Seleccions

Sofia Maccari

I Londres, per fi, va conèixer l'estelada

sana enveja La jugadora argentina va celebrar la plata olímpica a Londres com molts catalans haurien volgut i no van gosar fer: amb una estelada hoquei Set anys a Terrassa fan que se senti “de cor mig argentí i mig català”

Es va fer gran a Ter­rassa i hi va des­co­brir una llen­gua i una manera de viure que rei­vin­dica sem­pre que pot


10 d'agost, River­bank Arena de Lon­dres. Holanda acaba de gua­nyar la final olímpica d'hoquei femení con­tra l'Argen­tina (2-0) i una de les sub­cam­pi­o­nes se separa del grup per un ins­tant i s'acosta a la grada i demana una ban­dera a un espec­ta­dor a qui no coneix de res. Fins aquí, una escena típica en grans cites espor­ti­ves. Però l'únic blau que té la ban­dera és el d'un tri­an­gle i l'únic blanc, el d'una estre­lla. Qui es lliga l'este­lada a la cin­tura i s'hi foto­gra­fia més tard amb la meda­lla de plata al coll és Sofia Mac­cari, una argen­tina “per sem­pre més amb el cor mig argentí i mig català”, que no només va apro­fi­tar els set anys que va jugar en l'Atlètic Ter­rassa per apu­jar el seu nivell espor­tiu fins a con­ver­tir-se en titu­lar indis­cu­ti­ble de la selecció argen­tina. També s'hi va fer adulta, amb tot el que això com­porta, va des­co­brir el fet dife­ren­cial fins a com­par­tir-lo i rebut­jar el mal­tracte a què està sotmès.

Amb ella ningú no hi comp­tava. Va ser una argen­tina qui va esqui­var les ridícules cor­re­dis­ses dels emis­sa­ris del CSD per plan­ti­fi­car ban­de­res espa­nyo­les al davant de cada espor­tista sos­pitós de des­a­fecte que gua­nyava una meda­lla.

Mac­cari parla català amb fluïdesa i l'escriu amb cor­recció. El seu gest, que pocs espec­ta­dors van saber inter­pre­tar in situ, va anar adqui­rint una dimensió crei­xent i, quan va pas­sar uns quants dies de vacan­ces a Ter­rassa a final d'agost, va haver de res­pon­dre a un munt d'entre­vis­tes. “Volia fer-me unes fotos amb l'este­lada per enviar-les a les meves ami­gues de l'Atlètic”, res­po­nia. Va tor­nar a l'Argen­tina i allà és on es va ado­nar del que havia fet, tot i que no hi dóna més importància: “Per mi és una mica més fàcil perquè no visc a Cata­lu­nya. Però sé que hi ha molts espor­tis­tes cata­lans que ho hau­rien vol­gut fer perquè, lamen­ta­ble­ment, no poden com­pe­tir amb Cata­lu­nya”, refle­xi­o­nava en una entre­vista a aquest diari.

El valor dels ges­tos

La final olímpica va ser un mes i un dia abans de la gran mani­fes­tació de l'11 de setem­bre. El seu gest a Lon­dres va ser cone­gut ràpida­ment en el seu entorn i la mas­siva con­cen­tració de l'Onze de Setem­bre l'ha aju­dat a ser entesa quan reclama que Cata­lu­nya deci­deixi el seu futur lliu­re­ment. I que aquest pugui ser un tema de con­versa: “Puc par­lar de Cata­lu­nya, de cata­lans, d'inde­pendència... una cosa impen­sa­ble fa pocs anys. Surt a les notícies, als mit­jans. S'ha evo­lu­ci­o­nat molt.”

Quan deixi l'hoquei, vol ser peri­o­dista. Pot­ser va ser la curi­o­si­tat intrínseca a aquesta pro­fessió, o la cons­ta­tació que era cert el que li havia expli­cat el seu germà sobre la rea­li­tat cata­lana, o una mica de tot, el que la va por­tar a apro­fun­dir en els orígens de la terra que l'aco­llia: “Sem­pre m'ha agra­dat molt la història, he pre­gun­tat molt sobre Cata­lu­nya i tot això m'ha fet una mica més cata­lana. Però també m'agrada la per­so­na­li­tat dels cata­lans, el res­pecte que dema­nen pels seus ide­als, la seva força, la sin­ce­ri­tat i sobre­tot la seva fide­li­tat com a per­so­nes.” Però també hi va fer l'ambi­ent: “Vaig anar a parar a Ter­rassa i l'entorn molt català en què em movia em va aju­dar a apren­dre i a adap­tar-me molt millor.” Segur que tor­narà.

L'esport la porta i se l'endú

Si Sofia Maccari no fos tan bona jugadora, probablement encara jugaria a Catalunya. Hi va venir per l'esport, aprofitant que un germà seu s'establia temporalment a Barcelona. En teoria havia de ser una etapa d'un any, però se n'hi va estar set. Tenia 18 anys i el seu germà ja la va avisar que allà on anava no era ben bé Espanya. Set anys a l'Atlètic de Terrassa li van servir per arrelar, per compartir la vida en tota la seva extensió i per ser una terrassenca més, tant a dins del club –responsable d'equips de base– com vestida de carrer. Però l'estiu del 2009 va anar de vacances a casa seva i ja no va tornar. La federació argentina la va incloure en el grup d'aspirants a formar la selecció del mundial del 2010, a Rosario. La condició era jugar en un club argentí. Per cert, l'Argentina va guanyar el títol i Maccari s'hi va quedar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.