Seleccions

Andreu Subies

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA

“El partit és una cosa nostra i s'ha de defensar ”

Andreu Subies presidirà aquesta tarda el seu primer partit de Catalunya

Afirma que en vuit mesos de mandat ha pres decisions difícils sempre mirant pel bé i per la salut esportiva de tots els federats

Si no enganxem la gent potser és culpa nostra, o de tots, perquè no es dóna prou consistència a aquest acte
Confio que serà un partit per a 30.000 o 35.000 espectadors, que seria un paràmetre correcte amb vista al futur
A la FCF, si comences a parlar de futbol i futbol i de més futbol, tots els problemes s'acaben en això, en el futbol

Andreu Subies (Benavent de Segrià, 1970) afronta avui el seu primer partit de Catalunya com a president de la federació catalana. Després d'un any intens, i d'assumir una càrrega de responsabilitat molt gran en forçar unes eleccions a la FCF, Subies tanca el 2011 amb alguns deures fets, altres d'encarrilats i amb feina, molta feina, encara per fer.

Serà el seu primer partit de Catalunya com a president de la federació catalana. Què n'espera?

Des que vam entrar en la FCF, el partit de la selecció era un dels reptes més importants que teníem, sobretot vistes les experiències que havíem tingut anteriorment. Vam pensar com actuar, com preparar el partit i portar-lo a terme. Després de l'estiu vam contactar amb en Johan i ell va dir que volia continuar, que no tenia cap inconvenient a dirigir la selecció. A partir d'aquí, ens vam posar a treballar amb el compromís de país que havíem pres, amb els mitjans, amb TV3, amb tots els professionals i amb la secretaria general de l'Esport. Hem anat treballant conjuntament, i totes les decisions han estat consensuades. Volíem fer la màxima difusió del partit i intentarem que sigui el punt de partida de les properes cites de Catalunya.

Anirà amb la família a Montjuïc?

Sí, vindrà la família i altra gent propera que també em va dir que volia ser-hi present. L'hora els beneficia i per primera vegada la meva filla podrà veure el partit, ja que fins ara els horaris no solien beneficiar. És important que els nens en general hi puguin assistir.

S'omplirà l'estadi?

Hem habilitat el camp per a 40.000 persones. Hem obert un gol i esperem que les taquilles funcionin bé a última hora. Confio que serà un partit per a 30.000 o 35.000 espectadors, que seria un paràmetre correcte i un bon punt de partida per continuar treballant per al futur.

Troba atractiva la selecció rival d'aquest desembre, Tunísia?

L'atractiu el fan les persones. El Barça està jugant contra equips inferiors i la gent va al camp. Aquest partit de Catalunya té lloc un cop a l'any, si no enganxem la gent potser és culpa nostra, o de tots, perquè no es dóna prou consistència a aquest acte, ni tot el que reflecteix la selecció catalana o les diverses seleccions catalanes. Si ve aquesta quantitat de gent de la qual parlàvem i tothom es pren l'acte com el que és i disfruten d'ell, doncs hem de saber que això és una cosa nostra, de casa nostra, i l'hem de defensar.

Pot ser que la selecció de Tunísia que va jugar a Bilbao sigui molt diferent de la que jugarà a Barcelona?

Li fa falta alguna incorporació que estava pendent d'arribar. Jugant dos partits en tres dies intentaran reservar el millor equip contra Catalunya, així ens ho han dit i és normal. Tunísia es presentarà amb molts dels jugadors que definitivament aniran a la copa d'Àfrica, cosa que ens interessava. La seva televisió cobrirà el partit des de Catalunya i, en canvi, no ho ha fet des del País Basc. Ells donaran més cobertura informativa del nostre partit.

El dia 30 ve carregat carregat...

Sí, a banda que avui es disputen els partits de les seleccions inferiors, la sub-18 i la sub-16, a la Barceloneta, a partir de les 12 del migdia els jugadors de l'absoluta estan convocats a Montjuïc. D'aquí marxaran a l'hotel, dinaran i descansaran, i a quarts de sis aniran cap a l'estadi. La meva idea és anar a veure'ls a l'hotel o a l'estadi, donar-los les gràcies per la seva implicació i desitjar-los sort, que es vegi un bon partit i també un bon any nou.

La selecció catalana fa goig, oi?

És el que hem intentat. Hem preguntat a entrenadors, jugadors, clubs... quin dia podrien estar a disposició de la selecció de Catalunya, i tots vam decidir que el millor era el dia 30. El rival també es va prestar a jugar el dia 30, potser una selecció americana o europea hi hauria posat més problemes. Tunísia, a més, farà nit demà a Barcelona. Per a nosaltres, serà un goig tenir tants bons jugadors, i que tots ells hagin passat per les categories inferiors de la selecció. Els onze del Barça, els set de l'Espanyol, la representació dels de segona A, el retorn de Bojan, que marxarà l'endemà, tot plegat són gestos per tornar a lluitar i il·lusionar la gent que vingui.

Més de 500 presidents de clubs catalans hi seran presents. S'ha volgut que hi participés tothom?

Una part de la meva feina és ser pròxim, implicar-se amb els presidents de clubs. Hem parlat amb ells perquè puguin venir, perquè vinguin acompanyats i perquè tinguin un tracte preferencial. Al cap i a la fi, nosaltres som gestors del seu futbol. Hem d'intentar que la FCF i els presidents anem tots a l'una. Per això, amb vista al gener, intentarem que tots els màxims dirigents dels clubs tinguin un carnet de president i una vinculació amb la federació catalana, ja que ells són els màxims representants del nostre futbol, una peça importantíssima. A més, hi ha hagut més de 8.000 entrades comprades directament des dels clubs.

En la lluita per l'oficialitat de la selecció catalana, s'ha perdut força?

Totes les coses tenen el seu límit. Durant molts anys aquesta reivindicació l'hem conduït fent partits, fent actes, però la societat actual està més per concerts econòmics que no pas per concerts socials i polítics. Potser les coses arribaran d'una manera més normal. Tenim això, hem de defensar-ho ja que no podem perdre els valors. Si no ho defensem nosaltres qui ho farà? El futbol és un bon mitjà, un bon camí per defensar els nostres valors.

És important que Cruyff estigui assegut avui a la banqueta?

Coneix molt bé la selecció després dels dos partits anteriors, coneix la casa, i està involucrat amb el partit. Ha fet un espot publicitari, ha ofert la seva imatge i la seva presència en les rodes de premsa de la FCF... Encara que només sigui un cop l'any, i que només hi hagi aquesta vinculació, tenir Cruyff és el primer pas per dignificar el nostre futbol. Ens dóna una magnitud molt gran i els jugadors de primer nivell es veuen recompensats també sent dirigits per ell.

Quin panorama tan diferent l'actual amb el de l'any passat, quan en la junta de Jordi Casals hi havia un profunda divisió...

El temps et dóna la raó o te la pren. Llavors va ser difícil dur a terme les accions, i no va ser la manera ideal de fer les coses. Tant de bo s'hagués pogut continuar amb tranquil·litat, però teníem compromisos adquirits i les coses només es fan prenent decisions, fent un pas endavant, no pas esperant. Hi va haver eleccions i han passat vuit mesos de govern. A la FCF, si comences a parlar de futbol i futbol i més futbol, els problemes s'acaben en el que és el futbol.

Pot fer un resum del que ha estat la seva tasca de govern durant aquest 2011?

Vam agafar el compromís d'estabilitzar la FCF en tots els àmbits: l'econòmic, l'esportiu i el social. Era el que més em feia patir. La imatge no podia ser de descontrol i necessitàvem suports. Què hem fet fins ara? Hem equilibrat la FCF econòmicament perquè tingui un futur, el mateix en el terreny esportiu, i a banda hem procurat que tots els nostres actes tinguin el màxim nivell. I també hem invertit. Hem invertit en tecnologia, en programes informàtics, en intranet, la televisió pròpia que arrencarà en breu... Hem ofert portals web als clubs i estem posant èmfasi en la formació de directius. El nostre objectiu més ambiciós en aquest sentit serà el de crear la figura del responsable federatiu en cada club, que amb el temps farà que la vinculació amb la FCF sigui més bona. La responsabilitat que tenim sobre tots els federats ha de ser total. Tenim 8.000 equips, 4.000 partits cada cap de setmana, 2.000 àrbitres i 8.000 entrenadors, i la responsabilitat que tenim sobre tots ells és increïble. En l'apartat mèdic, sempre hem garantit que els 140.000 federats estiguin coberts. Els presidents poden estar tranquils, per això gestionem una mutualitat pròpia, a uns costos per federat de 6 euros fins als 14 anys, i de 14 euros fins als 16. Així podem garantir la salut esportiva al màxim nivell. Hem pres les decisions adequades per garantir l'estabilitat, i des de Madrid ens ajudaran a canvi que no hi hagi problemes i que una federació com la catalana sigui estable.

Ha pogut posar una mica d'ordre a l'altra cita del futbol català, la copa Catalunya?

Sí, la pròxima edició intentarem jugar-la dins la temporada. Això vol dir que el 30 de juny s'haurà disputat ja la final, amb els jugadors i els equips que hi hagi. Cada vegada els clubs professionals tenen més compromisos, i l'any vinent hi ha Eurocopa, però nosaltres hem de mantenir el nom i el prestigi de la nostra copa i que els clubs la intentin guanyar amb els millors jugadors que tinguin.

Amb tot el tema de la crisi, ha limitat alguna activitat com a president de la FCF?

Sé d'on vinc, vinc del futbol modest, del futbol de base, i com a president de la FCF hi ha llocs i moments inevitables en què hi he de ser, per exemple una final, o un títol. Però per a les grans cites no gastarem ni un euro de la catalana, si em conviden hi aniré, si no, no. En l'últim clàssic al Bernabéu entre el Madrid i el Barça estava amb la selecció amateur, a Alacant. No vaig anar al mundial de clubs, hi estava convidat, però teníem els preparatius d'aquest partit,i com a president intentaré estar sempre proper al futbol modest. Sí que he d'acompanyar el Barça si Xavi pot rebre una Pilota d'Or, perquè també és futbol català. A banda d'això, visitar els camps, el de l'Espanyol, els de segona A, els de segona B, tercera i tot el futbol de base. Intento compaginar els desplaçaments amb la gestió de la FCF: quan vaig entrar vam fer fora els gerents que hi havia per reduir costos.

Quina és la consulta més habitual que li han fet i quina la més estranya?

Totes les consultes solen ser dilluns per problemes en els partits. No hem d'oblidar que al davant d'un resultat no hi ha res més important en una federació de futbol i qui digui el contrari menteix. Els resultats dels caps de setmana, les problemàtiques de les actes, les sancions, tot això és el tema número u. També hi ha problemes perquè un club no ha pogut fer determinat tràmit informàtic, o perquè per falta de coneixement del reglament es porta una situació al límit. Per això tenim 40 advocats a la federació. Entre les consultes més rares, els problemes dels clubs a l'hora de pagar un contracte a un entrenador, que no se li vulgui donar la baixa a un nen, casos de pares que s'han separat i que no saben on portar a jugar el fill... Tot això són situacions del dia a dia que potser només es poden resoldre amb reglaments nous, estatuts i intentant saber què fa la resta del món per solucionar-les. El futur passa per vetllar per l'estabilitat esportiva i emocional de tots els nens. D'altra banda, la FCF es dedica, a banda de gestionar l'activitat esportiva i els comitès, que el dia a dia dels clubs sigui tan ordenat som sigui possible. A causa del creixement del futbol, haurem de crear nous articles i reglaments. El futbol de base necessitarà un tractament diferent al del futbol amateur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)