Opinió

DIES IRAE

La fascinant Ledecky

Ni en el caràcter ni en les qualitats físiques se li veu res que
la faci tan excepcional per nedar
com neda

DIJOUS 11.

La natació és l'esport de referència en la primera setmana dels Jocs Olímpics. És així tradicionalment. Però en aquests Jocs de Rio l'espectacle a la piscina és dels que fan època. El fulgor daurat que no s'acaba de Michael Phelps. La voracitat recuperada de l'hongaresa Katinka Hosszú. La capacitat competitiva de la sueca Sarah Sjöstrom. El rècord estratosfèric d'Adam Peaty en els 100 m braça. La igualadíssima cursa en els 100 lliure masculins. També l'esclat esplendorós de Mireia Belmonte. Però entre les grans figures, potser la que desconcerta més per la seva personalitat és Katie Ledecky. Aviat sabrem si serà capaç d'imposar-se en la triple distància de 200, 400 i 800 metres, una fita per a la història de la natació. Ja té l'or en les dues distàncies més curtes i només li falta guanyar la llarga, en la qual és més favorita encara que les altres. Que Ledecky és una màquina de guanyar dins la piscina salta a la vista. Però els experts es pregunten, i no troben resposta, d'on treu la força física i mental aquesta noia de 19 anys, i que en les últimes temporades s'ha fet un tip de batre rècords del món, des que va treure el cap en els Jocs de Londres, on ja va guanyar l'or en els 800 amb només quinze anys.

En tots els grans campions el talent es dóna per descomptat. És fàcil trobar en el caràcter rebel de Phelps un motor competitiu. I també en el seu físic imponent: el seu gran tors, les mans i els peus enormes. També podem explicar el ressorgiment de Hosszú a partir de la influència del seu entrenador i marit, que l'ha convertit en Iron Lady, una marca d'èxit dins i fora de la piscina. O podem buscar casos com el de la gimnasta Simone Biles, que ha trobat en la gimnàstica una oportunitat de superar una vida de família desestructurada. O el de la judoka brasilera Rafaela Silva, que s'ha penjat l'or havent sortit de la part més fosca de la favela de Cidade de Deus.

Katie Ledecky, en canvi, nascuda en una família benestant de Washington, rebutja patrocinis i té al cap després dels Jocs matricular-se a la Universitat de Stanford. A la natació s'hi sent de pas, i es veu en el futur com a psicòloga o politòloga. Tampoc té un cos especialment dotat per a la natació. És força alta, però té peus i mans petits. I els experts no troben cap característica física que expliqui el seu extraordinari rendiment. I la seva mirada, més que voracitat, transmet timidesa i, en tot cas, una rica vida interior. Justament que no aparenta res d'extraordinari és el que la fa més fascinant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)