Opinió

El sexisme que persevera

Mentre els esportistes són adjectivats com a forts, ràpids o fantàstics, de les esportistes sobretot s'explica si estan casades o solteres, a més de fer-se comentaris sobre la seva aparença física

Hi ha un moment cèlebre de Cate Blanc­hett en què, en una entre­vista tele­vi­siva prèvia a l'edició dels Actors Guild Awards en la qual va gua­nyar un dels seus nom­bro­sos pre­mis a propòsit de Blue Jas­mine durant l'any 2014, l'actriu aus­tra­li­ana observa que un càmera li fa un pla que res­se­gueix el seu cos de dalt a baix. Adreçant-s'hi direc­ta­ment i en directe, li pre­gunta amb una iro­nia con­tun­dent: “Faries això mateix si fos un noi?” No la hi va donar el càmera, però Blanc­hett sabia la res­posta, i la podem saber tots ple­gats: No! En el món del cinema i altra mena d'espec­ta­cles el sexisme és tan evi­dent com en la resta de mons, però en el de l'esport fins i tot pot ser més escan­dalós sense que algu­nes espor­tis­tes sem­blin ado­nar-se'n. Uns mesos després del detall de Cate Blanc­hett, el gener de l'any 2015 i durant l'Open d'Austràlia, la jove ten­nista cana­denca Genie Bouc­hard va ser inter­pel·lada per un repor­ter de la cadena ABC que li va dema­nar que fes una volta per mos­trar el ves­tit que duia. I la noia, som­ri­ent, va fer la volta davant d'una càmera que ho va enre­gis­trar. S'ima­gi­nen un peri­o­dista tele­vi­siu dema­nant a un ten­nista que donés una volta d'exhi­bició? La res­posta també la sabem: No! No avan­cem i, fins i tot, pot­ser recu­lem després del que han llui­tat algu­nes espor­tis­tes per no ser con­si­de­ra­des el com­ple­ment vistós de les com­pe­ti­ci­ons.

He lle­git que un estudi de la uni­ver­si­tat de Cam­bridge ha detec­tat cen­te­nars de milers d'usos lingüístics (unes deter­mi­na­des parau­les que van repe­tint-se) que mesu­ren el trac­ta­ment sexista que reben les dones espor­tis­tes per part dels mit­jans de comu­ni­cació, siguin vells o nous, i a través dels comen­ta­ris difo­sos en les xar­xes soci­als. Així és que, men­tre els espor­tis­tes són adjec­ti­vats com a forts, ràpids o fantàstics, de les espor­tis­tes sobre­tot s'explica si estan casa­des o sol­te­res, com si esti­gues­sin o no dis­po­ni­bles en un mer­cat, a més de fer-se comen­ta­ris sobre la seva apa­rença física. Que bona part dels comen­ta­ris­tes siguin homes (i que, en con­seqüència, el dis­curs domi­nant sobre els esports con­tinuï sent mas­culí) no jus­ti­fica que, en funció de les seves pre­ferències sexu­als decla­ra­des, diguin que tal dona espor­tista és guapa sense que hi hagi una adjec­ti­vació equi­va­lent en el cas d'un home espor­tista guapo. Un altre detall és que els millors espor­tis­tes són grans (en el sen­tit de gran­desa) men­tre que, siguin millors o pit­jors, de les espor­tis­tes ens fan saber sem­pre la seva edat i, si s'escau, poden dir que s'han fet grans pel que fa als seus anys. Si no és així i és jove, li diuen noia, però, per molt que un espor­tista sigui jove, no li diuen noi. I, final­ment, hi ha una qüestió fona­men­tal: dels homes espor­tis­tes, i de les seves com­pe­ti­ci­ons, se'n parla tres vega­des més que de les dones espor­tis­tes. Tot això ho poden com­pro­var a bas­ta­ment durant aquests dies en què se cele­bren els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)