Opinió

Moros i negres

Mal moment aquests dies a Europa per ser extre­mista, ultra­dretà, fei­xista, xenòfob o nostàlgic del fran­quisme o el nazisme. Pobra gent si són dels que els agrada el fut­bol, l’esport en gene­ral i plo­ren d’emoció amb els seus him­nes. Han de con­viure, els agradi o no, amb una rea­li­tat incon­tes­ta­ble. Molts dels seus grans herois naci­o­nals els vol­drien en rea­li­tat ben lluny de casa seva si no fos perquè amb una pilota als peus tenen unes habi­li­tats que molts altres immi­grants afri­cans o de famílies musul­ma­nes –que són els que més temen– malau­ra­da­ment no han asso­lit.

La selecció espa­nyola s’ha con­ver­tit, en aquest sen­tit, en un cas para­digmàtic. Els votants de Vox, molts del PP i, ja no diguem, els xim­ples de S’ha Aca­bat la Festa, han de fer un esforç intel·lec­tual sense pre­ce­dents per accep­tar que la seva roja esti­gui en mans de Lamine Yamal i Nico Willi­ams, un d’ori­gen mar­roquí i l’altre fill de pares de Ghana, països que els pro­vo­quen bas­ques quan saben qui­nes reli­gi­ons hi pro­fes­sen i qui­nes races hi són majo­ritàries. Per aca­bar-ho d’ado­bar resulta que un és català i l’altre, del País Basc. Per molts gols que mar­quin seran espa­nyols de segona com­pa­rats, per exem­ple, amb Car­los Alca­raz, murcià de tota la vida, del Real Madrid i afi­ci­o­nat als toros.

L’equip espa­nyol no és cap excepció. Les grans estre­lles, per exem­ple, del fut­bol francès són totes de pri­mera, segona o ter­cera gene­ració d’immi­grants amb pocs recur­sos que van arri­bar al país a la recerca d’opor­tu­ni­tats. Són els favo­rits per aixe­car l’Euro­copa, igual que Marine Le Pen ho és per ser la pro­pera pre­si­denta de la República. Dembélé, Mbappé i Thu­ram ja han alçat la veu con­tra l’extrema dreta. Cal atu­rar-la. Ells no pati­ran cap infor­tuni mai mani qui mani al seu país, però les seves famílies i molts parents són d’ori­gen africà i cri­ats als afo­res de París, on molts negres i musul­mans són vis­tos com un perill immi­nent pre­ci­sa­ment pels votants de Le Pen. El mis­satge dels juga­dors és clar, que els joves vagin a votar en massa.

Tots els països on s’està impo­sant la idea que s’ha de fre­nar la immi­gració, la glo­ba­lit­zació i que cal­dria un tan­ca­ment de fron­te­res gra­dual perquè tots tor­nem a ser, desen­ga­nyem-nos, blan­quets i de bona família s’afer­ren aquests dies –i quan vin­guin els Jocs Olímpics, encara més– a aquest nou opi del poble i fan un exer­cici d’hipo­cre­sia sublim per cele­brar els gols dels seus equips. Els votants d’Alter­na­tiva per Ale­ma­nya entenc que sal­ten i cri­den de joia com tots els altres quan Musi­ala, fill de pare nigerià, fa de les seves o Anto­nio Rüdiger, musulmà prac­ti­cant, és el que corre més de tots per defen­sar l’escut del seu país. Però en el fons dels seus cors pre­fe­ri­rien no haver-ho de fer.

Els britànics, que van votar el Bre­xit per fre­nar la immi­gració que els venia d’Europa, tenen en el seu equip anglès juga­dors de tots colors. La Itàlia de Meloni té un davan­ter musulmà, Step­han El Sha­a­rawy. Els Països Bai­xos i Bèlgica són equips també far­cits de juga­dors d’orígens i races d’arreu del món, sobre­tot d’anti­gues colònies, i no hi ha mani­fes­ta­ci­ons als car­rers dels votants ultres dema­nant la seva exclusió d’aquests equips naci­o­nals.

En aquest con­text prou cone­gut el que falta és que aquests matei­xos fut­bo­lis­tes es plan­tin davant la into­lerància dels que pre­te­nen tan­car les por­tes d’Europa per terra, mar i aire als que són com ells, com va fer el pare de Lamine Yamal enfron­tant-se a uns mili­tants de Vox a Mataró.

El poder de la fama, com diria l’oncle de Spi­der­man, com­porta també una gran res­pon­sa­bi­li­tat. Ho va enten­dre Muham­mad Ali als Estats Units quan va posar el país al davant del seu mirall. No ho va fer, en canvi, Mic­hael Jor­dan, que va pre­fe­rir pas­sar de pun­te­tes per la lluita pels drets civils. “Les meves samar­re­tes les com­pren els negres però també els blancs”, es va jus­ti­fi­car.

A Cata­lu­nya no tenim selec­ci­ons però tam­poc estem lliu­res de la temp­tació exclo­ent. Si un mar­roquí musulmà ric juga al Barça l’accep­tem com un dels nos­tres, però si ho fa en un equip de qual­se­vol esport de Ripoll, per citar un poble a la babalà, molts del poble el mira­ran amb des­deny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)