Opinió

Els Jocs de Rio, un repte triple

Garantir la seguretat, que la competició sigui el màxim de neta i que la ciutat conservi un llegat són els grans objectius

El con­text geo­polític mun­dial mar­carà els Jocs Olímpics que s'inau­gu­ren avui a Rio com no ho feia des del 1980 a Mos­cou i qua­tre anys després a Los Ange­les amb els boi­cots recíprocs dels dos blocs en plena ranera final de la guerra freda. No és posar-se la bena abans de ser ferit afir­mar que l'amenaça giha­dista que plana sobre qual­se­vol gran mani­fes­tació de la nos­tra manera de viure –i els Jocs Olímpics n'és una de les més grans– és objec­tiu poten­cial dels que volen sem­brar el pànic per acon­se­guir la ren­dició.

Garan­tir la segu­re­tat d'allò tan cursi que se'n diu la família olímpica –que inclou espor­tis­tes però també públic– sem­pre és obli­gació dels comitès orga­nit­za­dors. Si el 1996 va ser un fanàtic ultra­catòlic qui va posar una bomba con­tra els Jocs d'Atlanta sense que els ultra­pre­pa­rats ser­veis secrets i la poli­cia dels EUA ho pogues­sin impe­dir, com no hem d'estar pre­pa­rats per assu­mir que hi hagi intents deses­ta­bi­lit­za­dors a Rio, on ja s'ha des­ar­ti­cu­lat alguna trama local que no sem­bla con­nec­tada amb els isla­mis­tes radi­cals.

Amb tot, el des­ple­ga­ment de segu­re­tat de Rio té unes dimen­si­ons i uns efec­tius molt supe­ri­ors a Jocs pre­ce­dents. És el que toca. Però si, mal­grat tot, es pro­du­eix algun inci­dent, s'ha de tenir clar que l'esport no es pot atu­rar. Més que per raons comer­ci­als –no siguem inge­nus, sem­pre hi són–, perquè seria con­ce­dir la victòria que per­se­guei­xen els deses­ta­bi­lit­za­dors.

De fet, el repte que plan­teja Rio és tri­ple. Espor­ti­va­ment pesa molt l'afer de dopatge d'estat de Rússia i la seva mala reso­lució. Cap de les deci­si­ons que podia pren­dre el COI era satis­factòria al cent per cent, però la que va adop­tar és la pit­jor. Davant un dopatge d'estat, l'estat espor­tiu –el COI– no podia ren­tar-se les mans i dele­gar en els minis­te­ris –les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals–, més sen­si­bles a tot tipus de pres­si­ons. Sense atle­tes rus­sos els Jocs que­den ine­vi­ta­ble­ment coi­xos. Un preu molt alt però segu­ra­ment neces­sari per a un futur més net. El Tour també va vetar cor­re­dors forçant el regla­ment al límit i n'ha sor­tit reforçat com a ban­de­rer de la lluita con­tra les tram­pes. Amb tot, si Rio aporta més posi­tius que Lon­dres, la per­cepció que Rússia haurà estat el cap de turc d'un pro­blema glo­bal que­darà nota­ble­ment reforçada.

L'últim repte de Rio és menys glo­bal, més local. Amb l'excepció de Pequín –ben poc del que s'hi va fer específica­ment per a la cita olímpica ha tin­gut uti­li­tat–, els Jocs de les últi­mes dècades han dei­xat un nota­ble pòsit de millora infra­es­truc­tu­ral i de pro­jecció exte­rior a les ciu­tats seu. A Rio (12 mili­ons d'habi­tants en la seva àrea d'influència), metròpoli d'un país en una crisi econòmica bru­tal i amb una pre­si­denta al llin­dar de la des­ti­tució, ni s'ha aca­bat tot el que estava pre­vist, ni s'ha acon­se­guit un objec­tiu tan bàsic com la salu­bri­tat pública. Que tot el lle­gat dels Jocs sigui un canvi de cara de la façana marítima seria imper­do­na­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)