Opinió

Jürgen Klopp, un dels nostres

Pot­ser sona pre­ma­tur dedi­car-li una glossa que vol ser un home­natge, perquè sim­ple­ment només ha anun­ciat que s’agafa un any sabàtic. Però amb Klopp mai se sap, perquè la seva és una ànima de geni díscol. I aquests, per defi­nició i con­cepte, solen ser impre­vi­si­bles, de manera que al tècnic ale­many ens l’ima­gi­nem, indis­tin­ta­ment, repre­nent la seva car­rera a les ban­que­tes després d’aquest parèntesi, o bé mun­tant una banda de rock pro­gres­siu que es dedi­qui a tocar en sales de mala mort davant de 50 per­so­nes en dijous. Perquè és un per­so­natge amb tota la con­tundència que pugui tenir aquest con­cepte, el de per­so­natge, i, com a tal, amb Jürgen alguns només podem fer una cosa, admi­rar-lo.

El fut­bol, però, és una dis­ci­plina on impe­ren les enve­ges i el joc brut sub­ter­rani. I per això Klopp també té detrac­tors, molts i pode­ro­sos, els matei­xos que sis­temàtica­ment insis­tei­xen en un sol i únic argu­ment, que a la Pre­mier ha gua­nyat rela­ti­va­ment pocs títols, per posar en entre­dit la seva vàlua com a entre­na­dor. Però anem a pams. Cal dir, d’entrada, que en tots aquests anys que ha estat al Liver­pool –des del 2015, per ser més con­crets–, és cert que només ha gua­nyat una lliga –la 2019/20– i una Cham­pi­ons –2018/19–, però no ho és menys que al davant hi ha tin­gut el pit­jor dels rivals pos­si­bles, el City de Guar­di­ola, un pro­jecte dinàstic que menja abso­lu­ta­ment a banda per la seva supre­ma­cia. I només el fet de poder-lo mirar a la cara durant tots aquest anys ja és un mèrit colos­sal per al tècnic ale­many. I, per reblar l’argu­ment, només cal recor­dar que la Pre­mier és una lliga ter­ri­ble­ment ultra­com­pe­ti­tiva on és molt fàcil, molt, caure en l’insubs­tan­ci­a­li­tat, siguis qui siguis. I si no que ho pre­gun­tin al Uni­ted i al Chel­sea. I del Liver­pool de Klopp se’n podran dir mol­tes coses, les que es vul­gui, però no que hagi estat un con­junt que s’hagi aban­do­nat a si mateix i hagi renun­ciat a llui­tar. Perquè sem­pre hi ha sigut, ser­rant les dents i bata­llant. I no és poca cosa.

Hi ha un vídeo mera­vellós, fàcil de tro­bar a les xar­xes, que explica la petita història d’en Dáire, un nen de 12 anys que té una malal­tia rara, la síndrome de Crom­me­lin, i que viu les victòries i der­ro­tes dels reds com el més apas­si­o­nat dels afec­ci­o­nats. La cinta en qüestió explica el dia que coneix en per­sona el tècnic ale­many i viuen unes quan­tes hores de cama­ra­de­ria a les ins­tal·laci­ons del Liver­pool. El som­riure de Jürgen en aquells pocs minuts de resum ho diu abso­lu­ta­ment tot. I és així perquè ens parla d’algú que gua­nyarà més o menys copes, però que és una figura que trans­cen­deix l’àmbit espor­tiu per eri­gir-se en un líder que impregna amb la seva per­so­na­li­tat tota una ins­ti­tució i que, a més, desprèn aque­lla huma­ni­tat que és un bàlsam en aquests temps que cor­ren de fut­bol on tot es mesura en ter­mes de mer­cat. Pot­ser per resu­mir de qui estem par­lant en una única frase, es pot dir que per a la història sem­pre hi haurà un Liver­pool que serà recor­dat com “el Liver­pool de Klopp” pel lle­gat i la petja que haurà dei­xat en un club tan icònic aquesta figura immensa que el fut­bol no es pot dei­xar per­dre. Jus­ta­ment allò que un dia vam somiar que podia pas­sar entre el Barça i Xavi cami­nant junts, i que ja ens ha que­dat clar a tots ple­gats que mai pas­sarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.