Opinió

Un, dos, tres, botifarra de pagès

Ho va can­tar La Trinca després del 0-5 al Ber­nabéu de 1974 i de la lliga de Cruyff. Al vídeo els tres trin­cos fan tres boti­far­res de pagès canòniques. Li havia vist fer la boti­farra al camp de Vista Ale­gre gironí al gran Nitus Gra­na­dos, bate­jat com en Boti­farra. I em vaig ale­grar per par­tida doble quan les va fer Schus­ter a La Roma­reda després que un gol de Mar­cos Alonso donés la copa al Barça enfront el Madrid per 2-1 el 1983. Pel gol i per la copa. I encara més quan el bra­si­ler Gio­vanni en va dei­xar anar unes quan­tes al Ber­nabéu després d’una victòria per 2-3 a la lliga 97-98, que va gua­nyar el Barça, la pri­mera de Van Gaal. Fer la boti­farra, un acte genuïnament català, està defi­nit com “fer un gest, d’ori­gen obscè, alçant el braç i ple­gant-lo, per indi­car opo­sició, refús, rèplica, menys­preu...” segons el dic­ci­o­nari de l’Enci­clopèdia Cata­lana. I de tot això i més –opo­sició, refús, rèplica, menys­preu– n’hi havia en la boti­farra que va fer Laporta a l’avant­llotja del camp de l’Aràbia Sau­dita on el Barça havia de jugar, i vèncer, a l’Ath­le­tic de Bil­bao. Evi­dent­ment tot­hom s’ha tirat al damunt de Jan Laporta. No es podia espe­rar altra cosa. Jo mateix abans d’escriure aquest arti­cle podia defen­sar que no calen aques­tes expres­si­ons quan repre­sen­tes a un club que és més que un club i que és l’exèrcit des­ar­mat de Cata­lu­nya, en gran defi­nició del mític Manuel Vázquez Mon­talbán. Però mirin, després del que ha pas­sat, entenc la boti­farra lapor­ti­ana.

Vaig conèixer Laporta el 2002 després de l’aven­tura de l’Ele­fant Blau i de la der­rota de Bas­sat davant Joan Gas­part i quan ja es pre­pa­rava per a una can­di­da­tura jove que aca­ba­ria encapçalant l’any següent amb San­dro Rosell, Fer­ran Sori­ano, Marc Ingla. Les pri­me­res enques­tes no els dona­ven ni un u per cent. I van gua­nyar i ho van fer bé. Després, quina desgràcies, es van bara­llar. Fa anys que no veig Laporta, però el segueixo, i vaig patir quan van dete­nir Rosell, que va pas­sar dos anys a la presó. Els hi va pas­sar per haver estat pre­si­dent del Barça. I aquí vull anar. El Barça ha estat sem­pre al punt de mira. Els direc­tius de la Fede­ració durant la dic­ta­dura eren fei­xis­tes i madri­dis­tes. I després, madri­dis­tes. La Lliga la governa un madri­dista com Tebas i la Fede­ració, també.

Al Barça l’han clau­su­rat per xiu­lar la Marxa reial el 1925, ara farà cent anys. Gam­per va ser obli­gat a dimi­tir. Sunyol, afu­se­llat. El cas Di Ste­fano ho explica tot. I ara el cas Olmo ha estat el deto­nant de la boti­farra. La gran majo­ria del peri­o­disme nos­trat es car­rega Laporta, en cas­tellà la majo­ria encara que sigui a la ràdio naci­o­nal, i en català els que el volen fora per posar-hi ells. Hi ha un munt d’interes­sos. I no parlo dels grups d’opinió que es repre­sen­ten a si matei­xos. Massa col·legues tenen interes­sos. I només cal escol­tar les trans­mis­si­ons, i ja no dic les de Movis­tar, amb algun ana­lista que decanta i un àrbi­tre que ha reco­ne­gut que una equi­vo­cació seva li va robar una lliga al Barça. No van per Laporta, van pel Barça i pel que sig­ni­fica. I pel país. Li dei­xen pas­sar tot a Vinícius i Flo­ren­tino remena totes les cire­res. I aquí ens que­dem amb la boti­farra i l’amenaça d’inha­bi­li­tació perquè Laporta molesta. I ho per­ver­tei­xen tot. Va ser, doncs, una boti­farra alli­be­ra­dora!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.