Opinió

El president del bàsquet

Aquelles idees del bàsquet fa anys que sobrevolen
el futbol, que a Europa veritablement sí
que és el centre
del món

Josep Maria Bartomeu va entrar al Barça per encarregar-se del bàsquet i anys després no només s'encarrega de les seccions del Palau, sinó també del futbol. Entenc que sota el prisma d'un alt executiu del bàsquet es pogués apassionar per la gran lliga europea, a la qual al final sembla que si no hi ha remei li'n creixerà en breu una altra paral·lelament, cosa que fa sospitar que els fonaments d'Eurolliga potser no són tan sòlids.

La gent del bàsquet sempre ha estat més atrevida i enginyosa a l'hora de cercar eines i recursos per sobreviure en un continent on el seu esport no pot competir amb l'NBA ni ha estat capaç de muntar una competició que se li assembli, ni recaptar els diners que allà es mouen. Simplement, som diferents.

Aquelles idees del bàsquet fa anys que sobrevolen el futbol, que a Europa veritablement sí que és el centre del món. Ja fa anys que s'intenta introduir en l'agenda la necessitat de crear una lliga europea de futbol, tancada, a l'estil estatunidenc, i pel que fa a aquesta idea el president del Barça no només hi entra sovint, sinó que hi està molt a favor, com així ho va corroborar fa dues setmanes a París.

Bartomeu fa temps que ha ensumat que els diners tenen més tendència a anar cap a Anglaterra que a repartir-se pel vell continent, i creu fermament que més aviat que tard la Premier no tindrà competidors perquè tindrà una capacitat d'atracció amb els jugadors que els futurs Neymar, Messi o Cristiano tindran com a principal objectiu jugar a Anglaterra, a on, per cert, fa anys que es juga la millor lliga de futbol del món, al marge de creences publicitàries que asseguren que és la nostra.

Llavors, pel que fa a la lliga europea que tenen al cap alguns dels amics de l'Associació Europea de Clubs (ECA), a on el Barça és un actor molt participatiu, creuen que els clubs anglesos s'hi sumaran, al projecte de lliga tancada? Segur? Ja han parlat seriosament amb ells? Ho dubto, que hi vulguin ser. Llavors, en el cas que els anglesos (que aviat votaran seguir a la UE) diguin no, quin valor podrà tenir una lliga europea tancada? Bé, fa anys, arran de la tragèdia de Heysel, ja van ser apartats de la copa d'Europa, UEFA i recopa, i crec que se'ls va trobar a faltar, i molt.

Jo sóc un ferm defensor de les lligues estatals i de tenir una lliga de campions forta com la que tenim, fins i tot una mica menys poblada, perquè els grans equips, i aquí tenim el cas de dos, necessiten que entri alguna copa de la grandària que sigui de tant en tant perquè la institució no s'incendiï, com crec que també podria passar a la majoria d'entitats arreu d'Europa.

Està disposat Bartomeu a acceptar que el Barça en una mala ratxa, perquè al cap i a la fi jugarà contra els millors d'Europa, pugui estar-se vint anys sense guanyar la lliga europea? Bé, per això té aquí la lliga i la copa, per si a Europa no es pot pescar.

Això és Europa i no els Estats Units. Allà hi tenen moltes coses per copiar, però en els sistemes de competició qualsevol còpia pot resultar la mort de l'esport. No en tinc cap mena de dubte.

És cert que a la Premier cada cop hi ha més diners. Davant això, més Masia, més inversió en els joves de la casa i, sobretot, més oportunitats. Segur que així no caldrà anar al mercat a deixar-te cent milions per un meló sense obrir en un lloc a on es juga d'una forma molt peculiar, i que des de fa anys proveeix de plaer i èxits els seus aficionats amb molta gent de la casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)