Opinió

La vida difícil del Barça

El Barça tenia en la data del 31 de desem­bre del 2024 el límit per com­plir les regles de la LFP perquè els juga­dors Dani Olmo i Pau Víctor pogues­sin ser ins­crits per con­ti­nuar jugant a par­tir de l’1 de gener. I tots hem estat expec­tants uns dies per saber si el club ja havia satis­fet les exigències de Javier Tebas o no. Perquè una cosa són les regles, i una altra com les fan ser­vir i les inter­pre­ten des del poder cen­tra­lista espa­nyol, sigui polític, judi­cial o espor­tiu. En lògica trans­po­sició, així com per als cata­lans el tracte que puguis tenir de la justícia espa­nyola pot depen­dre de la ide­o­lo­gia que tin­guis, en el fut­bol esta­tal les regles (o la seva apli­cació) també depe­nen del color de la samar­reta que por­tis. El pro­blema apa­rent és si el Barça ho ha fet prou bé per tenir una apli­cació benèvola de la llei. El pro­blema real és que el biaix en l’apli­cació –en la política, en els tri­bu­nals i en el fut­bol– està tan arre­lat històrica­ment i sociològica­ment que és estruc­tu­ral. I el pro­blema deri­vat és que la inèrcia de l’arbi­tra­ri­e­tat és tan potent que, si no t’atu­res, ho ana­lit­zes i et rebel·les, la tendència nor­mal és assu­mir-ho i nor­ma­lit­zar-ho. La nor­ma­li­tat és la ine­qui­tat, i els cata­lans sem­pre sor­tim a jugar amb les car­tes mar­ca­des pel poder. I, a sobre, encara ens diem que és culpa nos­tra.

El Barça podia haver ges­ti­o­nat aquest afer d’una altra manera? Sí. Però tin­dria la garan­tia que no li hau­rien posat unes altres con­di­ci­ons o exigències? No. Hau­ria estat des­ca­be­llat que la LFP hagués dit a la FEF que el Barça li havia docu­men­tat, dins el ter­mini, que tenia els diners i que s’esperés a donar de baixa els dos juga­dors men­tre espe­rava un dia a rebre les garan­ties de paga­ment? No ho hau­ria estat, és clar. Perquè aquesta era una manera d’apli­car les regles sense poder cau­sar un per­ju­dici a la com­pe­tició. Però no ha pas­sat. El pro­blema és que les regles de la LFP són les que són, però, com deia Groucho Marx, en qual­se­vol moment també poden ser unes altres. Costa d’enten­dre que, un dia, el pre­si­dent de la LFP digui que amb el nou con­tracte amb Nike el Barça podrà asso­lir l’un per un (tant ingresso, tant puc gas­tar) i, després, resulta que no. I si un club que acaba de tan­car un con­tracte amb Nike per 1.400 mili­ons d’euros no té apa­rença d’una mínima solvència... Costa d’enten­dre, fins i tot posant un exem­ple propi, que quan el Barça tenia una nòmina de juga­dors que arri­bava al 80% dels ingres­sos, el con­cepte de joc net no s’apliqués amb el rigor arbi­trari d’ara. Costa d’enten­dre que, per posar altres exem­ples, quan a un club com el Real Madrid –que té un esta­tus espe­cial perquè, teòrica­ment, és dels socis, però que només pot pre­si­dir una per­sona en tot l’uni­vers– se li genera un forat d’ingres­sos per l’impe­di­ment de fer con­certs al Ber­nabéu no se li recal­culi el límit sala­rial. O que la premsa anglesa publi­qui que aquest mateix club camu­fla un forat comp­ta­ble de 200 mili­ons en els comp­tes, i ni la LFP ni ningú ho inves­ti­gui. Costa d’enten­dre que qui va inven­tar les palan­ques econòmiques –o sigui, Tebas, amb la venda del 10% dels drets de tele­visió de la lliga per ni més ni menys que 50 anys al fons CVC; uns drets que, sense un Barça potent, cau­rien en picat– inter­preti les del Barça com li va bé.

És que el rigor de la LFP i la FEF amb el Barça l’exi­gei­xen altres clubs de la lliga, diuen. El Sevi­lla, que el 1995 va pro­vo­car la lliga de 22 equips quan el club estava des­cen­dit a segona B per incom­pli­ment de les regles? L’Atlético, a què va caure del cel l’estadi Metro­po­li­tano per gene­ro­si­tat de l’Ajun­ta­ment i la Comu­ni­tat de Madrid? El Madrid, que ha fona­men­tat la seva eco­no­mia en el pelo­tazo urbanístic de La Esquina del Ber­nabéu en con­nivència amb els poders públics? I l’Ath­le­tic, que és el gran defen­sor de la moral però el seu estadi era l’únic del món on xiu­la­ven un juga­dor com Ini­esta?

He dei­xat els detalls per al final expres­sa­ment. El con­text ja l’hem expli­cat. El detall és que sí, que el Barça pot­ser ho ha fet mala­ment: espe­rar massa a última hora (sí, però com si hipo­te­car-se per 100 mili­ons fos una cosa fàcil i agra­da­ble), entre­ban­car la car­rera de dos juga­dors i les pos­si­bi­li­tats d’èxit de l’equip... Però, després de la des­feta econòmica per la pandèmia i la gestió que es va fer en el club, aquests últims anys, el Barça almenys s’ha donat una opor­tu­ni­tat. I ha estat a par­tir del caràcter irre­dempt de Laporta, que té coses bones i, sí, també dolen­tes. Es pot posar el crit al cel perquè Laporta ha jugat sem­pre al límit? Sí, és clar. Però l’alter­na­tiva era l’ortodòxia. I l’ortodòxia pas­sava per la sus­pensió de paga­ments o equi­va­lent i, pot­ser, bai­xar de cate­go­ria i que pas­ses­sin els anys. Perquè, en les con­di­ci­ons més adver­ses, abai­xar la massa sala­rial més de 200 mili­ons ja s’ha fet, i el patro­cini de Spo­tify ja s’ha fet, i el con­tracte de 1.400 mili­ons amb Nike ja s’ha fet, i les palan­ques ja s’han fet. I cons­truir un nou Camp Nou i llui­tar per gua­nyar títols ja s’està fent. Fa qua­tre anys, les alter­na­ti­ves eren o adap­tar-se a la situ­ació (i a les regles que quan convé són guerra judi­cial) o rebel·lar-s’hi. Els rebels no sem­pre gua­nyen, però adap­tar-se i accep­tar (l’apli­cació de) les regles era con­dem­nar-se a l’ombra i a no pas­sar de l’empat espor­tiu i la der­rota ins­ti­tu­ci­o­nal per anys.

La vida és difícil, i a Cata­lu­nya i en el Barça encara més. Fins i tot, encara que ho fem bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.