d’ara no se n’hi abo­quin més.

Si es posa fil a l’agu­lla a la neteja de merda humana i de resi­dus, ja serà un pas molt gran, però després caldrà abor­dar una altra qüestió molt més espi­nosa i deli­cada. I dels cadàvers que inun­den la ruta de l’Eve­rest, què en fem? Això, però, ja ho trac­ta­rem en una altra ocasió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)