Publireportatge

L’esport universitari, pilar fonamental d’Esportcat

12.000 esportistes de les 12 universitats catalanes participen en els Campionats de Catalunya Universitaris

Tarragona acollirà els CCU 2025 i en serà Vila Esportiva Universitària
Els millors esportistes absoluts dels CCU 2024 han estat Marina García Urzainqui (UIC) i Adrià Codinachs Pita (UB)

El concepte d’esport circular donar protagonisme a l’esport de totes les disciplines i edats, tant l’escolar, l’amateur, el federat com, per suposat, l’universitari. I aquí hi volem posar el focus, ja que l’esport universitari és un pilar fonamental d’Esportcat-Generalitat de Catalunya per promoure l’activitat física entre els i les adolescents. Es tracta d’una bona eina per millorar el seu rendiment i benestar, no només físic, sinó també acadèmic. A més, que les adolescent facin esport en aquesta etapa de la seva vida s’ha convertit en tot un repte per al Govern, ja que s’ha constatat que hi ha un 70% d’abandonament de l’esport en les noies durant l’edat adolescent (es pot consultar l’estudi pioner a Catalunya ’Reformular l’esport i l’activitat física per a les adolescents. Factors que influeixen en l’abandonament esportiu durant l’edat escolar’ al web esport.gencat.cat).

Tots som conscients que l’esport aporta salut, però també valors com la disciplina, la constància, l’esforç, el sacrifici, el respecte, la resiliència, el treball en equip i, inclús, l’autoestima. Per això és tan important per a Esportcat la promoció dels Campionats de Catalunya Universitaris (CCU).

I què són els CCU? En cada curs acadèmic, una de les 12 universitats catalanes que formen part de Pla Estratègic d’Esport Universitari de Catalunya (PEUC) és l’encarregada de coordinar l’organització d’aquesta competició, en la qual prenen part tants els esports d’equip com els individuals. Aquest 2024 hi ha participat un total de 12.000 esportistes, 58% masculins i 42% femenins.

L’activitat esportiva universitària del curs 2023-24

L’activitat esportiva universitària del curs 2023-24 també ha inclòs altres esdeveniments com la cursa Unirun, lliga de curses populars, el circuit Unitennis, el circuit català de pàdel, la lliga catalana de ciclocròs, així com la participació de les seleccions catalanes universitàries en diverses cites esportives.

La universitat que ho ha coordinat enguany ha estat la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ho ha fet amb un èxit rotund, celebrant la cloenda a l’Auditori del campus de la Ciutadella de la UPF. Durant l’esdeveniment, la UPF ha cedit el testimoni a la Universitat Rovira i Virgili (URV) per a l’organització dels CCU 2025. Així mateix, s’ha anunciat el relleu de la ciutat que serà Vila Esportiva Universitària: Mataró passarà el testimoni a Tarragona.

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, destaca el paper de l’esport universitari com “una pota de l’esport circular”, i remarca el “vessant saludable i educatiu” de la pràctica esportiva universitària. Per això, Esportcat dona suport a un esdeveniment esportiu referent per a la comunitat universitària.

L’Esport Català Universitari fomenta, a través d’aquests Campionats de Catalunya Universitaris, la pràctica esportiva entre els membres de les comunitats de les diferents universitats catalanes, mitjançant competicions esportives i la promoció dels valors i l’esperit esportiu dels seus participants, així com la implicació de les diferents entitats i organismes implicats en l’esport universitari.

La cloenda dels CCU 2024

En la cloenda dels CCU 2024 s’han lliurat els premis als esportistes dels 33 esports en les categories masculina i femenina. Els millors esportistes absoluts d’aquest curs han estat:

-Marina García Urzainqui (UIC).

-Adrià Codinachs Pita (UB).

28 esports individuals

En els 28 esports individuals han participat 1.075 alumnes (680 noies i 755 nois), en seus com Vic, Taradell, Girona, Terrassa, Mataró, Premià de Mar, Masnou, Barcelona o Vilafranca del Penedès, entre d’altres.

La primera fase en esports d’equip

La primera fase en esports d’equip s’ha dut a terme al novembre i la segona fase ha estat al març. Els CCU han comptat amb 6 esports d’equip (bàsquet, futbol, futbol sala, handbol, voleibol i rugbi 7) i han reunit 1.730 participants (880 nois i 850 noies) en vuit instal·lacions de la ciutat de Mataró.

Més informació:
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)