Opinió

Un heroi oblidat

Avui comença una apas­si­o­nant edició de la Volta a Cata­lu­nya, just quan se cele­bra el cen­te­nari de la segona victòria de tot un mite, Miquel Muç (1902-1945). El ciclista de les Corts va ser el pri­mer a assa­bo­rir dos tri­omfs en la gene­ral (1924 i 1925) en una de les pro­ves per eta­pes més anti­gues del món (1911). Com en el cas del mític italià Gino Bar­tali, la lle­genda de Muç va molt més enllà del ciclisme i l’esport.

A Per­pinyà, a la Cata­lu­nya del Nord, per molt que el PSC ara pensi el con­trari, hi ha un car­rer que porta el nom de Mucio Miquel, en home­natge no a la seva tra­jectòria espor­tiva, sinó pel seu rol com a mem­bre de la Resistència con­tra els maleïts nazis. De fet, des dels 16 anys que viat­java sovint a la vila del Ros­selló, on es podia adqui­rir mate­rial molt més avançat per a les bici­cle­tes de com­pe­tició. Hi va tre­ba­llar també com a mecànic en una vila on el ciclisme era, en els anys vint, tota una religió.

Va pren­dre consciència política, com tants altres, durant la República i la Guerra Civil. Era un comu­nista con­vençut del PSUC i del Par­tit Comu­nista Francès. En els anys trenta, es va ins­tal·lar defi­ni­ti­va­ment a Per­pinyà i, a banda d’aco­llir al seu domi­cili molts refu­gi­ats cata­lans del sud i d’aju­dar-los, va entrar a for­mar part dels cone­guts com a par­ti­sans de la Resistència, els més arris­cats i radi­cals de tots, que rebien el suport d’agents soviètics escam­pats per tot el país.

Se sap que, el 10 d’abril del 1944, de mati­nada, la temi­ble Ges­tapo va entrar a casa seva amb metra­lle­tes per dete­nir-lo. El 22 de maig d’aquell mateix any, se’l van endur al camp de Neuen­gamme, prop d’Ham­burg, on va ser el pre­so­ner número 30257. Va sobre­viure al cos­tat d’uns cent mil pre­so­ners espe­rant l’arri­bada dels ali­ats.

Amb tot, el desen­llaç va ser tràgic. Els britànics van alli­be­rar el camp el 2 de maig del 1945, però l’antic ciclista, amb la salut molt fràgil, no es va veure amb prou for­ces per tor­nar a casa i va que­dar ingres­sat a l’hos­pi­tal de Lübtheen, ges­ti­o­nat pels ale­manys, que, com a ven­jança per la der­rota, van enve­ri­nar una vin­tena dels antics pre­so­ners, entre els quals hi havia Muç.

Un lli­bre com­me­mo­ra­tiu publi­cat a l’Estat francès sobre la depor­tació de mem­bres de la Resistència asse­nyala el 27 de maig com a data de la mort de Muç, que també era cone­gut com a Mucio Miquel i Miguel Mucio. Va ser enter­rat en una de les pla­ces mili­tars d’un dels cemen­ti­ris de Per­pinyà.

La Volta faria bé d’home­nat­jar un dels seus ven­ce­dors cata­lans amb una tra­jectòria vital més soferta. A l’Estat francès, va rebre diver­sos reco­nei­xe­ments. El 18 de gener del 1996, el Diari Ofi­cial de la República Fran­cesa va publi­car un decret del 27 d’octu­bre del 1995 que per­me­tia la col·locació de la menció “mort en depor­tació” en el cer­ti­fi­cat de mort de l’acti­vista.

Muç, com a ciclista, no va un més del piló. Era tot un campió. Les seves pri­me­res actu­a­ci­ons en la Volta li van obrir les por­tes al gran equip d’aquells anys, la Unió Espor­tiva Sants, orga­nit­za­dors de la prova. Va fer honor al seu con­tracte impo­sant-se en la Volta del 1924 i mar­cant un nou rècord de velo­ci­tat mit­jana, més de 26 quilòmetres per hora, com recor­da­ria Rafael Vall­bona en el seu lli­bre sobre la història de la prova.

Altres victòries del seu pal­marès van ser el cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya (1923), el gran premi d’Ull­de­cona (1926), la volta a Astúries (1927), el cam­pi­o­nat d’Espa­nya (1927), el memo­rial William Tarin (1927) i la clàssica d’Ordi­zia (1929).

El 1927, va córrer al cos­tat d’un jove i ja admi­rat Mari­ano Cañardo, el gran ídol d’aquells anys, en el Barça. No es van enten­dre. Massa galls al galli­ner. El 1928, se’n va anar a l’equip francès Dilecta-Wol­ber i, el 1929, es va reti­rar i es va que­dar a viure defi­ni­ti­va­ment al Ros­selló, on s’havia casat amb Marie Gubert i havia tin­gut el seu pri­mer fill, Robert Miquel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)