Vela

La veritable copa Amèrica

Vela. L’Emirates New Zealand i l’Ineos Britannia s’enfronten en la gran final i el guanyador de l’emblemàtica copa de les 100 guinees serà el primer que aconsegueix set victòries

Barcelona decideix a partir d’avui el campió de la 37a edició de la copa Amèrica. Després de les regates preliminars i de la copa Louis Vuitton en les seves diferents fases, ja ha arribat l’hora de la veritable copa Amèrica, en què el defensor, l’Emirates New Zealand, i el desafiador, l’Ineos Britannia, s’enfrontaran a les aigües barcelonines. L’equip neozelandès i l’anglès, i els seus vaixells AC75, es veuran les cares al millor de 13 regates i el que arribi a les 7 victòries s’emportarà la copa de les 100 guinees.

L’Ineos Britannia ha guanyat la copa Louis Vuitton, en què s’ha decidit el Challenger que s’enfrontarà al defensor del trofeu, el New Zealand. L’equip anglès va superar en la final de la copa Louis Vuitton el Luna Rossa Prada Pirelli italià per 7-4, després d’una primera part de la final molt anivellada i de guanyar les tres últimes. L’equip neozelandès no ha competit des del 9 de setembre quan va finalitzar la primera fase de la copa Louis Vuitton, que va poder disputar però sense puntuar per passar a la semifinal. Durant tot aquest temps ha entrenat fort i està preparat.

En la primera fase de la Louis Vuitton a doble enfrontament entre tots els vaixells, i en què va participar l’equip neozelandès, l’Emirates New Zealand i l’Ineos Britannia van aconseguir una victòria cada un en els seus duels directes. En la regata preliminar que es va fer a Barcelona unes setmanes abans, també amb els AC75, els dos finalistes es van enfrontar una vegada amb victòria del New Zealand. El conjunt neozelandès ha estat el campió en les dues últimes edicions, el 2017 a Bermuda i el 2021 a Auckland, i en aquesta de Barcelona busca la tercera consecutiva. Una fita que no passa des que el Club de Iots de San Diego ho va fer els anys 1987, 1988 i 1992.

L’Emirates New Zealand, representant del Reial Esquadró de Iots de Nova Zelanda, ha guanyat la copa Amèrica en quatre edicions, dues com a defensor, i en tres més ha estat derrotat, un cop quan defensava la copa. L’Ineos Britannia, representant del Reial Esquadró de Iots, és el primer cop que arriba a la final. Cap equip anglès no havia aconseguit arribar tant lluny des de l’any 1964, fa 60 anys, quan el Sovereign del Reial Club del Tàmesi de Iots va disputar la final i la va perdre contra l’equip nord-americà.

Domini dels Estats Units

Els anglesos van ser els que van crear la competició l’any 1851 en una prova a l’illa de Wight que es va anomenar copa de la Reina, i la van perdre contra el vaixell anomenat America del Club de Iots de Nova York. L’any 1870 es va fer la primera edició del que es considera la copa Amèrica i la defensa del trofeu. Des de llavors el club de Nova York l’ha guanyat 25 vegades i cap equip anglès ha aconseguit el triomf.

SEIXANTA ANYS

Cap vaixell anglès no havia arribat a la final des del ‘Sovereign’, que ho va fer l’any 1964