Opinió

L’agonia del Comitè Olímpic Català

El 17 de juliol del 1996, el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal va cele­brar la seva 105a sessió. En aque­lla tro­bada es va apro­var una reso­lució trans­cen­den­tal, que modi­fi­cava de dalt a baix el cri­teri que s’havia seguit fins ales­ho­res per reconèixer nous comitès olímpics; i que va liqui­dar la pos­si­bi­li­tat dels espor­tis­tes cata­lans de par­ti­ci­par sota ban­dera pròpia en uns Jocs Olímpics. La modi­fi­cació de la regla 34.1 de la Carta Olímpica, impe­dia a les naci­ons o regi­ons que no tin­gues­sin “el reco­nei­xe­ment de la comu­ni­tat política inter­na­ci­o­nal” entrar a for­mar part del COI.

La modi­fi­cació va repre­sen­tar la mort d’un somni que s’havia començat a ges­tar el 1989, amb la vista posada en els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona. Però el procés que va con­duir a aque­lla decisió s’havia començar a per­fi­lar a finals del 1992. El fet de tenir un català com a pre­si­dent del Comitè Olímpic Espa­nyol, Car­les Fer­rer Salat, i un altre com a pre­si­dent del COI, Joan Antoni Sama­ranch, no va aju­dar que Cata­lu­nya pogués com­pe­tir amb un equip propi en uns Jocs Olímpics. Més aviat al con­trari. Sama­ranch ja havia dit que el reco­nei­xe­ment del Comitè Olímpic Català seria per­ju­di­cial per a l’esport de Cata­lu­nya perquè “el redui­ria a com­pe­ti­ci­ons de poca trans­cendència”. El Comitè Olímpic Català havia nas­cut el 1989 per dema­nar un comitè propi abans dels Jocs Olímpics de Bar­ce­lona; i va sol·lici­tar l’ingrés ofi­cial al COI el març del 1991, una petició que no es va arri­bar a tenir en compte mai sota la pre­sidència de Sama­ranch. El pre­si­dent del COI va començar a enter­rar aquell somni en la sessió que es va fer el 1992 a Lau­sana. En aquell moment, ja va anun­ciar la idea de modi­fi­car la Carta Olímpica per impe­dir que les naci­ons sense estat pogues­sin entrar a for­mar part del movi­ment olímpic. El direc­tor gene­ral del COI, François Car­rard, ja havia dei­xat clar que hi havia “reco­lli­des 29 peti­ci­ons de reco­nei­xe­ment”; i que d’acord amb la nova norma, n’hi havia “dis­set que no com­plei­xen tots els requi­sits, i entre elles hi ha la del deno­mi­nat Comitè Olímpic de Cata­lu­nya”. Alguns mesos després, en una reunió de la comissió exe­cu­tiva del COI cele­brada a Aca­pulco, es va deci­dir ajor­nar el reco­nei­xe­ment de nous comitès olímpics a par­tir de la vin­tena de sol·lici­tuds que s’havien pre­sen­tat. Fins ales­ho­res, per tenir comitè olímpic propi només calia l’aval de cinc fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals. Aquest era el cas, per exem­ple, de Gibral­tar, que tot i ser colònia del Regne Unit, tenia l’auto­rit­zació del comitè britànic per inde­pen­dit­zar-se i també el suport de les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals, perquè com­plia tots els requi­sits.

Durant tres anys, Sama­ranch no va acon­se­guir tirar enda­vant la reforma de la carta olímpica. La decisió no afec­tava cap dels comitès que en aquell moment ja for­ma­ven part del màxim orga­nisme olímpic, com ara Pales­tina, un país que ofi­ci­al­ment no estava reco­ne­gut inter­na­ci­o­nal­ment com a estat però que tenia un comitè olímpic reco­ne­gut des del 1993. Però el 17 de juliol del 1996, final­ment, va supe­di­tar l’esport a la política i van tan­car defi­ni­ti­va­ment la porta a la par­ti­ci­pació de les naci­ons sense estat com Cata­lu­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)