Seleccions

Corfbol

“Corf... què?”

La selecció ha contribuït a difondre el corfbol a Catalunya, però encara és un esport estrany per a molts

La catalana de corfbol va ser la primera federació nacional a rebre el reconeixement com a membre de ple dret en la respectiva internacional (2005)

Des de l'estrena en un mundial el 1999 competeix amb normalitat

El corf­bol apa­reix amb comp­ta­go­tes en els mit­jans de comu­ni­cació. La majo­ria de cata­lans no n'ha vist mai cap par­tit i bona part de la població el des­co­neix total­ment o par­ci­al­ment. “Corf... com?” “Corf... què?”, res­po­nen quan se'ls pre­gunta sobre aquest esport ori­gi­nat a Holanda al prin­cipi del segle pas­sat i que actu­al­ment es prac­tica arreu del món. A Cata­lu­nya va desem­bar­car als vui­tanta. El 1980 es van crear els dos pri­mers equips a Ter­rassa.

“Malau­ra­da­ment, encara hi ha molta gent que no el coneix. Segu­ra­ment perquè no se'n fa una extensa cober­tura mediàtica i perquè la fede­ració no té prou recur­sos econòmics per impul­sar cam­pa­nyes de difusió efec­ti­ves”, explica la pre­si­denta de la Fede­ració Cata­lana de Korf­bol (FCK), Sílvia Mayo.

Però, encara que sem­bli men­tida, el corf­bol té un lloc asse­gu­rat en la història de l'esport català. La FCK va assen­tar un pre­ce­dent enco­rat­ja­dor a finals de la dècada dels noranta, en plena efer­vescència de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Espor­ti­ves Cata­la­nes, quan va ser accep­tada com a mem­bre pro­vi­si­o­nal de la fede­ració inter­na­ci­o­nal (1997). Aquesta situ­ació li va per­me­tre debu­tar en com­pe­ti­ci­ons ofi­ci­als. L'estrena es va pro­duir a Austràlia i va superar les expec­ta­ti­ves pre­vis­tes amb una vui­tena posició (1999). Tres anys després va millo­rar una posició en l'euro­peu que va orga­nit­zar. Va ser la dar­rera vegada que com­pe­tia com a mem­bre pro­vi­si­o­nal, perquè el dis­sabte 30 d'octu­bre del 2005 l'assem­blea gene­ral de la fede­ració inter­na­ci­o­nal va votar a favor de l'admissió de la cata­lana com a mem­bre de ple dret, fins lla­vors cap orga­nisme ho havia acon­se­guit. El resul­tat de la votació va ser de 37 vots a favor i cinc en con­tra, el sufragi va ser secret i, per tant, no es conei­xen els països que es van opo­sar a la volun­tat de la FCK. Un dia després, la selecció va cele­brar l'èxit ins­ti­tu­ci­o­nal amb una victòria al ter­reny de joc. Va batre Por­tu­gal i va ser pro­cla­mada cam­pi­ona de l'euro­peu B, el tri­omf li va per­me­tre gua­nyar-se la plaça per com­pe­tir en l'euro­peu d'Hon­gria del 2006.

Així es va aca­bar la bata­lla extra­es­por­tiva de la cata­lana de corf­bol i a par­tir d'aquest moment es va poder com­por­tar com un orga­nisme espor­tiu de qual­se­vol país nor­ma­lit­zat. És a dir, a pro­moure el corf­bol, a vet­llar pels interes­sos dels seus clubs afi­li­ats i a bus­car recur­sos econòmics perquè la selecció pugui con­ti­nuar com­pe­tint inter­na­ci­o­nal­ment. En els últims mesos, per exem­ple, la FCK ha hagut de moure cel i terra per recap­tar els diners per finançar el des­plaçament i l'estada de l'equip naci­o­nal a la Xina, on par­ti­ci­parà en el mun­dial que començarà el 27 d'octu­bre a Sha­o­xing. Final­ment, va obte­nir els diners gràcies a un seguit d'ini­ci­a­ti­ves i a la inter­me­di­ació de la pla­ta­forma pro selec­ci­ons que va apor­tar la quan­ti­tat econòmica que fal­tava per finançar l'expe­dició (20. 000 euros).

A la Xina sense com­ple­xos

La selecció cata­lana ha tre­ba­llat molt en els últims anys per créixer espor­ti­va­ment i afronta la cita amb la intenció de superar la novena posició que va obte­nir en l'últim mun­dial i, de fet, no des­carta plan­tar cara a les millors selec­ci­ons. En l'euro­peu de l'any pas­sat ja va demos­trar la millora qua­li­ta­tiva sig­nant la cin­quena posició i ara s'ha pro­po­sat clas­si­fi­car-se per a les semi­fi­nals. Encara que és cons­ci­ent que haurà de recórrer molt camí per estar a l'altura de potències com l'holan­desa, el país amb més tra­dició i que ha domi­nat amb una auto­ri­tat insul­tant totes les com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals. No en va, la fede­ració holan­desa té unes 100.000 llicències, men­tre que a Cata­lu­nya n'hi ha poc més d'un miler, a banda de les esco­lars, que tam­poc engrei­xen gaire la xifra.

Els pre­ce­dents més recents de la cata­lana con­vi­den a l'opti­misme. Aquest setem­bre s'ha con­ver­tit en cam­pi­ona del 4 Naci­ons, en un dels últims tests abans de la cita mun­di­a­lista. La selecció va gua­nyar els tres com­pro­mi­sos que va dis­pu­tar con­tra rivals de cate­go­ria com Rússia (23-17), Ale­ma­nya (14 -13) i Angla­terra (20-14).

La pro­gressió del corf­bol català també s'observa en les cate­go­ries infe­ri­ors i en les com­pe­ti­ci­ons de clubs. Cata­lu­nya sub-23 va obte­nir el cinquè lloc en l'últim mun­dial, men­tre que el CK Vaca­ris­ses va par­ti­ci­par en l'última fase final de l'Europa Cup per ter­cer cop i l'Asses­so­ria Vall­pa­radís té tres títols de l'Europa Shi­eld a les vitri­nes, el dar­rer con­quis­tat la tem­po­rada pas­sada.

L'èxit de la retro­a­li­men­tació

Des de l'accep­tació de la cata­lana de corf­bol, dinou fede­ra­ci­ons espor­ti­ves naci­o­nals més han estat reco­ne­gu­des en l'àmbit inter­na­ci­o­nal. La dar­rera a acon­se­guir-ho va ser la de dards, el 20 de setem­bre pas­sat.

Si bé és cert que la FCK va obrir una escletxa, també és veri­tat que el corf­bol s'ha bene­fi­ciat molt de la lluita per tenir selec­ci­ons cata­la­nes ofi­ci­als. Aquesta volun­tat li ha permès obte­nir recur­sos d'orga­nis­mes com la pla­ta­forma pro selec­ci­ons i al mateix temps gau­dir d'un segui­ment espe­cial, encara que escàs, pel fet de lluir el nom de Cata­lu­nya a l'estran­ger. Ara per ara, el corf­bol té aquest mèrit i al mateix temps la llosa de la res­pon­sa­bi­li­tat. Pot­ser, en una hipotètica nor­ma­li­tat, esports com el fut­bol hau­rien aca­pa­rat tota l'atenció en detri­ment d'esports amb menys segui­dors. “Els resul­tats de la selecció cata­lana són, sense cap dubte, la nos­tra millor carta per fer soroll i tenir més ressò mediàtic i social”, reco­neix Mayo.

La pre­si­denta també s'enor­gu­lleix d'altres valors que defensa el corf­bol, com la coo­pe­ració en con­tra­po­sició a l'indi­vi­du­a­lisme i el res­pecte, que li han ser­vit per pro­moure'l en àmbits com ara l'esco­lar, l'altra via de difusió en la qual tre­ba­lla la FCK i que ha donat els seus fruits. No cal obli­dar que és l'únic esport mixt. Els equips els inte­gren qua­tre homes i qua­tre dones.

1a
federació
catalana esportiva en rebre el reconeixement internacional. El 2005 la internacional de corfbol en va aprovar l'ingrés.
8
participacions
en competicions internacionals, entre mundial i europeu, haurà protagonitzat després del mundial de la Xina d'octubre.
2005
Campiona
de l'europeu B, primer triomf internacional català. La millor posició en un mundial és un 8è lloc (1999) i en un europeu, un 5è (2010).
Els rivals.
Catalunya ha quedat enquadrada en el grup D en el mundial de Shaoxing, juntament amb la República Txeca (3a en l'últim europeu i 4t del rànquing IKF); la Xina (11a en el rànquing IKF), un rival difícil per la seva condició d'amfitrió, i Gal·les (18a en l'IKF), que es preveu que sigui la ventafocs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)