Opinió

Molts ulls, poques preguntes

Ten­dim a l’extrem? La pressa, que­dar-nos només amb la part super­fi­cial, la del rèdit imme­diat, de l’èxit efímer... I

també en l’esport.

El tsu­nami de la imme­di­a­tesa, del con­su­misme, del negoci que no saps mai on comença i real­ment a qui bene­fi­cia: a molta gent? A poca? Són mono­po­lis, i en bene­fici de qui i per què? Podríem par­lar de les exigències d’enti­tats com la FIFA, la UEFA, les fede­ra­ci­ons (i altres). Totes elles milionàries. Espar­ve­ren quan veus els números que es mouen i les exigències en ser­veis, i si no pre­gun­tem al Girona, al Barça i altres. Cànons per Cham­pi­ons, habi­ta­ci­ons d’hotel d’alt rang, cot­xes, viat­ges i un seguit de pri­vi­le­gis, tots bas­tant cars en bene­fici de molts o molt poca gent. I tot això ho ano­me­nem esport, però és una altra cosa, li podríem posar un títol nou: “esport mer­can­ti­lit­zat”.

Retor­nant a l’inici, quan par­lava d’extrems, algú dirà que fora tot i que tot això és inac­cep­ta­ble. L’esport d’elit fora. I entraríem de nou en dico­to­mies estèrils sobre què és més impor­tant, si l’esport d’elit o l’esport de base. I jo em pre­gunto: per què anar als extrems? Tot alhora, esport cir­cu­lar que es retro­a­li­menta, els grans esde­ve­ni­ments, els i les refe­rents que ens fan somiar i ens emo­ci­o­nen com a agent acti­va­dor, per viure, sen­tir, per reforçar el sen­tit de per­ti­nença a quel­com que tanta falta ens fa.

Perquè, en si, les eines no són bones o dolen­tes, la clau és com s’uti­lit­zen I si tot aquest engra­natge, que mou tants diners, formés part d’aquest esport cir­cu­lar? N’hi ha per tot i tot­hom. Pot­ser menys habi­ta­ci­ons de luxe (entre mol­tes altres coses, però així ja ens ente­nem) i més rein­versió perquè l’esport arribés a tot­hom, perquè és tot­hom con­su­mint aquest esport mediàtic que aporta xifres inde­cents. Pot­ser per­to­ca­ria un retorn social ampli­ant els focus.

Em direu utòpica, però, perquè les coses canviïn, s’ha de començar ima­gi­nant que poden ser dife­rents.

Cal que, en aquesta voràgine, tra­iem pit que juga­dors cada cop més joves debu­tin i tin­guin el pes abso­lut a pri­mers equips? A quin cost? A quin preu per­so­nal? Són pocs i pri­vi­le­gi­ats els que poden seguir aquest camí i ara n’obser­vem una for­nada, però són nens, joves amb arti­cu­la­ci­ons de joves, mus­cu­la­tura de joves, madu­resa men­tal de joves. El debat comença a ser plan­te­jat. En el pro­grama de RAC1 Tu diràs el doc­tor Ripoll, metge For­bes, plan­te­java el següent: “Per què el Barça té tants pro­ble­mes amb les lesi­ons de genoll i mus­cu­lars en juga­dors joves? Què tenen en comú les lesi­ons d’Ansu, Balde, Gavi, Marc Ber­nal i tants altres?” I es res­po­nia afir­mant que encara no tenen la coor­di­nació ni la potència mus­cu­lar en els ele­ments que esta­bi­lit­zen els lli­ga­ments del genoll per sot­me­tre’ls a l’estrès cons­tant de l’alta com­pe­tició. S’entre­nen com els que tenen 25, 30, 35 anys sense la seva madu­resa, en tots els seus sen­tits. I després, vinga trau­matòlegs, quiròfans i psicòlegs, però qui vet­lla o genera un espai segur per pre­ve­nir tot això? On és la pro­tecció de l’infant? I quan es trenca... vinga! Com el subs­tituïm? Ja seran estre­lles, però igual que no posem un qui­lo­gram de sal de cop quan fem arròs, ni es fa en cinc minuts, pot­ser aquí també hem de donar temps al sofre­git que es vagi fent.

Guar­di­ola, Koe­man, Klopp també escla­ta­ven cap a una altra con­seqüència de “l’esport mer­can­ti­lit­zat”: la gran càrrega de par­tits durant la tem­po­rada. Totes aque­lles ins­ti­tu­ci­ons de què parlàvem abans... vinga par­tits! Als juga­dors els encanta jugar, sí, però la UEFA sap que es lesi­o­na­ran. Són massa par­tits, però no els importa, deien. I crec que tan­car l’arti­cle amb iro­nia Guar­di­ola sem­pre està bé. Deia: “Hau­rem de dema­nar a la FIFA, UEFA... que esten­guin l’any a 400 dies en lloc de 365 per jugar més par­tits.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)