Seleccions

L'avantsala del procés

La creació de la Plataforma Pro Seleccions per part de Jaume Llauradó i la posterior campanya per recollir signatures a favor de les seleccions van marcar un abans i un després en la lluita pel reconeixement internacional

La Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons fa ja gai­rebé 20 anys (1998-2017) que rei­vin­dica el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de les selec­ci­ons cata­la­nes. L'asso­ci­ació, que ha esde­vin­gut tot un lobby mediàtic i social en la política cata­lana, no hau­ria estat pos­si­ble sense la mà de Jaume Llau­radó, que va morir diu­menge als 73 anys. L'eti­queta de visi­o­nari és prou esca­ient per a l'empre­sari bar­ce­loní, sobre­tot ara que no és només l'esport català qui demana el seu lloc al món sinó tot un país sen­cer.

La història de la pla­ta­forma va començar el 9 de novem­bre del 1996 en una reunió d'enti­tats espor­ti­ves cul­tu­rals i polítiques a l'Ate­neu Bar­ce­lonès. L'objec­tiu era exa­mi­nar els esta­tuts de les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals per veure si les cata­la­nes en podien ser mem­bres legal­ment. La con­clusió era que la porta estava oberta en molts casos. Amb tot, ningú es podia ima­gi­nar que la bata­lla que començaria en aquell moment tin­dria unes con­seqüències legals, polítiques i soci­als de tanta trans­cendència. Reco­llir les famo­ses 525.000 sig­na­tu­res i el suport de les qua­tre dipu­ta­ci­ons, 36 del 41 con­sells comar­cals i d'uns 700 ajun­ta­ments no seria res al cos­tat del mur que posa­ria el govern espa­nyol per evi­tar la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les fede­ra­ci­ons cata­la­nes.

El 28 de juliol del 1999 la llei de l'esport va incloure la demanda popu­lar de selec­ci­ons i les fede­ra­ci­ons podien dema­nar l'ingrés a les seves res­pec­ti­ves fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals mal­grat el recurs del PP al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. El pri­mer objec­tiu tot­hom el tenia clar, la fede­ració de pati­natge. No hi havia gai­rebé cap esport més “català” que l'hoquei sobre patins. Però Espa­nya va dei­xar clar que digues­sin el que digues­sin les lleis inter­na­ci­o­nals i els esta­tuts d'enti­tats pri­va­des mai per­me­tria una victòria tan sonada com la que hau­ria estat per Cata­lu­nya for­mar part de la FIRS. La pla­ta­forma va par­ti­ci­par acti­va­ment en la lluita per aquell reco­nei­xe­ment, però ni tan sols la seva per­sistència, ja amb Vinyals com a pre­si­dent, la de la fede­ració cata­lana, la del govern o la de la UFEC ser­vi­rien per tom­bar les pres­si­ons direc­tes del govern espa­nyol als diri­gents de la FIRS.

Revi­fada rei­vin­di­ca­tiva

L'apa­rició de la pla­ta­forma a finals dels anys 90 va coin­ci­dir amb altres movi­ments que recla­ma­ven selec­ci­ons naci­o­nals per a Cata­lu­nya. El Comitè Olímpic Català (COC) va viure una revi­fada de la mà d'Ignasi Doñate i la UFEC, pre­si­dida per David Moner, també va posar sobre la taula el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de l'esport català. Ja lla­vors, el govern espa­nyol, per repre­sen­tació del seu secre­tari gene­ral de l'Esport, San­ti­ago Fisas (PP), va insis­tir a negar qual­se­vol pos­si­bi­li­tat en la par­ti­ci­pació d'equips “autonòmics” en com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals. En aquest sen­tit, va fer for­tuna la frase del por­ta­veu Miguel Ángel Rodríguez sobre les cani­cas i les selec­ci­ons. El man­dat de Llau­radó a la pla­ta­forma no va ser exempt de polèmica. Va sig­nar un acord amb ERC per a les elec­ci­ons del 2003 en què donava públi­ca­ment suport al par­tit que lla­vors lide­rada Josep Carod-Rovira. Això va pro­vo­car una dura reacció de CiU con­tra Llau­radó, que en aquell moment va con­si­de­rar que Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya era l'únic par­tit que s'estava “mullant de debò” a favor de les selec­ci­ons. Un cop es va for­mar el pri­mer tri­par­tit, ERC es va que­dar amb la política d'Esports i la pla­ta­forma va tenir un paper més relle­vant en col·labo­ració amb el secre­tari gene­ral Rafel Niubò. L'any 2002 Llau­radó va escriure amb Jordi Fines­tres el lli­bre Selec­ci­ons espor­ti­ves. Un dret de Cata­lu­nya, on es remar­cava que la història era un aval inqüesti­o­na­ble per a la demanda d'aquest dret i es recor­dava que la majo­ria d'ajun­ta­ments i clubs cata­lans s'havien expres­sat en el mateix sen­tit.

Bar­to­meu el lloa

El pre­si­dent del Barça va tenir ahir unes parau­les d'agraïment per a Llau­radó: “Amb la marató va fer una tasca social increïble. Avui és un dia trist per al bar­ce­lo­nisme perquè va ser un home sem­pre molt lli­gat al club.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)