Seleccions

14 anys de partits internacionals continuats

La muntanya russa

Catalunya juga amb regularitat un partit anual des del 1997 que va debutar contra Bulgària

La tornada a escena de la selecció, la resposta social, la conscienciació, la verificació del potencial de l'equip i rivals de la talla del Brasil i l'Argentina han il·lusionat el país

Els impediments per competir i la capacitat per superar-los, el fracàs

Abans del 1993, la selecció de fut­bol era tota una qui­mera per a mol­tes gene­ra­ci­ons de cata­lans. Alguns l'havien fan­ta­si­e­jat tal­ment com un joc infan­til. Es trac­tava de bus­car tots els juga­dors cata­lans en actiu i dis­se­nyar un onze com­pe­ti­tiu. Pot­ser no hi havia el ven­tall qua­li­ta­tiu actual, però sem­pre com­po­sa­ven un equip amb garan­ties i si no hi havia prou fut­bo­lis­tes esfon­dra­ven els límits del Prin­ci­pat i lla­vors, amb la poten­ci­a­li­tat com­pleta dels Països Cata­lans, les pos­si­bi­li­tats i la qua­li­tat aug­men­tava. Posats a ima­gi­nar... D'altres, escèptics acom­ple­xats, no veien amb gaire entu­si­asme l'opció que Cata­lu­nya pogués com­pe­tir ofi­ci­al­ment, més per una qüestió de por al ridícul que no pas per pen­sar il·lusa­ment que Espa­nya faria l'impos­si­ble per evi­tar-ne la presència.

El 24 d'abril del 1993 la juguesca infan­til es va fer rea­li­tat. Cata­lu­nya, diri­gida per Car­les Rei­xach, va tor­nar a aparèixer en escena –no ho feia des del 1976– per enfron­tar-se amb una selecció d'estran­gers de la lliga espa­nyola en motiu de l'home­natge a Laszi Kubala a Montjuïc (4-4). Dos anys després, la selecció va sal­tar un altre cop a un ter­reny de joc. Aquest cop per jugar con­tra el Barça al Nou Estadi de Tar­ra­gona en un amistós que es va adju­di­car (5-2) gràcies als gols de Car­los (2), Jordi Cruyff i Lima i que va supo­sar el debut d'Àngel Alonso a la ban­queta cata­lana. Les dues cites van ser­vir perquè molta gent sabés que la samar­reta cata­lana d'ales­ho­res, com la d'ara, era blanca amb la senyera en una franja ver­ti­cal a la part dreta, i per començar a fer bullir l'olla.

Encara que ini­ci­al­ment havia fet la impressió que la missió de Cata­lu­nya era la de con­ver­tir-se en un sim­ple espàrring, sem­blant als clàssics rivals dels Har­lem Glo­be­trot­ters, a poc a poc la via rei­vin­di­ca­tiva es va apo­de­rar de la selecció. El con­text també ho afa­vo­ria. Pocs anys abans, coin­ci­dint amb els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona, el Comitè Olímpic Català (COC) havia impul­sat cam­pa­nyes a favor de la par­ti­ci­pació de Cata­lu­nya i dels espor­tis­tes cata­lans en com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals. La soci­e­tat cata­lana havia inten­tat nor­ma­lit­zar-se en molts àmbits, amb més o menys èxit, i ara tocava a l'esport català pro­var-ho. I el fut­bol, l'esport de mas­ses per excel·lència, s'havia de con­ver­tir en la punta de llança de la lluita pel reco­nei­xe­ment.

A par­tir del 1997, la cursa cap a l'ofi­ci­a­li­tat es va inten­si­fi­car. Cata­lu­nya va dei­xar el paper de secundària i va dis­pu­tar un par­tit inter­na­ci­o­nal con­tra Bulgària (1-1) que va reu­nir més de 30.000 espec­ta­dors a Montjuïc. Par­tits com aquests per­me­tien pro­jec­tar la selecció al món. Un any després, Pitxi Alonso va donar una nova con­vo­catòria per enfron­tar-se, aquesta vegada, amb Nigèria (5-0) i la soci­e­tat va res­pon­dre regis­trant un rècord d'assistència a l'estadi Olímpic (53.630). “La veri­tat és que ha estat una sor­presa la res­posta de l'afició. Hem vis­cut un fet insòlit. La gent està sen­si­bi­lit­zada i això és una mos­tra de l'interès que des­perta la nos­tra selecció”, va decla­rar el selec­ci­o­na­dor al final del par­tit. La Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Espor­ti­ves Cata­la­nes va apro­fi­tar la jor­nada per reco­llir sig­na­tu­res de suport a la ini­ci­a­tiva de can­viar la llei de l'esport. El rival següent, Iugoslàvia, també va caure ren­dit als peus cata­lans per la mínima després d'un gol d'Òscar Gar­cia. El tri­omf, com els pri­mers anys, van ser­vir per rea­fir­mar la potència de Cata­lu­nya i el suport dels cata­lans a la ini­ci­a­tiva. Però també per com­pro­var que Espa­nya no faria ni una con­cessió, més aviat al con­trari. Diver­sos polítics espa­nyols es van afa­nyar a fre­nar l'eufòria cata­lana i la ins­tau­ració de par­tits inter­na­ci­o­nals de diver­ses comu­ni­tats autònomes inten­ta­ven reduir l'impacte mediàtic dels com­pro­mi­sos cata­lans o bas­cos, que també s'havien embran­cat en la mateixa lluita.

El Bra­sil esmi­cola el des­encís

Ales­ho­res es va entrar en una espi­ral de pes­si­misme sobre la uti­li­tat o no dels amis­to­sos i si la fórmula dels par­tits anu­als nada­lencs por­tava a algun lloc. Lituània (5-0) i Xile (1-0) no van aju­dar a engres­car els afi­ci­o­nats, encara que no van dei­xar de donar suport a l'equip i la xifra d'assis­tents va con­ti­nuar crei­xent (60.000). Però no tot havien estat esforços en va. Cinc anys con­ti­nu­ats de par­tit anual també van ser­vir per ence­tar un debat que impli­cava diver­sos actors de la soci­e­tat. Pep Guar­di­ola va mani­fes­tar que els juga­dors no podien fer res més i que ara era el torn dels polítics. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, Jordi Pujol, va res­pon­dre: “En aquest moment no podem fer gai­res coses. S'han tan­cat algu­nes por­tes, com la nova nor­ma­tiva de la FIFA [que obliga per com­pe­tir ofi­ci­al­ment a ser mem­bre de l'ONU] i la cosa està molt verda. Però bé, hi ha excep­ci­ons com les illes Fèroe o Escòcia, que vénen del pas­sat. Encara que sigui en ferro fred, segui­rem picant. Ara el més impor­tant és man­te­nir aquest espe­rit, demos­trar que exis­tim com a país, com a sen­ti­ment col·lec­tiu.”

La Fede­ració Cata­lana de Fut­bol (FCF) va haver de bus­car una nova fórmula per des­per­tar l'interès gene­ral i per aug­men­tar la dimensió de la rei­vin­di­cació naci­o­nal. Tan­ca­des totes les vies burocràtiques va recórrer a l'espor­tiva i va con­trac­tar una de les potències fut­bolísti­ques mun­di­als, el Bra­sil. La res­posta va ser més que extra­or­dinària: 96.700 espec­ta­dors es van aple­gar al Camp Nou el 18 de maig del 2002 en la millor entrada de la història en un par­tit de Cata­lu­nya. La selecció no va poder amb l'equip encapçalat per Ronal­dinho, autor de dos gols, i Ronaldo (1-3), però va donar la cara.

La flama s'havia encès un altre cop, però en els anys següents es va man­te­nir amb inter­mitència. El Bra­sil va tor­nar a visi­tar Cata­lu­nya i l'Argen­tina es va con­ver­tir en un rival habi­tual (tres cops) enmig de la des­fi­lada de selec­ci­ons de la talla de la Xina, l'Equa­dor, el Para­guai i
Costa Rica. En l'àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal no s'havia avançat més, no es tro
bava la fórmula de des­blo­que­jar la situ­ació.

Lla­vors, es va haver de pen­sar un nou model per atraure l'expec­tació d'un poble que havia vist créixer la seva selecció, enfron­tar-se als millors equips del pla­neta però sense l'emoció de la com­pe­tició. La FCF la va encer­tar. Es van pac­tar dos par­tits amb el País Basc. Un a Cata­lu­nya i un altre en ter­ri­tori basc. Els dos com­pro­mi­sos, sal­dats amb empats, es van viure amb inten­si­tat i com­pli­ci­tat. A més, la selecció va jugar fora del país després de cin­quanta anys.

El 2009, la fede­ració es va treure un altre as de la màniga per man­te­nir l'interès mediàtic de la selecció. Va con­trac­tar Johan Cruyff –que va defen­sar la samar­reta en una ocasió– per aca­pa­rar l'atenció. El Flaco ho acon­se­gueix, però tard o d'hora cadu­carà i el pes­si­misme s'impo­sarà un altre cop.

Els tècnics.
Tres seleccionadors s'han assegut a la banqueta de Catalunya des de la implantació dels partits internacionals. Pitxi Alonso (1995-2005), Pere Gratacòs (2005-2009) i Johan Cruyff (2009).
18 partits.
Catalunya ha jugat cada any des del 1997 amb un balanç de deu triomfs, quatre empats i quatre derrotes. Les victòries més àmplies les va aconseguir contra Nigèria i Lituània (5-0) el 1998 i el 2000, respectivament. El Brasil i l'Argentina han estat els dos únics combinats capaços de derrotar la selecció, una vegada cada combinat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)