Opinió

El món et preguntarà qui ets

Per als més malalts de fut­bol, els mun­di­als i les euro­co­pes ser­vei­xen, a part de tenir par­tits a dosis extres fora de tem­po­rada, per veure la con­tra­po­sició de models fut­bolístics i inten­tar esbri­nar cap a on va aquest esport. Si més no, per als que som malalts malalts i tenim ja una con­si­de­ra­ble pers­pec­tiva tem­po­ral. No en sabem encara el desen­llaç, però ja hem vist de quin peu calça cada selecció que hi ha par­ti­ci­pat. Podem, doncs, pre­gun­tar-nos: de què va aquesta Euro­copa d’Ale­ma­nya?

Tenia força raó al seu moment, però ja fa anys que el fut­bol no va segons la teo­ria de Gary Lineker: “El fut­bol és un esport que van inven­tar els angle­sos, juguen onze con­tra onze i sem­pre gua­nya Ale­ma­nya.” Era segu­ra­ment una exa­ge­rada sim­pli­fi­cació, però hi havia cer­tesa en aque­lla afir­mació, feta quan ell era juga­dor en actiu durant el mun­dial d’Itàlia 1990. Ell mateix, ja com a bri­llant comen­ta­rista de fut­bol, la va actu­a­lit­zar el 2018 quan Ale­ma­nya va caure eli­mi­nada del mun­dial en ser der­ro­tada per Corea del Sud: “El fut­bol és un joc sen­zill. Vint-i-dos juga­dors per­se­guei­xen la pilota durant 90 minuts i, al final, els ale­manys no sem­pre gua­nyen.”

Efec­ti­va­ment, havien pas­sat mol­tes coses en els gai­rebé trenta anys que sepa­ra­ven la frase ori­gi­nal de la seva revisió. Havíem vist coses que pot­ser mai hauríem ima­gi­nat, fins i tot com es cap­gi­ra­ven els tòpics davant els nos­tres pro­pis ulls. Havíem vist, per exem­ple, com el Bra­sil apar­cava el jogo bonito i posava una cui­rassa tàctica a la cre­a­ti­vi­tat natu­ral dels seus juga­dors per gua­nyar mun­di­als com el del 1994 o el del 2002. Havíem vist com l’exju­ga­dor Jürgen Klins­mann va fer una revo­lució con­tra­cul­tu­ral al seu país al cap­da­vant de la selecció ale­ma­nya i va con­ver­tir una màquina impla­ca­ble i avor­rida en un model de fut­bol pro­po­si­tiu i ata­cant. I havíem vist, també, com Espa­nya aban­do­nava la impro­duc­tiva i ridícula furia per abraçar el fut­bol (i els juga­dors) modern i cre­a­tiu que produïen pri­mer Rijka­ard i després Guar­di­ola en el Barça, per aca­bar gua­nyant dues euro­co­pes segui­des i un mun­dial. I més coses, havíem vist.

En defi­ni­tiva, s’han vis­cut anys de pro­funds can­vis de model en molts països, retro­a­li­men­tant-se amb el que estava pas­sant en les lli­gues res­pec­ti­ves i els equips de referència. I al mateix temps, s’ha produït un procés d’hibri­dació i d’uni­for­mit­zació per l’avenç del tre­ball tàctic que ha fet des­a­parèixer els trets més dis­tin­tius però que també ha igua­lat les pres­ta­ci­ons entre els clàssics domi­na­dors del fut­bol i els emer­gents. En aquest món en què qual­se­vol selecció pot gua­nyar qual­se­vol altra, dis­tin­gir-se no és fàcil. Segu­ra­ment no pen­sava en clau fut­bolística, però el filòsof Carl Jung va dei­xar dit: “El món et pre­gun­tarà qui ets, i si no ho saps, el món t’ho dirà.” En aquesta Euro­copa, hi ha equips que ens diuen qui són (i ens per­me­ten gau­dir-los) i altres a qui no els importa que els diguem el que podrien ser i no són (i per això ens fan ràbia). En el pri­mer grup, per sort, hi ha la majo­ria de selec­ci­ons par­ti­ci­pants. Les més pro­po­si­ti­ves i potents de totes s’han eli­mi­nat entre elles: Ale­ma­nya i Espa­nya. Va ser un duel de dos equips que volien gua­nyar, en què durant molts minuts l’amfi­tri­ona va ser millor en el domini de la pilota i del joc, però l’equip de De la Fuente va tenir l’encert de man­te­nir el model d’èxit dels anys 2008 al 2012 i es va impo­sar al final.

Al cos­tat fosc hi ha França i Angla­terra al cap­da­vant. Desc­hamps i South­gate dis­po­sen de plan­ti­lles que els podrien per­me­tre que jugar bé (i a més gua­nyar) no fos cap luxe, però, al con­trari, neguen el talent dels seus juga­dors rere plan­te­ja­ments nefas­tos per al públic i, per tant, per al fut­bol.

Por­tu­gal esta­ria una mica entre­mig. Va jugar força bé con­tra França, però Robert Martínez no ha estat capaç de treure el millor ren­di­ment d’un equip ple de talent (però que ha jugat amb deu per la tos­su­de­ria de posar-hi Cris­ti­ano), com ja li va pas­sar amb Bèlgica.

Que­den vius repre­sen­tants de les dues tendències. Veu­rem qui gua­nya al final. I si hem de fer com Lineker, que sigui perquè, qui sigui, hagi fet cas a Jung.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.