Opinió

Sobre el cel del Meazza

A aques­tes altu­res, veure com, per asse­nya­lar el cel, la majo­ria dels habi­tants del nos­tre hemis­feri apunta enlaire com si la terra fos plana i l’anar a l’escola no servís de res, fa gràcia. Han pas­sat, pel cap baix, 2.500 anys des que Tales de Milet, Pitàgores, Aristòtil i, sobre­tot, Eratòste­nes de Cirene s’enca­par­ren a dir-nos que és més aviat rodona i encara els man­te­nim la veu tan apa­gada com la Roma vati­cana va voler, en fa cap a 500, quan la de Gali­leu defen­sava la de Copèrnic. El pòsit dels defen­sors de les arrels cris­ti­a­nes de la cul­tura euro­pea no és cap altre que aquest i la prova d’alçar l’índex com si no hi hagués hemis­feri sud ho cons­tata.

En fi, que el cel és a tot arreu, fins i tot al Giu­seppe Meazza, que és l’estadi del barri milanès de San Siro (ofi­ci­al­ment, des del 2 de març de 1980, l’Sta­dio Giu­seppe Meazza in San Siro), on dimarts d’aquesta set­mana el pri­mer equip mas­culí del Barça va tor­nar a caure sota la male­dicció mila­nesa de la Cham­pi­ons; era el 6 de maig de 2025 i el par­tit de tor­nada de la semi­fi­nal que el Barça i l’Inter havien empa­tat a 3 a l’anada. La història ens diu que en el mateix estadi, el 20 d’abril del 2010, l’equip bar­ce­loní ja hi havia cai­gut, per 3 a 1, en una altra semi­fi­nal de la copa euro­pea. Era l’any que la final es jugava al San­ti­ago Ber­nabéu, el Fut­bol Club Bar­ce­lona aspi­rava a bur­xar-hi el pro­pi­e­tari i es va haver de fotre. Qui alçaria el tro­feu seria l’Inter de Mou­rinho, i va que­dar-s’hi.

Els desig­nis del cel, si és que encara ens ente­nem com uns ter­ra­pla­nis­tes, van jugar a la con­tra d’un club que el 28 maig de 2016 encara hau­ria de veure, en el mateix estadi i com a ven­jança, purga o burla del sacri­legi d’aque­lles pre­ten­si­ons, la victòria del Real Madrid con­tra l’Atlético a la final de la seva 11a copa d’Europa, la pri­mera de les tres con­se­cu­ti­ves de Zidane.

Creure ja les té, aques­tes coses de poder engal­tar pel broc gros els fets que s’ave­nen a l’interès nar­ra­tiu de la història.

Dis­po­sats, però, a beure a galet, i dei­xant al cel el grial o el calze de la seva sacra­lit­zació, podem con­ti­nuar avançant de peus a terra, que deu ser la manera més rao­na­ble de pas­sar pel pla­neta, per aca­bar pre­nent la copa d’Europa per les nan­ses (per les ore­lles, pot­ser hauríem de dir, si la veiem com una ore­lluda).

Si fem pre­sent que el mateix estadi de què par­lem és el que conei­xem tra­di­ci­o­nal­ment com a San Siro, veu­rem que la història dels déus també pot jugar a la nos­tra.

Com el déu Janus, el romà de dues cares deno­mi­na­dor del mes que ens encara l’any, el camp on dimarts el Barça va caure pot veure’s des d’una altra banda sense haver d’apel·lar a l’eso­te­risme, perquè des de l’any 2000, l’estadi, pro­pi­e­tat del muni­cipi milanès, és ges­ti­o­nat con­jun­ta­ment pel Foot­ball Club Inter­na­zi­o­nale Milano –els nero­az­zurri, per les fran­ges negres i bla­ves de la ves­ti­menta– i l’Asso­ci­a­zi­one Cal­cio Milan –els ros­so­neri, per les roges i negres. Quan hi juguen els pri­mers, és el Meazza; quan els segons, San Siro.

En el seu museu, dipo­si­tat a l’entrada en uns con­te­ni­dors enor­mes, el nom del sant per iden­ti­fi­car l’estadi deixa el de Meazza per terra. Pas­sada la porta sota les lle­tres gegants de color cara­bassa de San Siro, el recor­re­gut per les vitri­nes enfos­quit com un ter­rari cen­tra la vista amb un raig de llum en algu­nes eti­que­tes. La de la samar­reta del mateix color amb el número 14 de Johann Cruyff lluïda per la selecció neer­lan­desa al mun­dial de l’Argen­tina del 1974 –que va per­dre, però que pel bon joc encara es coneix com la taronja mecànica– i la que docu­menta la repas­sada de l’AC Milan al Real Madrid, a qui va aver­go­nyir en aquest mateix estadi per 5 a 0 en una altra semi­fi­nal de la mateixa com­pe­tició con­ti­nen­tal, el 16 d’abril de 1989. És clar que també hi ha la samar­reta i les botes de Lluís Figo, que després de pas­sar 5 anys al Barça i 5 al Madrid, va ser­vir 4 anys a l’Inter per acla­rir els con­cep­tes: la jove­na­lla del Barça dimarts va per­dre el camí de la glòria euro­pea, no pas per la malas­tru­gança del cel de Milà, ni les tra­pe­lle­ries dels déus amb l’arbi­tratge, sinó per creure massa en el joc i pen­sar poc en la mala bava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)