Seleccions

ENRIC MASIP

EXJUGADOR I EXSECRETARI TÈCNIC DEL FC BARCELONA D'HANDBOL

“L'esport és política, com tot”

L'exjugador, que va ser capità de la selecció espanyola, confirma que el seu vot serà afirmatiu en la consulta del 9-N

Diu que molts esportistes no es pronuncien per interessos econòmics

Durant tres anys vaig deixar la selecció espanyola perquè la meva prioritat era el Barça, que era qui em pagava
Tinc molt clar que el 9 de novembre hem de votar, i evidentment el meu vot serà a favor de la independència
Entenc que els esportistes no es pronunciïn sobre el procés perquè s'hi juguen beques i patrocinis
Espanya posarà totes les traves del món perquè la nostra selecció pugui ser reconeguda

Amb la con­sulta del 9-N com a punt de referència, Enric Masip inau­gura aquesta sèrie d'entre­vis­tes amb repre­sen­tants de l'esport català que es mullen per la con­sulta i la inde­pendència. Les entre­vis­tes sor­gei­xen d'una col·labo­ració con­junta entre L'Espor­tiu, la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons i el lloc web esport­per­lain­de­pen­cia.cat. Masip, tota una lle­genda del Barça d'hand­bol i de l'esport català, exposa com ha anat madu­rant la seva opinió cap a les tesis inde­pen­den­tis­tes. També recorda com va ser un dels pocs espor­tis­tes cata­lans que van renun­ciar –ell, durant tres anys– a la selecció espa­nyola. Con­si­dera que sense la inde­pendència serà pràcti­ca­ment impos­si­ble que la selecció d'hand­bol pugui com­pe­tir en cam­pi­o­nats ofi­ci­als.

Si tot va bé, el 9 de novem­bre hi haurà una con­sulta per saber si el poble de Cata­lu­nya vol la inde­pendència. Té clara la seva posició?
Sí, tinc molt clar que hem de poder votar, i evi­dent­ment el vot seria afir­ma­tiu. Els avan­tat­ges que tin­drem sent un país inde­pen­dent seran molt més posi­tius que les càrre­gues que estem patint des de fa anys. A nosal­tres ens tor­nen una part molt des­pro­por­ci­o­nada, molt petita, de tots els diners que sur­ten dels impos­tos i de tot el que els cata­lans fem.
El sen­ti­ment inde­pen­den­tista, l'ha tin­gut sem­pre o és més recent?
La veri­tat és que s'ha anat accen­tu­ant. Fa vint o trenta anys veníem d'on veníem i trobàvem que el canvi era prou posi­tiu per donar nor­ma­li­tat a coses que els nos­tres avis i els nos­tres pares no podien fer, com ara par­lar català. En els últims anys, pot­ser per aquest mal­trac­ta­ment que hem anat rebent, la consciència que ha de can­viar alguna cosa s'ha anat accen­tu­ant. I al final arri­bes a una con­clusió: no vull for­mar part d'un estat que em tracta d'aquesta manera.
Costa que els espor­tis­tes d'elit opi­nin sobre la inde­pendència. Per què?
Per interes­sos econòmics. Entenc que hi ha espor­tis­tes que depe­nen d'una beca o d'un patro­cini d'una empresa d'àmbit esta­tal, i això pot posar en dubte la seva con­tinuïtat dins del món de l'esport perquè si no hi ha aquests diners, no poden seguir entre­nant-se i com­pe­tint. En aquests casos ho entenc per­fec­ta­ment. Ara, en casos en què el per­so­natge no depèn dels diners de la selecció sinó del seu club, crec que hi ha molta ambigüitat. Hi ha espor­tis­tes que es mani­fes­ten poc perquè política­ment és més cor­recte jugar el paper de “sóc català però no diré res que m'impe­deixi anar amb la selecció”.
Creu que hi ha excom­panys seus o juga­dors actu­als que vol­drien mullar-se?
Quan estava en actiu, durant un temps vaig ser el capità de la selecció espa­nyola. Durant aquesta etapa, recordo una entre­vista a la revista Interviú amb un cen­te­nar d'espor­tis­tes cata­lans. Ens pre­gun­ta­ven que si haguéssim d'esco­llir entre selecció cata­lana o espa­nyola, ja no par­la­ven d'inde­pendència, quina esco­lliríem. Només qua­tre espor­tis­tes vam dir la cata­lana. Dels altres, algun va dir l'espa­nyola i alguns altres van dir que hau­rien d'espe­rar que hi hagués la pos­si­bi­li­tat per deci­dir. La gent sem­pre diu que l'esport i la política no es poden bar­re­jar, però al final tot és política.
Li va supo­sar mai algun pro­blema, jugar amb la selecció espa­nyola?
Jo sem­pre he dit el que pen­sava, per tant ningú m'ha pogut retreure res. Va haver-hi una època en què vaig dei­xar la selecció durant tres anys perquè la meva pri­o­ri­tat era el Barça, que era qui em pagava i qui tenia el meu sen­ti­ment majo­ri­tari. En aque­lla època alguns dia­ris de Madrid em van acu­sar de traïdor i altres coses. Després, mal­grat tot, vaig tor­nar perquè només podia jugar uns Jocs Olímpics –en els quals vam aca­bar gua­nyant una meda­lla– si ho feia amb la selecció espa­nyola, lògica­ment.
Va sen­tir que el seu gest era prou valo­rat?
És veri­tat que la gent agra­eix poc això que jo vaig fer, de posar a davant el Barça. Hi ha hagut espor­tis­tes cata­lans, emble­mes del bar­ce­lo­nisme, que mai no han vol­gut dei­xar d'anar amb la selecció espa­nyola. En canvi, jo he dit mol­tes vega­des que quan sen­tia Els sega­dors o fins i tot l'himne del Barça, m'emo­ci­o­nava. Això no em pas­sava amb la selecció espa­nyola. Ara, jo era pro­fes­si­o­nal igual­ment i era una pla­ta­forma per pro­jec­tar la imatge de l'espor­tista inter­na­ci­o­nal­ment.
Alguns espor­tis­tes, com l'Àlex Fàbre­gas, han expli­cat que en cap moment esta­ven pen­sant que juga­ven per Espa­nya sinó que es con­cen­tra­ven a gua­nyar. Què pen­sava en aquell moment?
És un tema de pro­fes­si­o­na­li­tat i sen­ti­ment. El sen­ti­ment no te'l poden dema­nar; la pro­fes­si­o­na­li­tat, sí. En aquell moment és una il·lusió jugar un cam­pi­o­nat del món, uns Jocs Olímpics... Al prin­cipi no t'ho plan­te­ges. Després sí que veus que l'única manera de poder ser-hi és jugant amb la selecció espa­nyola. Ara, si hi hagués la via de les selec­ci­ons cata­la­nes, per la qual es van reco­llir més de 500.000 sig­na­tu­res amb la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Espor­ti­ves Cata­la­nes, l'anunci que vam fer els sis capi­tans de les selec­ci­ons cata­la­nes... Tota aquesta gent ho vam fer per con­vicció i alguns de nosal­tres érem refe­rents de les selec­ci­ons espa­nyo­les. Estàvem en el nos­tre dret. Si Cata­lu­nya pogués par­ti­ci­par en jocs olímpics i cam­pi­o­nats inter­na­ci­o­nals, jo esco­lli­ria Cata­lu­nya perquè sóc català.
Sis copes d'Europa d'hand­bol, vuit lli­gues, una meda­lla de bronze en els Jocs Olímpics... La seva car­rera espor­tiva ha estat magnífica, però deu haver tro­bat a fal­tar poder jugar com­pe­ti­ci­ons ofi­ci­als amb la selecció de Cata­lu­nya?
Sí, ho vaig dir mol­tes vega­des. No crec que ho vegi, però hau­ria estat una il·lusió molt gran poder com­pe­tir en alguna com­pe­tició inter­na­ci­o­nal amb el meu país, amb Cata­lu­nya. Ja vaig veure que aca­ba­ria la meva car­rera i no podria ser així perquè ens posa­rien totes les tra­ves del món, que és el que ha pas­sat. Però sí, hau­ria estat molt gran. De fet, vam jugar alguns amis­to­sos, com el de Gra­no­llers con­tra Suècia, que era la cam­pi­ona del món, i la vam gua­nyar. Era una sen­sació espe­cial ves­tir la samar­reta de la selecció cata­lana.
Creu que ho podrà veure algun dia des de la gra­de­ria?
Sent pragmàtic i no dei­xant-me endur per la il·lusió, penso que serà difícil perquè Espa­nya té molts con­tac­tes i posarà totes les tra­ves del món perquè això no sigui així. És una il·lusió, però serà molt com­pli­cat. Evi­dent­ment, si som un país inde­pen­dent, serà de calaix. Però veig mol­tes tra­ves, perquè si no ens dei­xen ni anar a votar una con­sulta, això vol dir que posa­ran mil pro­ble­mes perquè siguem inde­pen­dents.
Si Cata­lu­nya és inde­pen­dent, quin nivell tin­dria la selecció d'hand­bol?
Es neces­si­ten molts recur­sos per fer una base bona. Per mi, la base s'ha tre­ba­llat bé durant uns anys, però si no hi ha aquests recur­sos, baixa molt el nivell. Hi ha països més petits que nosal­tres que fa anys eren un des­as­tre i han anat gua­nyant nivell, també perquè els de dalt han bai­xat. Jo crec que podríem com­pe­tir, perquè de la base del Barça i de l'hand­bol català en gene­ral n'han sor­tit bons juga­dors que han anat a jugar a fora, i molts són la base de la selecció espa­nyola.
Fa un any que va dei­xar la secre­ta­ria tècnica del Barça. A dia d'avui està molt allu­nyat de l'esport?
Faig molt d'esport, però no hi estic vin­cu­lat. Fa un any que em van fer fora del Barça, i això va ser molt trist, després de tan­tes tem­po­ra­des. Per allò que dèiem de l'agraïment, tot allò que tu has donat pel club, al final queda en res. No amb la gent, perquè l'afecte exis­teix. Però hi ha molta gent que va a la seva i al final li surt millor. Gent que no ha tin­gut ni la impli­cació, ni el sen­ti­ment, ni el com­promís ni amb el país ni amb el club, ni amb la llen­gua ni amb la cul­tura, però en canvi mira que bé li van les coses. El meu avi, molt repu­blicà i molt cata­la­nista, tenia clar que els ide­als i els valors esta­ven per sobre dels diners o de que­dar bé. I això ho he après d'ell.
De cara al futur, quins són els seus objec­tius, específics i gene­rals?
M'agra­da­ria tor­nar al Barça, òbvi­a­ment. No com a pre­si­dent, tot i que ho vaig valo­rar un temps, però sí en alguna can­di­da­tura, perquè el club era com casa meva. Hi he pas­sat més de mitja vida i mol­tes més hores que a casa meva. Ara estic en una asses­so­ria finan­cera, aju­dant espor­tis­tes, fugim de les grans comis­si­ons de la banca. M'agrada això que faig, i si entrés en el Barça bus­ca­ria la manera de seguir aju­dant el club de la meva vida.
Rela­ci­o­nat amb aquesta idea de tor­nar al Barça, pre­fe­ri­ria una funció més direc­tiva o més exe­cu­tiva?
Direc­tiva ho veig difícil. He jugat a hand­bol, i no a fut­bol, i per ser direc­tiu es neces­si­ten uns recur­sos econòmics molt impor­tants que no tinc. Una funció exe­cu­tiva podria ser, però també d'una altra manera. No tor­na­ria a fer la feina que feia, perquè he aca­bat molt des­gas­tat de veure com hi ha gent que pot actuar d'aquesta manera. M'agra­da­ria estar lli­gat al Barça d'una altra manera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.